onsdag 24 november 2010

Tobias Ericsson " Alla har köpt sina roller och krigar för varandra"


(Tobias Ericsson jublar. Arkivbild. FOTO OLSIN SPORTFOTO)

Det blev en uddamålsförlust för AIK i går mot Färjestad borta, trots ett par ribbskott och en hel del fina chanser i jämn match.
– Men vi var lite sega i starten tycker jag, det var som att vi satt kvar i bussen lite då men sedan kom vi in mer och mer även om vi var med i matchen hela tiden, så är det framför allt från andra halvan av matchen som vi kommer igång och gör det bra.

Längst bak, stod Vesa Toskala, som debuterade i AIK-kassen och tog 33 av 35 Färjestadsskott.
– Det kändes bra (att ha en ny keeper bakom sig). Han har ju varit med och tränat mycket med oss, det är en bra kille och en bra målvakt, han gör en bra match tycker jag.

Kan man känna samma trygghet ändå? Fasth och Heino vet ni ju var ni har men nu var det här första matchen för Toskala?
– Jo men det kan man. Det jag har sett av honom är att han är en riktigt bra målvakt, så det vet vi och vi liter på honom hundra procent. Sedan kanske det är lite ovant för backarna men en ny målvakt eftersom de har mer kontakt och snack med honom under matchen men jag tror inte det var några konstigheter alls för dem heller.

Hur är Toskala att möta som forward?
– Han är oerhört reflexsnabb, har en helt annan stil i målet än Fasth. Toskala har lite mer den gamla stilen, han står väl upp ganska mycket men är väldigt snabb. Man tror att man har en lucka i sidan på honom och ska lägga dit pucken men då kommer det ut ett blixtsnabbt benskydd så man missar, säger Tobias Ericsson med ett skratt.

Den 23-årige AIK forwarden från Vallentuna gör sin första säsong i elitserien.
Han får sällan stora rubriker men gör ett hästjobb varje match.
– Det har gått helt okej, och det har gått bättre för varje match tycker jag. Sedan har det inte sprutat in poäng från min klubba men jag känner samtidigt ingen panik, för så länge jag spelar bra med dem jag spelar med så kommer det till slut att lossna för mig med. Sedan är väl inte jag den som ska göra en massa poäng utan jag dödar en del utvisningar istället och försöker göra det på bästa sätt.

Jag tycker du tar för dig bra på isen också?
– Ja, det är väl så att jag ska gå in och spela fysiskt och göra plats för de andra som jag spelar med. Jag och Bång ska ligga längst fram i banan och smälla på och spela fysiskt så sedan kommer Sandberg och hjälper oss att snurra upp motståndarna på läktaren. Det är Sampa och Bång som får sköta målen, ha, ha.

1-2 förlusten igår innebär att AIK:s fina svit med åtta matcher med poäng bröts, men hyllningskön är fortfarande lång. Bloggen hade AIK på en tionde plats till skillnad från de flesta andra. Och alla som såg AIK som en given jumbo inför säsongen tävlar nu om att göra avbön och hylla laget istället.

Men att det går så bra nu har en rätt enkel förklaring.
– Jag tror att efter de inledande matcherna så började vi förstå vad som krävs för att vinna matcher här. Det gav utdelning snabbt tillsammans med vårt hårda jobb varje dag. Alla har köpt den biten, att vi ska spela hockey på det här viset. Vi har chockat många lag när vi har spelat fysiskt och med mycket fart, säger Ericsson och fortsätter:

– Det är ingen exakt liten sak som ligger bakom det här, utan det är att alla har köpt sina roller och krigar för varandra. Alla har förstått att vi kommer att behöva slita häcken av oss för att ta poäng och så länge vi sliter häcken av oss så har vi stor chans att ta poäng i alla matcherna.

Finns det någon risk att de andra lagen är beredda på ett annat sätt nu. Att de som blev chockade först nu har lärt sig läxan och gör det mycket svårare för er framöver?
– De kanske vet mer hur vi spelare, men jag tror att så länge som vi fortsätter ösa på och har krafter till att spela det spel vi gör så kommer vi att bli svårstoppade.

(Jonas Liwing och Tobias Ericsson jobbar för varandra. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Hur gör man för att ha den kraften?
– Det gäller att ha balans mellan allt. Att ha kul när man tränar, att ta det lugnt vid sidan av, vila lite extra, få några timmars extra sömn, äta bra mat. Såna saker. Så länge det går bra för laget och vi har bra drag i laget så får man mycket energi av det också.

Det är många som har trott att ni inte ska orka hålla samma tempo säsongen ut, att det går bra nu men att soppan tar slut sedan. Men är det inte tvärtom? Att håller man ett högt tempo i början och vänjer sig vid det så gör det att man orkar mer sedan?
– Jo så har det varit för oss faktiskt. Att vi klarar tempot bättre för varje match vi spelar. Det handlar inte om att orka utan handlar mer om en anpassning till spelet i elitserien, till att allt går fortare. Vi har ett lag som ska klara att spela det spelet, det har inte med orken att göra utan jag tror att det är en inställnings och anpassningsfråga.

Så det är ingen risk att ni kör slut på all ork innan jul och får en mardrömstid sedan?
– Nej. Det tror jag definitivt inte. Alla i vårat lag är riktigt bra tränade och tränar även bra under säsong. Det kommer inte att hänga på det, absolut inte. Sedan har vi så pass bra moral i laget så jag tror inte att det är en tillfällighet att vi har vunnit ett gäng matcher nu. Utan med den här moralen i laget så kommer det att bli en bra säsong.

Att sig sitt lag högt upp i tabellen måste ju vara en bra självförtroende boost också?
– Ja, självklart känns det skönt men säsongen är lång och det är många matcher kvar. Med trepoängssystemet så ändras det där fort, så vi får ta en match i taget och se hur långt det räcker. Det är så lätt att sväva iväg men det tycker jag inte att vi ska riskera att göra. Vi pratar om det nästan varje dag och efter varje match att det krävs att vi kommer tillbaka på jorden och att det krävs hårda ansträngningar igen för att vinna nästa match.

 Lätt att säga men inte alltid lätt att hålla sig till det där?
– Jo men det är vår tränare bra på. Han har ett sånt lugnt och vet verkligen vad han pratar om. Det inger respekt och gör att man tar det till sig. Alla i laget vet också att det krävs hårt arbete – även på träning, för det tar man med sig sedan till matcherna.

AIK och SSK spelare inte match på torsdag. De spelade sin match i omgången direkt efter landslagsuppehållet när de flesta andra vilande. Men på lördag blir match, mot Frölunda borta. Och inte heller AIK lägger någon större energi på kaoset i Frölunda:
– Nej, de är bra! Alla kan spela bra hockey i den här serien, så vi måste vara beredda. Det kommer krävas en ny urladdning.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Marie, såg att Charlie Cook och Dimitrakos har blivit sparkade av MoDo, du kan inte ta reda på om DIF är intresserade av Cook? Antagligen är han för dyr men en spelare som han skulle vi verkligen behöva.

Hans sa...

Härlig läsning om Tobbe trollkarl!

Jag anser att Tobbe gjort en riktigt gedigen arbetsinsats den här säsongen och han, precis som alla andra som var med förra året, har verkligen tagit det där extra klivet framåt och anpassat sig till Elitserien. Kudos!

Kul att du varierar intervjuerna lite Marie. Alltid skoj med nya röster.

Marie Hallman sa...

Anonym: Har inte hunnit kolla. Kan lyssna lite i morgon men jag lovar inget, sitter lite tajt till.

Blir lite fundersam också, varför tror du att han funkar bättre i DIF än i Modo, där det inte funkat alls?!

Hans: Jag tycker som du, både om Tobbes insats och att det är roligt att höra lite olika röster :0) Tack föratt du läser :)

Bengan sa...

Nej inte i dif, varför gå till ett lag som knappt håller slutspelsklass??
Men i AIK känns han som en perfekt ersättare till MacNevin. Har enligt eliteprospects exakt samma egenskaper som MacNevin - är rightare och en offensiv back med bra speluppfattning som är bra i PP. Hos AIK skulle han också få den istid han är värd, något han inte fick hos MoDo. Dessutom behöver AIK backar dels när MacNevin nu är borta och dels när Nemeth drar iväg till staterna för spel i JVM.

Peter sa...

Bra intervjuv med Tobbe, behövs lite att läsa om nu när AIK är spellediga (avd. abstinens).

Stabil insats av dig Marie, som vanligt...

Anonym sa...

It's very easy to find out any matter on web as compared to textbooks, as I found this piece of writing at this web site.
My web page :: online gaming casino