onsdag 24 november 2010

Pakaslahti: " Vi hade kommit till en punkt där något måste hända"


 
(Pakaslahti kan äntligen se framåt. Bilden är tagen förra säsongen. Foto:www.hockeymedmariehallman.se.)

Hösten har varit en enda lång rehab och väntan för SSK: centern Petri Pakaslahti
Först var det ljumsken, sedan var det magmuskeln men efter en operation i Finland kan han äntligen se framåt.
– Operationen var för en vecka sedan så nästa kan jag börja köra rehab, någon vecka efter det kanske jag kan börjar åka skridskor och sedan hoppas jag att jag kan spela i januari. Men vi får se, hur fort det går är individuellt, säger ”Pakas”.

Ljumskproblemen började redan förra vintern. Vila och rehab under sommaren hjälpte inte, och till slut tog han en cortisonspruta i september. Då blev ljumsken mycket bättre:

– Ja sprutan hjälpte och rehaben också.

Men smärtan var kvar för tyvärr hade magmuskeln tagit stryk av ljumskadan.
– När jag började få ordning på ljumsken och var på väg tillbaka, då började smärtan från magen, även om det hade varit lite problem med magmuskeln innan också men då blev det värre. Det gjorde så ont när jag skulle åka (skridskor) Det kändes som att någon sätter en kniv i magen på dig, varje gång jag tryckte ifrån då högg det direkt. Det gjorde riktigt jävla ont, säger Pakaslahti och fortsätter:

– Men jag har pratat med många spelare som har haft samma problem. Nästan alla har sagt de kände först av det i ljumsken och sedan i magen. Även läkarna sa samma sak, att det hänger lite ihop, det är många konstiga saker som händer där runt magmuskeln.

Det finns något som kallas sportshernia på engelska, ett slags åderbråck i magmuskeln, är det samma som du har haft?
– Ja, det är lite så. Det var samma som (Daniel) Josefsson hade. De satte ett nät vid magmuskeln på honom med och han säger att det har gått bra. Läkarna säger att nittio procent blir bra av en operation.  Men det finns inget enkelt svar på vad som är rätt och man ska göra när det gäller såna här skador så det är något man måste prova sig fram till.

Petri Pakaslahti åkte därför till Finland.
Där träffade han Jokerits läkare som kunde fixa en operation efter bara två dagar. Hade han valt att göra samma operation i Sverige var väntetiden minst ett par, tre veckor till. Och Pakaslahti kände att han hade väntat nog.

Nu blev det en titthålsoperation där läkarna har satt in ett nät bakom magmuskeln som ska stötta just denna muskel.

– Det blir ett stöd, sänker trycket och pressen mot muskeln så att symptomen och smärtan försvinner.

Hur lång tid tar det innan du vet hur det har gått?
– Det är lite individuellt säger läkarna. Och det är lite annorlunda om man har hunnit vara igång och spela lite innan operationen. Jag har ju inte åkt skridskor på nästan två månader så jag måste börja om från början. Men jag hoppas jag kan börja åka om inte nästa så kanske veckan efter det. Och sedan får vi se. Läkarna har sagt att det är olika från person till person hur lång tid rehaben tar. Men jag ska rehabba med Lasse Karlsson här på LasseLina, han har koll på sånt här grejer och vet hur det funkar, säger Pakaslahti.

Varför har ni väntat så länge med operationen?
– För att jag har pratat med så många olika läkare och alla har sagt olika. Ingen ville säga exakt at så här bör du göra eller det här blir bra. Men nu kände jag själv att vi hade kommit till en punkt där något måste hända. Det blir inget bättre med bara vila och om det här funkar så kan jag spela igen den här säsongen och det vill jag så gärna, säger finländaren.

Att se matcherna från sidan är inte kul.
Det var riktigt nervöst i början men nu är det mest frustrerande att han inte få vara med på isen och kunna påverka själv. 

Matchen i går (1-2 förlust mot Timrå) såg han hemma på datorn.
– Jag brukar beställa hem matcherna och prata med killarna efter matchen, det var synd att det gick som det gick i sista perioden igår. Men det var inte så stor intensitet i matchen. Det brukar gå ganska bra där borta också men det syntes att Timrå också har haft det tufft den senaste tiden. Så det var riktigt synd att vi inte fick alla poängen med oss hem, säger Pakaslahti och fortsätter:

– Robban (Carlsson) hade ju ett friläge och hade det varit 1-1 där så… men man får inte så många bra lägen i bortamatcher. Vi måste använda de lägen vi får. Det var en helt okej bortamatch men okej, räcker inte konstaterar Pakaslahti.

Som gillar det han har sett av Mathias Månsson.
– Han ser bra ut och jobbar hårt, jag tror han kan ge ny energi till hela laget.

4 kommentarer:

Citizen Ken sa...

Hoppas det funkar för Pakas. Skulle han göra debut i Januari vore det ett mycket bra förvärv. Ingen messias men stor, stark och otroligt bra tekare.

Marie Hallman sa...

Ken: Ja verkligen!

Peter sa...

Tack, Marie för fin rapportering om Pakas. Nu vet man mera och kan så smått börja hoppas igen...

Marie Hallman sa...

Peter: Tack själv för att du läser:) Jo det låter ju i alla fall positivt, hoppas det här var lösningen. Har funkat för andra spelare så bara att hålla tummarna.