måndag 22 november 2010

"Ett mänskligt bedömningsfel"

Hockeyligan har skickat ut ett pressmeddelande om den nu ökända missen under en videokoll som gjorde att ett korrekt mål för Skellefteå dömdes bort.

I pressmeddelandet konstaterar man att det inte var ett tekniskt fel utan ett "mänskligt bedömningsfel" och att den videomåldomare som gjorde fel inte kommer fortsätta sitt jobb som videodomare.

- Det är mycket beklagligt och vi ber alla inblandade om ursäkt för det inträffade. I samråd med videomåldomaren i fråga har vi kommit fram till att denne inte kommer att fortsätta tjänstgöra som videomåldomare, säger Svenska Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström i pressmeddelandet.

Hockeyligan har ju jobbat ett tag på att ha en sammanhållen videocentral a la NHL och det systemet kommer nu testas i slutet av säsongen,


- Under de fem-sex sista omgångarna av grundserien är tanken att vi ska köra ett fullskaligt test med en videocentral som får bilder från samtliga arenor. Därefter är ambitionen att vi under slutspelet ska kunna använda oss av det här systemet skarpt, det säger Tommy Töpel som är sportchef på Svenska Hockeyligan i pressmeddelandet.

13 kommentarer:

@rne sa...

Lite synd om killen ändå. Nu blev det ödesdigert att inte ha fullgod syn!

Bengan sa...

AIK fick ju ett korrekt mål bortdömt mot Modo också men om det sägs inget... De silar mygg och sväljer kameler på hockeyligan...

Marie Hallman sa...

Arne:ja, vem vågar ta på sig uppdraget nu typ...å andra sidan. de var nog tvugna att agera så här, det bara måste ju bli rätt. Speciellt när det finns kameror som kan synas ur alla vinklar och vrår

Bengan: det döms bort mål i alla matcher av herrarna på isen, det får man leva med. De är människor och kan göra fel, ,men att man inte ser på alla de befintliga tv bilder - det som alla andra ser - är inte okej! Så rätt agerat även om jag tycker synd om mannen som nu får lämna.

Jerker sa...

Om de ska avskeda alla domare som gör fel - lär de inte ha många många domare kvar överhuvudtaget när säsongen är över. Sören Persson borde ju få foten han också, för att inte tala om Wolmer Edqvist och när de ändå håller på kan de sparka Thomas Andersson också... alla dessa missar ju enormt mycket under matcherna och gör flera graverande fel, inte minst när det gäller slashings och hakningar.

Jag hörde en gång "Kuben" förklara varför han släppte så mycket hakningar och då svarade han med att skulle jag blåsa för alla skulle alla gnälla att jag blåste sönder matchen och visade ut alldeles för många...

Så det är tydligen legalt inom domarkåren att göra fel och undgå att blåsa för förseelser. Då infinner sig ju genast frågan - varför finns det ens domare under matcherna?

Anonym sa...

Jerker det kan vara det dummaste jag läst... Du kan inte jämföra en domare som är på isen och där allt sker på sekunder, det händer saker över hela isen och måste tänka på att spelet ska flyta på också. Med en domare som vars enda jobb är att se om en puckjävel e inne eller inte och har tillgång till alla möjliga vinklar han vill och har all tid i världen att ta ett beslut.

Marie Hallman sa...

Jerker och anonym: Jag är inne på jerkers linje. Det är en jätteskillnad på att man missar att se en sak precis när den händer och som här, där man har alla bilder och kan spola fram och tillbaka.

Finnen sa...

Marie> Inte bara måldomarens fel... Kan du inte försöka få till en intervju med måldomaren? Vad hade han för bilder? Han ser ju en bild i 0,25sek som motsvarar 10cm. Om pucken har studsat ut under den tiden så kan han ju inte bedömma mål? Han får trots allt bara säga: mål el kan ej bedömma, sen är det upp till domaren att besluta! Likaså får/ska man ju inte visa repriser efter en bedömning, som man gjorde i detta fall och provocerade fram Lindströms 10min. Sen kan man ju undra anställningstryggheten hos hockeyligan...

Niklas Persson sa...

Alltså jag är lite inne på det Finnes skriver.

På dom bilder videodomaren fick se kan han ju inte ha sett pucken vara inne. Vilket det ju också låter som i dagens aftonblad.

I så fall är det väl hockeyligan och klubbarna som ska ha sparken för att dom är så snåla att dom inte monterat upp tillräckligt med kameror.

Nej lägg ner det här amatörjobbet som är med videodomarna nu! Antingen kör vi som i NHL med tillräckligt med kameror och sen med en instans som bedömmer ALLA bilder så det är samma utbildade folk som gör alla bedömningar!

Marie Hallman sa...

Finnen och Niklas P: Bladet har snackat med honom, tror inte jag får ur honom mycket mer. Där säger han att han inte såg den tredje vinkeln. Så kan det ju vara. Men han får ju faktiskt titta på tv-bilderna och man kan ju undra varför han inte har en liten monitor där de vevas också.... för canal plus körde dem om och om igen. märkligt hela grejen.

Jag håller med dig Niklas om att man måste göra om systemet men det verkar ju som att det är på g också.

Tobias sa...

Tycker det är en otroligt dålig ursäkt att han inte fick se "Bild 3" som han så fint säger på bladet. Hur kan han inte se det när han har fler kameravinklar än vad vi som såg på canal + fick se det genom? Och han får ju till och med för fan använda canal + kameravinklarna också... Om nån kamera som han brukar använda inte funka av nån anledning kolla då för fan om det finns nån annan kamera som har den vinkeln. Bara patetiskt o skylla ifrån sig när han själv har gjort ett så grovt fel...

Anonym sa...

Ni är så jävla naiva. Det är klart som korvspad att det är mygel det är frågan om. "Synfel" och "fick inte se bild 3", OFTA! Bara skitsnack. Råttorna har myglat många år i fotbollen, nu börjas det i hockeyn också.. Man kan bara hoppas det slår tillbaks på dom.

Niklas Persson sa...

Fast ärligt med handen på hjärtat!

Med canal plus vinkel, som var bakifrån mål. Hade ni all akunnat säga med 100 % säkerhet att pucken var inne. HELA pucken.

Jag vet i fan...

Tycker inte det va så himla solklart med dom bilderna..

För jag antar han inte kan säga med 99 % är jag säker. Utan han måste se att hela pucken är ÖVER linjen...

Bengan sa...

Marie, var inte du i Hovet. Då borde väl du ha märkt att under bedömningen så visades aldrig bilderna på jumbotronen, så därför hade han inte tillgång till dessa bilder. Det var först EFTER domslutet som bilderna började vevas på jumbotronen och det blev diskussioner. Lite märkligt och framförallt fegt av jumbotronfolket också att de aldrig visade repris på Skellefteås andra mål...