onsdag 2 november 2011

Wesslau: "Han har långa ben så han täcker hela isen"


 (Wesslan saknade två av tre pinnar. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Det kunde ha blivit tre poäng. Eller två. Det blev en pinne mot Frölunda efter en heroisk insats av Gustaf Wesslau i Djurgårdskassen. Och han hade blandade känslor efteråt:

– Jag hade ju gärna haft tre poäng istället, nu är Frölunda ett bra lag i år så att det var synd att vi inte kunde få vinna på straffar. En poäng känns lite surt när vi hade chansen på tre. Men det är en poäng i alla fall och vi behöver alla poäng som vi kan få, som det ser ut i dag, säger Wesslau.


Han tog 34 av 36 skott under speltiden, totalt 34 av 37 om man räknar in straffläggningen och analyserar matchen så här:

– Jag vet inte, det var väl… första perioden var nog bäst tror jag. Där vann vi skotten överlägset och körde på bra. Sedan gör vi mål i andra fast första perioden var nog ändå lite bättre. Sedan tredje så blev det… vi blir lite tillbakapressade. Vi leder ju så de går de fram såklart. Vi håller emot hyggligt bra. Fast det där 2-2målet, han kommer framför mig och hänger upp den. Det var inte så mycket att säga om.

Det känns som att ni blir lite passiva i tredje. Som vanligt höll jag på att säga?
– Mmm ja, jag vet inte men det kanske är så det blir. Och vi leder ju och då blir det passivt, för man väl så gärna ha de där tre poängerna. Eller passivt är väl fel att säga men man tänker mer på defensiven kanske och så vågar man inte gå fram lika mycket, samtidigt som de inte har så mycket att förlora då. Så de går fram på allt istället, säger Wesslau och fortsätter:

– Men det var en bra match av oss på det stora hela, förutom lite i tredje då. Men det första hälften var nog bland det bästa vi har gjort i år tror jag. Det kändes så bakifrån, som att vi hade bra spel och så. Vi har inte spelat så himla bra tidigare, men det känns ändå som att vi börjar komma någonstans nu, vi har blivit bättre och bättre så jag tycker det ser ljust ut för oss.

(Snabb med plocken. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Wesslau själv bidrog med stabilt, lugnt spel. Spred trygghet men tvingades även ut på några mer spektakulära ingripanden. Den, eller snarare dem som han var mest nöjda med kom i slutet av matchen:

– Det var väl… power playet där i sista var väl bra att vi redde ut. Efter femton minuter i tredje. Hade varit surt att få noll poäng då, så det var skönt.

Ja Frölunda låg på som fan där!
– Ja, då gick de all in och satsade allt där, så det var skönt att vi redde ut det.

Sedan var Daniel Tjärnqvist nära att göra självmål?
– Ja, det var lite sådär….vi har haft många såna där som har studsat in. Så det var fan på tiden, att det studsade ut också tycker jag.

Såg du vad som var på väg att hända?
– Ja Frölundaspelaren vände och sköt rappt där, så i dålig vinkel så tog den på min knopp och hans klubba och upp i luften och ner igen, och allt vad som hände där.

Sedan såg det ut som att Daniel Tjärnqvist ska rensa men han slår sånär in pucken istället?
– Ja, jag tror den tog lite på min klubbknopp där. Men det var skönt att den inte studsade in där i alla fall.

Vad sa Tjärna till dig efteråt?
– Nej, vi konstaterade bara att oj där var det nära, ha, ha.

Ni andades ut lite gemensamt?
– Jamen det var faktiskt lite så, shit! Men det var skönt att den inte studsade in för det hade varit jäkligt surt att få noll poäng efter en hygglig match i alla fall.

Matchen gick till sudden och straffläggning där det krävdes 20 straffar och där Frölundas Mikael Johansson avgjorde på den sista. De flesta straffarna var dock harmlösa och gick rätt i magen eller på benskydden, då många försökte sätta pucken i femte hålet men där var det stängt hos båda målvakterna:

– Ja, nej jag vet inte… det blev lite dålig is. Det är fruktansvärt dålig is i tredje, det var som sorbet där ute och det såg man ju på straffarna också. Även fast de körde av med ismaskinen lite så var det inte så många som vågade dribbla. Det var lite dåligt.

Det var många som sköt rakt på er eller försökte lägga klubben mellan benen?
– Jomen isen var inte så bra som sagt, det var hack och håligheter och sådär. Så då förstår man att de ville nog bara ha en chans att göra mål, en chans att komma till ett avslut istället för att tappa ut pucken när man dribblar.

Mario Kempe var en av få som vågade sig på något annat. Nu blev det bland annat ett litet konstnummer med full fart, fintar sig ut mot vänsterkanten, vänder sig om och har ryggen mot keepern, tvärnitar och går till vänster lite foppastyle …?
– Ja men han är ju bra på straffar. Det är synd att han inte får sätta den. Han har ju målvakten men det är ett trött, danskt ben som kommer ut där…

( Wesslau vs Frölunda. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Var ska man skjuta på dansken för att göra mål egentligen? Många siktade som sagt mellan benen men de drog han ihop fort som fan.
– Ja men … Sandberg har tipsat här om sätt dem lågt på plocken och de har blivit några såna mål på honom den här säsongen…

– Men det gick inte den här gången, inflikar Sandberg som sitter mittemot Wesslau i omklädningsrummet

– Nä, det gick inte den här gången. Han är ju inte så himla rapp så man skulle kunna dra honom (i sidled) faktiskt. Man såg att de hade ganska bra lägen att ta honom, men han backar rakt bak och sträcker ut sina långa ben. Så han gör det bra på det sättet också, fast han inte ser blixtsnabb ut, säger Wesslau och fortsätter efter en lite kortare diskussion med Sandberg om vilket som är bästa stället:

– Men så är det med bra målvakter, de har inte så många svagheter heller. Så det är svårt peka på att där är han dålig. Och han har långa ben så han täcker hela isen. Städar ju bort hela isen jämnt. Jag vet inte om jag kan ge några tips vid straffar… möjligen att man kan försöka dribbla honom eftersom han är lite seg, att försöka få upp den på högerbacken.

– Men rent allmänt så ser hans spel bra ut, som alla bra målvakter måste man störa dem. Ha lite folk i ansiktet och sådär och skjuta lite på returer, skjuta lite bortre ben och komma i andra våg och slå in returer. Att skjuta vinkelskott, på bortre ben så får man slå in den. Bra målvakter är svåra att göra mål på såhär direkt i ett mot ett, läge därför ska man gå på returer.

Du gör en kul grej försten när du väntar på skytten. Det ser ut som du utmanar med plocken och liksom visar att kom då?!
– Nja men det är väl så att man är uppumpad, taggad.

Men är det ett sätt att lura dem att skjuta där i plocken?
– Nej jag vet inte riktigt. Det känns bara bra att göra sådär. Det är lite för en själv också, man visar för sig själv att jag är beredd! Sedan vet jag inte om det påverkar skytten, för jag är inte ute efter det heller, men man visar att man är beredd och lite aggressiv i alla fall.

Det ser lite kaxig ut, lite som” skjut här då om du kan”?
– Jasså, ha, ha. Fast det är inte meningen att vara kaxig utan de är mer för en själv.

Men är det inte bra att se lite kaxig ut i alla fall?
– Jo ser det kaxig ut så är det väl bra men det är som sagt mer för sin egen skull. Att man taggar till så att man inte bara går ut och backar tillbaka, för då kommer forwarden eller straffläggaren tycka att den här målvakten ser trött ut, säger Wesslau.

Det mesta snacket inför matchen handlade dock om Mika Zibanejads återkomst i Djurgården. Mika visade som vanligt upp ett fränt, aggressivt och framåt spel. Så länge han orkade. Och när krampen satte in försvann han lite ur matchen men Gustaf Wesslau, som inte spelat med Zibanejad förr gillade det han såg:

– Jag är riktigt imponerad av honom. Svårt första matchen att komma in men han gör det riktigt bra. Jag har sett honom på träning också, det är riktigt bra. Jag kan förstå att han gick tidigt i draften, det är lite woawstämpel på honom. Han gör häftiga grejer och att han bara är 18 är helt sanslöst. Han kommer bli riktigt, riktigt bra, det tror jag. Han får ju klart godkänt.

Han syntes inte så mycket?
– Nä men det är ju svårt att komma in så här och så förväntar man sig att han ska dominera matchen men han försökte ändå spela enkelt och komma in i det. Det är trots allt lite omställning. Han har spelat ett helt annat system där borta i Nordamerika, små rinkar och hela den biten och sedan komma in här utan att ha hunnit träna så mycket med kedjekamraterna så gjorde han det riktigt bra och la de rätta passen och la någon dump och fick in någon tackling och fick in några skott så där så han gjorde helt klart bra ifrån sig.



4 kommentarer:

Jeff Spicoli sa...

DIF har om jag räknat rätt slagit 27 straffar i år och gjort endast två mål, igår missade också fem av straffarna målet med råge,,,för jävla svagt.
Bra igår var att Bombom var riktigt bra hoppas det forsätter så.

Anonym sa...

skojar du med mig? Bombom var allt annat än bra?! Faktiskt i flera matcher i rad nu, dem bänkar broddas o sillen som har bidragit med fart o fläkt men de har inte råd med att bänka bombom som alltid slarvar.. puckar bakom ryggen till ingen alls, puckar rakt ut i mitten där ingen står osv. Varje person jag talat med har tyckt att bombom varit dålig hela säsongen, han hade perioder förra sässen när han var bra men nu har han varit genomgående usel i snart20 omgångar.

Jeff Spicoli sa...

Anonym,
Du har nog rätt det är nog bara så att jag är nöjd så länge han inte ramlar vid blå som siste man,,,

Marie Hallman sa...

Jeff och anonym: Jag tycker fasktiskt som Jeff att han gjorde en del bra saker igår. Känns lie som att det inte spelar roll längre vad han gör alla dömer ut honom ändå.