måndag 8 november 2010

Jocke Eriksson " Man får fortsätta tjata om det"

 
 (Jocke fotad inför säsongen. Nu är SSK:s lagkapten skadad men hoppas vara tillbaka mot AIK efter uppehållet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Förlusten mot HV71 blev femte raka torsken för SSK.
Som förvisso är tabelljumbo men som faktiskt har häng – även om det kanske inte känns så – på lagen ovanför.
Det är tre poäng till tian Timrå och fem till åttan Modo.
Men jumboplaceringen svider såklart för alla SSK:are ändå – även för spelarna.

Jag tog ett snack med lagkaptenen Jocke Eriksson, som fick se HV-matchen från tv-soffan på grund av skada.

– Jag tycker väl att matchen var förhållandevis jämn tills det läge i matchen när det står 3-0 och vi inte gör mål i fem mot tre. Efter det drar de ifrån. Vi har diverse chanser i på men får inte utdelning borta mot HV71 när vi saknar fyra toppforwards. Uppgiften blir för svår då, säger Jocke Eriksson och fortsätter:

– Sedan släpper vi in en del mål för enkelt. Det är små defensiva misstag som avgör. Vi är där men ändå inte. Vi gör någon markeringsmiss, missar någon markering i boxplay. Det är inte så att de (HV) skapar så jättemycket hela tiden men när vi väl gör defensiva missar så är de effektiva och utnyttjar det. Sedan när vi inte gör mål i våra första pp och de gör mål i sina lägen så leder de rätt snabbt med 3-0 och ligger man under med 3-0 i Jönköping, när man saknar fyra forwards då är det svårt att vinna.

Ni hade tre raka segrar, sedan tog det tvärstopp. Det är ju lite det man undrar, vad som hände där?!
– Matchen mot HV sätter jag inte stå stor betydelse vid. Vi åkte till svenska mästarna med ett ganska så brandskattat lag. Men matchen innan hade vi ledningen med 3-2, vi hade chansen att vinna men förlorar på straffar. Och så har det varit lite, att det har varit små marginaler som avgör att vi inte har klarat av att stänga matcherna när vi har haft ledningen, säger Eriksson och fortsätter:

–  Två såna matcher har gått till sudden eller straffar, det är ingen dålig prestation som vi har gjort där. Utan det är små marginaler som avgör hur många poäng man får. Hade vi tagit fem, sex poäng där så hade vi legat på slutspelsplats nu. Det jag försöker säga är att tabellen säger en sak men skillnaden mellan att ligga högre upp i tabellen är inte så jättestor. Speciellt inte då vi har haft en höst som har varit tung med många skador och diverse problem på tongivande spelare.

Jo men de är fler lag som har haft det.
– Ja, det är klart att vi önskar att vi hade vunnit och stängt matcherna och haft mer poäng och legat bättre till. Men samtidigt så får vi inte gräva ner oss för mycket. Det gäller att analysera de trender och misstag som har varit, att läka ihop och samla ihop sig under uppehållet och sedan prestera bra när serien börjar om igen. För kommer man in i en bra trend då, då går det fort uppåt. Det är bara att titta på AIK. Som har rusat uppåt i tabellen när de har vunnit några matcher.

Jo men det är just det. De tar fem raka. Vad är det då som gör det så jäkla svårt för er (SSK) att stänga era matcher?? Ni är där och nosar men sedan går det inte. Varför är det så svårt?
 – Det är klart att råkar man ut för det många gånger, då är det ett mönster, då handlar det inte bara om marginaler. Men nu när det gäller de tre sista matcherna så är det en match som vi har förlorat vid full tid och två som vi har spelat oavgjort och sedan förlorat i sudden eller straffar. Men visst, med det här trepoängssystemet så är det otroligt viktigt att vinna i ordinarie tid istället för att få oavgjort och sedan förlora i sudden. Skillnaden är en fyra, fem poäng som hade tagit oss upp på slutspelsplats. Så det behöver inte alltid se så annorlunda ut spelmässigt mellan oss och det andra laget men när de får in en kvittering så blir det stor skillnad resultatmässigt

Jo men då är man tillbaka till det här med varför det är så svårt att stänga matcherna när ni har ledningen?
– Ja det är väl att det har gått alldeles för snabbt, när vi har fått ledningen, för motståndarna att få in en kvitteringspuck. Sedan om det beror på att vi har spelat för offensivt eller tvärtom när vi har ledningen, det kan jag inte säga just nu. Fortsätter den trenden så får vi göra en djupare analys av det men i dagslägen är det för tidigt att göra den analysen tycker jag. Sedan är det inget hokus pokus vi snackar om. Alla har någonstans samma system som man utgår från, sedan gäller det om man kan få individerna att klara av att utföra det, att göra rätt saker vid rätt tillfälle i slutet av matcherna eller inte.

 Nu har ni ett system som ni har bestämt att ni ska spela efter. Ibland tycker jag inte det ser ut som att ni gör det. Tycker du att ni gör som ni har sagt att ni ska göra?
– Det går inte att säga sådär. Generellt sett så har vi en tydlig spelplan men det är helt klart så att vi har släppt in för många mål i spelet fem mot fem. och det betyder att vi vid alldeles för många tillfällen har missat att följa vår försvarsidé, säger Jocke Eriksson och fortsätter:

–  Sedan tycker jag inte att det går att se ett mönster i de senaste matcherna. Målen (kvitteringarna på slutet) har kommit på så olika sätt. Ett var en slump, i en match var det ett felbeslut och om jag inte minns fel nu så kom ett mål hemma senast på grund av ett felaktigt domslut där det borde ha varit utvisning. Men tittar man på hur det ser ut efter 19 omgångar så är det vårt pp som har varit för dåligt plus att vi har släppt in för många mål i fem mot fem. Men tittar man på resten av statistiken så ligger vi bra med.

 Och varför går det då så dåligt i pp?
– I pp lider vi lite fortfarande av att vi knappt gjorde några pp-mål i de tio första matcherna. Det har blivit bättre nu, men vi har brottats och jobbat med det och det har blivit bättre även om vi inte är nöjda än. Sedan får vi hoppas att nu när Seikola har kommit tillbaka och börjat spela lite mer och har hunnit få lite mer grundträning, att han kan bidra mer i just pp. Plus att jag hoppas att min femma börjar göra det bättre också. Det gäller att vi får in några puckar och får upp självförtroendet. Se på AIK de hade också dåligt pp men fick in några puckar sedan har det rullat på. Det gäller att få in några puckar, att det inte tar för lång tid innan det händer, för då sätter det sig i huvudet.

Hur ska resten bli bättre då?
– I fem mot fem så vet vi vad vi ska göra. Vi måste bara få in att vi ska genomföra det i hela matchen med så få misstag som möjligt. För med facit i hand kan vi konstatera att vi har gjort fler misstag än våra motståndare, det gäller att minska dem misstagen.

Och det gör man hur?
– Man får fortsätta tjata om det, gå igenom de misstag som har varit, analysera dem. Gå igenom det som har varit på träning för att skapa förutsättningar så att man undviker misstagen när man väl är i matchen. Det är till syvende och sist under matcherna, där ögonblickssnabba beslut ska tas, det är då man måste ta rätt beslut så att man undviker misstagen. Man kan bara skapa en grund på träning, sedan gäller det att man verkligen utför det man har sagt när man väl ska göra det (under match), slår SSK:s lagkapten fast.

Han satt som sagt vid sidan av mot HV71 senast då han drog upp en bristning i ljumsken under matchen mot Djurgården:

– Ljumsken var bra innan dess, den läkte färdigt i sommar så det är inget gammalt så som jag dras med. Nu fick jag en ny bristning mot Djurgården men om allt går som det ska så ska jag kunna vara spelklar mot AIK tisdagen efter uppehållet. Då har det gått två veckor sedan bristningen och drar jag inte upp det på träning så ska jag kunna köra då. Sedan vet man ju aldrig hur kroppen läker men  just nu finns det ingen anledning att tro annat än att jag kan spela nästa tisdag. Just nu finns det ingen anledning att tro annat än att jag kan spela då mot AIK.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Eh? Fyra toppforward borta? Vem räknar han bort av Linus Videll, Jocke Eriksson, Petri Pakaslahti, Robert Carlsson och Martin Chabada? Petri har inte spelat på hela säsongen och kommer vara borta ett bra tag till så honom kan dom knappast räkna med från början. Robert Carlsson är väl så långt ifrån toppforward som man kan komma, även med SSK´s mått. Martin har inte gjort mycket väsen av sig och heller inte Joakim själv. Kvar är Linus som kanske kan räknas som "topp", i alla fall i SSK.
Stort problem om Joakim tycker att SSK hängde med fram till 3-0 :/ SSK spelade i stort boxplay större delen av matchen, trots spel 5 mot 5. Att även vara totalt ofarliga när SSK får 5 mot 3 spel visar hur illa det verkligen är.
Joakim upprepar samma mantra som sagts tidigare. Uddamålsförluster, dom har varit med, etc. Vilket eget spel är det SSK, det skulle jag vilja veta? Enligt Joakim har dom tydligen ett sådant, som ibland brister ibland pga av individuella misstag, och är det det jag har sett så är det ett katastrofalt dåligt "eget spel" enligt mitt sätt att se på ishockey.

Något drastiskt måste hända och jag tror att hela ledartrojkan i båset bör bytas ut, tyvärr. Popovic, Larsson; J.Bemström och lagkapten Joakim själv. Orutinerade tränare och en tredjeline-spelare som lagkapten som knappast visar vägen på isen.
Joakims svar på dina frågor var nog droppen för mig, tror han att vi som följt SSK hela livet och ser alla matcher är dumma i huvudet? Att vi ska svälja detta struntprat?

Tack Marie för att Du intervjuar folk i SSK. Intressant att se vad som händer nu under uppehållet. Troligen ingenting :(

VH/Centh

Nalle sa...

Centh, du passar på den här gnäll bloggen

gustav sa...

Jocke ger Marie svar på sitt tjat om att stänga matcher. Hela 3 gånger kommer frågan!
Ja det är ju verkligen ett oroande mönster att inte vinna mera än 3 matcher. Huuur ska man ändra på det? 2 matcher var man sjukt nära att vinna men mycket avgör.
Domarna har så förbannat dålig nivå, hur kan den konsekvent bli sämre för varje år?
Nord är ett skämt Wolmer lika så.. Där har du 2 av skälen till att SSK inte vinner matcher på samma villkor som motståndaren.
Solklara saker där SSK skulle fått PP och en chans att vinna men den ges ej.

Gnäll Hallman låter som fjollorna på SSKs forum. Snacka om att du väljer att påverkas av din omgivning. Journalister som ogillar SSK med supportrar som vet allt om laget och sporten. Ingen slump att ingen av er livnär er på hockey!

Anonym sa...

Sanningen kan svida. Jag tycker Marie söker svaren, frågorna blir därefter./Nisse

Ove Bjuhr sa...

Nisse>> Ehhh.. ok?
Du hade kunnat skita i att kommentera om du inte tänker bidra mera än det som anonym skrev.

Nisse är väll en av de som gnäller? No comments

A.I.K mot slutspel sa...

Slödder tälje sa någon..

Gissa om det skrattas åt eran "anrika" klubb i Sverige just nu!

Vart är eran sniper? Cheeshoo.. Bremberg.. Hahaha
Ännu en sportchef som går till historien i SSK.

Titta på tabellen och försök skratta. McDonel, Pavlikoski är killar vi värvat och se vart vi är.
Fasth i mål och utan skador..

Fan, ni verkar ju inte vilja spela i elitserien???

Ni är räddare för att missa kvalserien istället för sugna på slutspel!
Eran sportchef har mindre pengar än våran, varför värvar han inte annars? Finns det inga spelare? Hahaha så djävla pinsamt..
Ni har samma lag efter jul och det vet ni med!

Sveriges godaste kebab? Ok, fine
Sveriges sämsta lag i ES? Ja tydligen

Marie Hallman sa...

Centh: Tack för att du läser och har tankar och ideer.

Nalle: Tack för din åsikt.

Gustav: Jag ogillar inte SSK. Tyck hur illa du vill om mig och bloggen men sprid inte falska uppgifter är du snäll. Tack för dina övriga åsikter.

Nisse: Jo. Jag tycker det är synd att SSK ligger sist, tycker de borde kunna ligga bättre till. Hoppas på bättre lycka framöver...

Ove Bjuhr: Nisse får väl tycka lika mycket som du?! Eller? Tack för din åsikt.

AIK: Du vet vad jag tycker, vårda språket när det gäller namn på klubbarna!

CiprY sa...

ja du solna tattare,ganska mycket kvar att spela om.
Ifall SSK lirar i KS så lär solna aik göra det också.

Marie Hallman sa...

Cipry: Gäller alla. AIK/Gnaget, DIF/ Djurgården, Södertälje/SSK. Please.

Marie Hallman sa...

Cipry var lite snabb där.. tänkte även skriva att jag hoppas inget av 08 lagen hamnar där, kvalserien får gärna se lite andra lag där nu.

Nisse sa...

Hallman kanske ska kalla lagen för dess rätta namn själv innan du messar?

Humor och dålig självinsikt!

Marie Hallman sa...

Nisse: Och när har jag kallat lagen för södertäljeslödder eller solnatattare eller apjävlar??? Har aldrig gjort, kommer aldrig göra och är less på när andra gör det. Skärp dig, du vet vad jag menar.

Anonym sa...

men helt ärligt, vad är det för fel på södertäljefansen? Stick från bloggen och läs nåt annat om ni inte gillar den, smutsiga tälje!