söndag 13 november 2011

Svensson: "Det gäller att ha samma känslor oavsett om det är 20 000 eller fem personer på läktaren"


(Svensson i AIK-overallen. Men det har blivit några matcher i Oskarshamn i höst också, bra för självförtroendet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Markus Svensson fick en tuff start i AIK, utbytt i debuten och så 7-8 förlusten mot HV 71 på det. Men knäckt? Definitivt inte. Med Viktor Fasth nerbäddad i feber under helgen kan det bli spel mot Djurgården i derbyt i morgon måndag.

– Jag vet inte hur det blir med Viktor men jag kommer förbereda mig som vanlig. Jag förbereder mig alltid för att spela även om jag inte ska göra det och det här är en rolig match absolut, säger Markus Svensson.

Och fortsätter:

– Jag tror det är viktigt att alltid ha samma rutiner vare sig man ska spela eller inte, speciellt när man är i ett sånt läge som jag att man inte spelar så mycket. Då är det extra viktigt att man förbereder sig som att man ska spela varje gång, så att man inte glömmer bort hur man gör, ha, ha, ha.

Humöret är det inget fel på även om Svensson har fått finna sig i att mestadels öppna båsdörren i AIK. Den tuffa starten i klubben? Den har han mest skakat av sig.

– Sånt där händer ju alla ibland. Jag såg någon match som slutade 9-8 i NHL också så… sånt händer.

Kan du helt ärligt säga att du har släppt det där nu?
– Ja, det tycker jag. Sedan har jag börjat jobba med en mental coach också och har fått lite nya idéer när det gäller saker och ting. Jag kan inte gå in i detalj på vad det är, men det är lite allt möjligt. Ett lite annat sätt att se saker på både vid sidan om och på isen.

Det är ungefär en månad sedan han började samarbeta med den mentale coachen, första träffen kom rätt tätt inpå 7-8 matchen men, det var inte därför samarbetet drog igång. Det var på tal redan innan den matchen.

– Ja jag hade träffat honom lite innan det där och hade tänkt lite i de banorna innan. Vi hade pratats vid lite om det redan tidigare så vi hade säkerligen börjat jobba med varandra ändå.

Har du hunnit dra någon nytta av samarbetet än?
– Ja när det gäller vissa grejer som vi började jobba med direkt, det är lite smågrejer som jag kan ha med mig ut på isen. Sedan är det som allt annat, det kräver träning varje dag, det också, säger Svensson.

Nu är det inte bara den mentale coachen som ligger bakom det goda självförtroendet. Eftersom AIK-målvakten knappt fått stå kom idén om att spela i Oskarshamn upp. Och där har han på sju matcher hållit sin första nolla för säsongen, har ett GAA på 2,00 och räddningsprocent på 92,71.

– Det har känts bra! Vi har fått vinna en del matcher, så det har känts bra bara, överlag.

Vad har varit det bästa med matcherna i Oskarshamn?
– Såklart att få lira lite matcher och allt det som är runtikring matcherna. Det har varit skönt och roligt att få matchträning.

Vems idé var det?
– Jag pratade lite med ledarna i AIK, eller de undrade hur jag såg på att få matchas i HockeyAllsvenskan. Jag var positiv och tänkte att det var en bra möjlighet att få lite fler seniormatcher. Och det har det varit, jag ser det bara som positivt.

Hur har det varit att stå så mycket bredvid i AIK då?
– Det har varit bra det med för det har varit bra träningar hela tiden, man lärt sig något nytt hela tiden och jag jobbar hårt för att utvecklas.

Eran målvaktstränare sa till mig för ett tag sedan att han kanske hade drillat dig lite väl mycket tekniskt och att han kanske borde jobba lite annorlunda framöver?
– Jasså, men jag tycker vi jobbar bra som vi gör. Absolut. Vi jobbar bland annat efter att ha lite mer linjer i spelet, sedan kan det uppstå situationer under spelets gång när man får hitta på något eget men nä, överlag så är jag övertygad om att det arbete som vi gör (i AIK) gör mig till en bättre målvakt, säger Svensson.

Han ger som alltid en nästan osannolikt lugnt intryck. Det krävs en hel del för att skaka om honom, det mesta rinner av även om han var väldigt hård och sågade sig själv efter 7-8 torsken mot HV71.

– Tycker du? Hm, jag vet inte men man är väl lite… man ser väl över sin egen prestation först och främst.

Nu när det har gått ett tag, vad tänker du om din insats i den matchen idag?
– Nämen det var väl några puckar jag skulle ta men sedan har jag inte tänkt så mycket på det. Det var en match, eller snarare en period där det drog iväg. Nu har jag fått spela och fått vinna (med Oskarshamn) så nu har det känts bra. Jag drar inte så stora växlar på enstaka matcher sådär, jag ser det mer som en helhet.

Har du fått tillbaka självförtroendet?
– Ja, men det har väl känts bra hela tiden. Eller okej, det kändes inte så bra just efter den matchen men annars har det varit bra.

Hur är du som målvakt nu om du jämför med samma tid för ett år sedan?
– Jag tycker att jag spelar lite tryggare nu. Har större vetskap om varför saker och ting händer. Sedan jobbar jag hårt med att hålla koll på vad som händer runtikring målet, koll på var de andra hoten finns och inte enbart stirra på pucken.

Och när det gäller derbyt visste Markus alltså inte, när intervjun gjordes, om han kommer att stå eller om det blir Viktor Fasth. Men oavsett vilket väntar samma procedur som alltid, det vill säga äta bra, sova bra, dricka bra för att vara förberedd.

På matchdagen vill han helst vara för sig själv:
– Ja det är skönt att vara lite själv hemma på dagen, jag föredrar inte att gå och shoppa i alla fall, ha, ha. Jag föredrar att få känna lite lugn så att man är fräsch i skallen sedan när man ska göra rätt saker.

Har du en massa grejer för dig precis innan match också?
– Ja, men de är lite hemliga, ha, ha. I alla fall nu.  Men något skrock är det inte, bara grejer jag har jobbat med, grejer som man kan kontrollera själv så att man inte är i behov av saker runtikring, säger Svensson.

Derbyt ser han fram emot, oavsett om det blir i båset eller i målet. Båda lagen ligger skrynkligt till och alla vet att det är viktiga poäng på spel. Att AIK har hemmaplan är förstås en liten extra krydda för AIK-keepern som ändå försöker stänga ute all derbyhausse inför matchen:

– Det blir ju en högre ljudvolym och allt sånt där, det är ju mycket mer folk, men det gäller att ha samma känslor oavsett om det är 20 000 eller fem personer på läktaren. Det handlar om att man ska känna sig själv så bra att man vet hur man bör känna för att prestera så bra som möjligt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra du är Marie. Vill man veta något så är det bara att kika in här!

Tack för din koll på AIK!
/M

Marie Hallman sa...

M Tack! Men obs, jag vet inte om det är Markus som står!! Men tyckte det var intressant att ta ett snack oavsett:)

Anonym sa...

Marie: Kommer det någon träningsrapport senare ikväll från AIK och Difs träningar?

Tack för ännu en bra intervju!

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack själv för att du läser. Ingen träningsrapport den här gången tyvärr. Ska försöka åka inför nästa derby i stället. Sorry för det.

Anonym sa...

Marie: Ingen fara :-D förstår att du jobbar häcken av dig och gör så gott du kan!