onsdag 30 november 2011

Bång: " Klart det är roligare att spela inför 6 000 än 3 000""


(Bång ser fram emot en högljudd klack på Hovet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

AIK blev nollade mot Växjö senast. Förlust 0-1 på straffar. Minst sagt ovanligt för att vara en hockeymatch.

– Ja fy fan! Det är inte kul. Det var ganska avvaktande spel, men vi hade ändå lite lägen. Det borde ha kunnat bli några mål men det var en rätt stängd match faktiskt, konstaterar Daniel Bång.


Varför kan man inte riktigt förklara och hoppet fanns där så länge det vara gick:
– Så länge som det står 0-0 så har man siktet på att man kan avgöra i tredje och sedan i förlängning. Nu vart det inte så men man hade nog varit mer frustrerad om vi hade legat under med 0-1 hela tiden.

 Tanken inför straffläggningen?
– Ska det någonsin bli mål i den här matchen, ha, ha. Men det var två bra målvakter, det var målvakternas kväll, säger Daniel Bång.

Det krävdes 14 straffar för att nå ett avgörande, som kom från Dennis Rasmussen. Robert Rosén lade tre straffar för AIK. Den första gick in, vid de andra två missade Rosén. Daniel Bång lyfter gärna fram Roséns första straff som den snyggaste. Den kommenterar Rosén så här:

– Jasså?! Ha, ha. Ja jag vet inte men jag lyckades lura ner honom (Martin Gerber) på något sätt så att han gick ner på knä tidigt, så gick jag i sidled och lyfte upp pucken. Sedan missade jag de andra två straffarna. Ena gången gick det nästan för fort för mig själv, så då sköt jag i stolpen. Jag hann dra keepern men sedan drog jag mig själv också, ha, ha. Synd, för det var tomt mål! Sedan vid tredje så försökte jag skjuta mellan benen då tog Gerber pucken med klubban.

 Hur öppet var målet då du satte straffen i stolpen?
– Helt öppet och det är klart att jag såg att det var helt öppet men jag åkte för fort och kom ner för långt, kom ur vinkeln och la pucken i stolpen. Hade jag bara åkt lite långsammare så hade jag kunnat peta in pucken lite lätt bara.

 Surt?
– Ja det är lite bittert så klart. Vi hade gärna fått en extra poäng men det kan ju gå åt vilket håll som helst när det är straffar och i går drog dem (Växjö) längsta strået tyvärr. Men det är tätt med matcher så det är inget man kan gräva ner sig för, alltför länge, säger Robert Rosén

Lagkamraten Daniel Bång la ingen straff, men det gör han sällan också.

– Nja jag är ingen jättehöjdare på det. Om jag har gjort mål i matchen lägger jag gärna en straff men annars står jag helst över.

Men du är ju bra på att göra mål?
– Nja, det vet jag inte, det finns andra som är bättre. Jag har ju inget emot att göra det men vi har våra straffläggare, Sampa (Christian Sandberg), Richard (Gynge), (Robert) Rosén och dem som lägger. Och det ska vara rätt man på rätt plats, det är det om de lägger straffarna.

I morgon torsdag väntar match mot Linköping inför ett förhoppningsvis kokande Hovet. AIKs supportergrupper har gjort ett så kallat ”upprop” och dragit i gång det man hoppas ska bli ett långsiktigt och lyckat jobb med att få upp publiksiffrorna på matchen.

Infon om den har varit sådär tycker jag men många verkar haka på och enligt AIKs hemsida är 1000 klackbiljetter sålda och 500 till släppta.  Och spelarna älskar initiativet:

– Klart att det är roligare att spela inför 6 000 än 3 000. Det påverkar vårat spel och man vill ju att det ska vara fullsatt varje match. Det gäller att få upp ett intresse för vårat lag och AIK och det jobbar klubben på. Det blir bättre och bättre tycker jag, säger Daniel Bång.

Men när AIK var i superettan i fotboll för några år sedan kom det runt 16 000 -20 000 personer per match!
 – Jo så är det ju men fotbollen har arena i Solna och det är väl från det hållet vi har vår största fanskrets. Det finns en fotbollskultur i AIK att gå på Råsunda, den traditionen har inte kommit till hockeyn än.

 Robert Rosén ser också fram emot en högljudd stämning mot Linköping.

– Jag har hört att det ska bli mycket folk och det är ett härligt initiativ. Jag hoppas det kommer mycket folk, det är otroligt kul att spela inför en stor publik. Säga vad man vill men det är alltid en fördel att ha ett publiktryck som stöd i ryggen, säger Rosén som gillar ett par gamla klassiker:

– Ja den här de kör före matchen, se hur solen stiger över Råsunda är mäktig. När klacken sjunger den och när man sjunger ”heja, heja AIK” under matchen är härligt. Det blir ett skönt tryck och det går inte att säga annat. Fast egentligen spelar det ingen roll VAD de sjunger, bara de sjunger för det skapar stämning och då får man hela publiken med sig. Hovet är ju en fantastisk arena, det blir tryck i gryten, och en fantastisk atmosfär. När det blir tryck där så är det gåshud!

Nu har ju AIK haft lite problem att spela bra ibland när det har varit mycket folk. Så det gäller att hålla tändningen på en bra nivå konstaterar Rosén. Men Daniel Bång tror inte att övertändning kommer vara något som gör att spelet låser sig mot Linköping:

– Äh, dåliga matcher kan alla göra, det har inget samband med att det har varit mycket folk på matchen.

Men ni kanske blir övertända?
– Nej men vad fan! Vi har ju spelat många såna matcher och spelar ju derbyna. Det ska väl gå bra.

Inga kommentarer: