lördag 27 november 2010

Tryout läger avgör JVM truppen...


Jag skrev (ihop med en annan reporter) en text till fredagens Expressen om  årets uttagning av JVM-truppen.

Den nya J20-landslagsledningen går tillbaka till det gallringskoncept som man hade inför JVM i Leksand säsongen 2006-2007.

Det innebär att en bråkdel av alla spelare utanför NHL, som har varit aktuella, får en sista chans att slå sig in i laget via bland annat internmatcher under en tryoutcamp fram till avresan.

Jag har försökt hitta artikeln på nätet men hittar den inte, den fanns bara med i papperstidningen. Så ni får läsa lite om det här istället. Jag kan inte lägga ut hela artikeln, då en kollega skrev delar av den. Han hade pratat med ett par JVM-aktuella spelare i HV71. Jag har pratat med förbundskaptenen Roger Rönnberg och de delarna kan jag lägga ut.
Så här säger Roger Rönnberg om att man nu väljer att kalla in runt 30 spelare till tryoutlägret och tryoumatcherna som spelas där trots att truppen bara får innehålla 25 spelare och att några av dessa platser dessutom kan komma att gå till NHL-spelare.


 – Det gäller att man har något att visa upp helt enkelt. Vi har haft 100 procent som paroll. Därför tycker vi att det är bra med en camp där spelarna måste prestera och sikta på att nå 100 procent i både träning och matcher.

Och hur det går i internmatcherna, kommer att väga tungt.
– Allt läggs samman i en påse sedan blir det någon slags magkänsla som avgör. Det går inte att gå på statistik utan de killar vi verkligen känner att vi kan coacha, de kommer få vara med. Men matcherna blir en bra avstämning. Gör man en dålig camp där så är det inte bra för någon, säger Rönnberg.

Exakt vilka som tar plats i laget, kommer inte att bli klart förrän dagarna före premiären eftersom Sverige kommer att få sena besked om vilka NHL-spelare som finns tillgängliga. 


Så här går jakten om en JVM plats till:

* Ett 60 tal spelare har under sommaren och hösten testats på turneringar och träningslandskamper med J20 och J19 landslaget. Landslagsledningen har även haft ögonen på några spelare i J18-landslaget.

* Just nu gallras mer än hälften bort, kvar blir 30 spelare som får slåss om en plats i JVM-laget under en sista camp i Upplands Väsby.

* Campen hålls 13-18 december. Spelarna kommer köra två pass om dagen där det är träning på förmiddagen hela veckan samt internmatcher måndag, tisdag och onsdagkväll. De matcherna kan bli avgörande.

* Den 18 december åker de spelare som tas ut till JVM till ett sista träningsläger i St Catherines utanför Toronto. Där är man fram till julafton och spelar träningsmatch mot Kanada och Schweiz. Här ansluter de eventuella spelare från NHL som Sverige lyckas få loss till turneringen. Om många spelare kommer loss, kan några spelare som rest över från Sverige komma att petas och skickas hem.

* Sverige inleder sedan JVM med premiärmatch mot Norge natten mot den 27 december, svensk tid. (26/12 kl. 16.00 lokal tid)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra upplägg! Jag ställer mig väldigt positiv till detta.

Larry sa...

Tror knappast på samma JVM-framgång den här gången. Rönnberg är ingen vinnare och han känns betydligt sämre matchcoach än Mårts.

Anonym sa...

Larry: Jag håller med dig. Det känns som att spelarmaterialet är aningen sämre i år också, dock inte avsevärt mycket sämre. Sverige har klar guldchans även den här gången, men på förhand ser man inte lika starka ut.