tisdag 8 november 2011

Domarna missar, Disciplinnämnden städar av

Det rasslade in tre beslut från Disciplinnämnden i mejlboxen idag. Ett gällande Sebastian Karlssons tackling mot Magnus Kahnberg, ett angående Nicklas Danielssons smäll på Joel Lundqvist (gav bruten käke) och ett gällande Sanny Lindström som tydligen lite i "skymundan" har brutit näsan på Janos Hari.

När det gäller Sebastian Karlsson så är det väl inte så mycket att snacka om. Det beslutet ingår självklart INTE i den trendspaning jag gör lite längre ner här i inlägget. Karlsson blir avstängd i elva matcher och undgår böter då avstängningen i sig är längre än en månad.


Karlsson har gett sin syn på händelsen till nämnden, det sammanfattas så här i beslutet:

"Sebastian Karlsson har bland annat anfört att han såg att motspelaren hade pucken och kom in från sidan men att han inte hade någon tanke på att tackla hans huvud. Däremot försökte han ta pucken och på samma gång dela ut en tackling. Den träffade väldigt illa men han hade inget uppsåt att träffa huvud eller att skada."

Men elva matcher blev det och så här står det i beslutet:Sebastian Karlsson har enligt Disciplinnämndens bedömning god tid på sig att avbryta tacklingen men väljer att fullfölja en mycket respektlös tackling. I tacklingsögonblicket måste Sebastian Karlsson enligt nämndens bedömning i vart fall ha varit likgiltig till att den skulle träffa huvudet på det sätt som skedde och att den skulle kunna resultera i allvarliga skador på motspelaren. Vid en samlad bedömning av samtliga omständigheter i det förevarande fallet finner Disciplinnämnden att Sebastian Karlsson bör ådömas ett mycket kännbart straff. Nämnden anser att Sebastian Karlsson ska ådömas ett straff motsvarande totalt elva matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen). Nämnden har i påföljdsvalet beaktat att avstängningen, i fall då den överskrider en månad, inte får kombineras med böter (14 kap. 7 § Riksidrottsförbundets stadgar).  

Det var det. Finns inte så mycket att tillägga i just det fallet. Det viktiga är väl att klubbarna och spelarna själva blir bättre på att utbilda spelare i både konsten att ge och att ta en tackling. Känns som det brister på båda fronter där och i alla fall jag tycker att tacklingar tillhör sporten så det vore ju fan om de försvann efter all turbulens som har varit i höst.


Men det var ju två beslut till som kom idag. Båda har det gemensamt att den som nu stängs av slapp straff helt när smällen delades ut. Det var först efter matchen, när det kom fram att Lundqvist brutit käken respektive Hari brutit näsan som smällarna har tagits upp och tittats på igen.
 
Och det är ju inte första gången det händer i höst, Nu har jag inte räknat efter exakt hur många gånger det är, men det har hänt några gånger till i höst att det delas ut en tackling/smäll. Den spelare som delat ut tacklingen/smällen slipper helt straff den som tar emot smällen/tacklingen skadar sig och så tas fallet upp i efterhand.

Och det är väl i sin ordning att en felaktig tackling/smäll tas upp men det jag vill åt och det jag undrar är hur domarna kan missa de här tacklingarna/smällarna så kapitalt?!

Om du spelare kliver av med hjärnskakning, bruten käke, krossad näsa - märker inte domarna det redan på isen? Och bör det inte ha varit en jävla knock när de gjorde det? Borde inte domarna ha sett händelsen när den hände? Vad tittar de på där ute på isen? Alltså i bland undrar man.

Känns ju märkligt att så fula/felaktiga tacklingar inte upptäcks förrän långt EFTER att matchen är spelad. Och än konstigare blir det ju i de fall där spelare kanske får en hjärnskakning och ingen verkar notera att det har hänt - utomspelaren och klubben som inte påtalar det själva. Då blir det plötsligt inget straff.  Vi vill väl inte ha någon slags system där det ska ringas och påtalas och klagas och utredas saker EFTER matcherna bara för att domarna har missat?

Tydligen har Hari spelat vidare under matchen också, nästan en kvarts speltid. Han fick, enligt Färjestad, frågan efteråt om han behövde läkarhjälp och tackade nej och nu har även sportcheferna uppmärksammat det här.

"Man kan ifrågasätta om domarna ska fatta sådana beslut efter att ha utsätts för påtryckningar från ena laget efter matchen. Vi har haft diskussioner kring detta på sportchefsmötet i Stockholm i dag. Var ska gränserna dras egentligen" säger Färjestads sportchef Tomas Rundqvist till lokaltidningen NWT.se (hela den artikeln hittar ni här)

Men det är framför allt uppmärksamheten under matchen, hos domarna, jag är lite fundersam på. Var ligger fokus? Att åka runt och lyssna på vad som skriks? Att gå emellan en clean fight? Och så missar man när någon får näsan bruten. Inte bra, inte bra alls. Eller så tar man upp fel saker efteråt. Hur som så är något fel när domarna missar grejer som Disciplinnämnden sedan får komma och ta upp och städa av med motiveringen att de är grova.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Domarna åker runt och letar sätt att sätta sig själva i centrum. Tyvärr så missar de sådana här situationer eftersom de tänker för mycket på sig själva!

Domare i Sverige håller för dålig klass rakt igenom. Den bästa vi har dömer tyvärr inte i elitserien i år. Även han har blivit en produkt som NHL roffat åt sig.

Jag tror att domarna försöker överkompensera sin saknad av kompetens vilket resulterar att de istället missar 50-60% av solklara utvisningar och istället tar 80-90% helt onödiga utvisningar.

Svenska domare har också en total avsaknad av allt som kallas spelkänsla! En sån sak som kompensationsutvisningar är något som vi måste få bort i Svenskhockey. Det är faktiskt inte helt omöjligt att en match skulle kunna sluta 6*2min mot 0*2min...

Tack för ordet!

/Jepe

Ref sa...

Jepe, maken till skitsnack har jag aldrig hört. Man baxnar! Svenska domare tillhör de facto toppskiktet i världen. Det som många anser är helt "solklara utvisningar" är oftast ingenting. Man tror att det ska vara utvisning för att man inte kan reglerna. Regelkunskapen är skrämmande låg runt om i landets arenor. Man hör folk gapa om red line-offside, wikegårdtacklingar och andra uråldriga, borttagna regler varje gång man är på hockey.

Marie Hallman sa...

Jepe och ref: VIsst gör de bra saker också domarna, de tillhör bland de bästa i världen men något är fel som det är nu. Jag tycker att hockey ska dömas på isen i första hand!

Niklas Persson sa...

Det som stör mig snudd på mer än karlssonj tackling är att Mike Hellber går ut i media och säger att diciplinnämnden blivit påverkade av experter i TV.

Visst han säger inte straffet är fel rakt ut, men vad annars menar han?

Det han skulle sagt är att straffet är rätt, det var en ful tackling och Linköping accepterar beslutet.

Hade velat se vad han sa om det var Hlinka som åkt på tacklingen...

Så länge klubbarna inte tar ett ansvar och fördömmer kommer det vara svårare komma till rätta med problemet. Sen kanske Karlsson fått höra ett och annat internt, men även externt måste klubbarna sluta försvara sina spelare oavsett vad dom gjort...

Metal Machine sa...

Niklas: Fast han har ju rätt i det här fallet. Precis som i fallet med stureplansprofilerna var detta en mediadom.

Metal Machine sa...

Mediedom, heter det nog förresten.

Metal Machine sa...

Mediedom, heter det nog förresten.

Anonym sa...

Jag såg Lindströms grej på Hari direkt under tv-sändningen och det var ett fegt och fult tjyvnyp som självklart ska ge avstängning även fast 4 randiga på isen som vanligt inte såg något

Anonym sa...

På tal om Hari har han inte bara fått näsan avslagen, han har även fått det utan tvekan hårdaste straffet av disciplinnämnden ställt i relation tull hans brott. Dessutom har utdelandet av straffet varit extremt klantigt gjort.
Läs länken.

http://blogg.allehanda.se/natrassel/2011/11/09/micke-konsord-ger-talang-atta-matcher/

Marie Hallman sa...

Niklas: Alla agerar likadant, upprörda när egen spelare däckats, upprörda när deras spelare blir avstängd. Jag ger fan upp.

anonym: så alla små tjuvsmällar ska ge avstängningar? Då har vi snart inget lag på isen. Någonstans. Det Sanny gör sker ju dagligen.

anonym: om jag förstått rätt så är det upp till det ungerska förbundet om han får spela eller inte, oavsett domen. När det gäller J20/elitserien så blir det råddigt när spelaren spelar i flera serier. Vet inte om det är reglerna eller tillämpningen av dem som blir konstig