måndag 14 november 2011

DERBY TVÅ AIK DJURGÅRDEN 5-0 (2-0, 1-0, 2-0)


 (Ready to rumble, Zibanejad vs Rosén. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Matchen: MMMM
Målvakter Markus Svensson, AIK, 100 % och Gustaf Wesslau, DIF, 84,32 %
Publik: Utsålt.
Domare: Antti Boman och Sören Persson


Bäst i AIK
MMM Markus Svensson, mv
MM Richard Gynge, f
M Tobias Viklund, b.

Bäst i DIF
MMM Jimmie Ölvestad, f
MM Mika Zibanejad, f
M Andreas Holmqvist, b.

PERIOD ETT

 (Nemeth vs Åberg. FOTO ANDREAS GRANDIN)

... Inget derby för AIK-målvakten Viktor Fasth som ju blev tokförkyld i helgen. Derbydebut för Markus Svensson alltså. Svensson som inför derbyt blivit utbytt i första paus en match och släppte in sex mål mot HV71 i 7-8 fajten. Men som också varit i Oskarshamn, hållt en nolla och varit bra där samt spelat upp självförtroendet. Och vilken revansch han tog!

... Djurgårdens Patrick Cehlin missade också spel, i hans fall på grund av skada. Han har ju tänjt ut ett ligament i handen och berättade när jag ringde honom att han börjat köra lite med klubba nu och att han hoppas kunna vara tillbaka nästa vecka om allt går som det ska. Det är egentligen bara smärtan som står i vägen men det gör rejält ont just nu att ta emot passningar och att hantera klubban och då gör han ju ingen nytta, ansåg han själv och det får man hålla med om.

... AIKcoachen Roger Melin hade satt Ahlströmtwinsen på läktaren. Jag begriper inte varför, jag tycker det finns andra att bänka om det nu ska beredas plats för yngre förmågor. Det var nämligen det Melin hade gjort då han satte ihop en juniorkedja med Mattias Janmark-Nylén (derbydebut), Joakim Nordström (har varit med förr i derbyn) samt David Lillieström Karlsson som gjorde derbydebut i första derbyt.

... I Djurgården var Pontus Åberg uppsatt som extraforward. Det begriper jag inte heller. Tim Eriksson var  tillbaka i spel och det gillar jag i och för sig. Han är en av få i DIF som haft speed och kreativitet när han väl har fått chansen.  

... AIKs juniskedja fick för övrigt ett bra läge i början av matchen mycket tack vare passivt spel av Djurgårdsförsvaret. David Lillieström Karlsson hade läge att lyfta in pucken vid främre stolpen men var inte tillräckligt resolut där.

...Det blev i stället Richard Gynge som var den första att dra nytta av det tama DIF försvaret och som slog till med ny målgest, åker bort mot AIK klacken, går ner på ett knä, kastar upp ena handsken högt i luften och skjuter i luften med klubban mot handsken.  Och vaddan detta? Jag var tvungen att kolla och fick svaret ”Jag har en kompis som är bra på lerduveskytte, det var en hyllning till honom. Såg inte handsken ut som en lerduva tycker du?”

... 1-0 (4.05) Richard Gynge (Daniel Rudslätt) Gynge går runt kassen, håller iiiiiii pucken , går runt på framsidan med och lyfter – när han nästan gått varvet runt – upp pucken i bortre krysset. Och jublar i sedvanlig ordning som bara Gynge kan. Med en helt ny ”hyllalerduveskytten” målgest visade det sig.

.. 2-0 (6.03) Tobias Viklund (Johannes Salmonsson, Kent McDonell)  Ånyo tamt i DIF-försvaret som låter Viklund trampa ner längs kanten, in mot målet, skottfinta och tjopp dra upp pucken.

... Djurgården vaknade ur koman efter AIKs andra mål och började hugga betydligt mer runt AIKs mål. Svensson fick verkligen kämpa efter den uppryckningen.

 (Sandberg vs Brodin FOTO ANDREAS GRANDIN)

... bra skott av Mika Zibanejad i slutet av första, mellan benen på AIK-backen Tobias Viklund. Riktigt lurig bana på den pucken men Svensson fick ut plocken, snygg räddning där.

... Stolpträff av Jonas Almtorp efter dryga kvarten spelad och stolpträff av Andreas Holmqvist på andra stolpen med cirka 16.50 på klockan (kunde inte se hela klockan där jag satt, sorry!). Däremellan hann DIF med ett skott som Svensson får lite rätt i pallet, eller om han räddar lite oklart, jag sitter som sagt högt upp i taket så ni får ursäkta om det fallerar lite ibland i detaljerna.

... Friläge för Jimmie Ölvestad i slutet av första, han försöker finta bort Svensson som visserligen går ner lite för tidigt men ändå får ut ett benskydd i rätt tid, pucken studsar tillbaka till Ölvestad som är för nära och lyfter över returen i stället.

ANDRA PERIODEN

... Andra började ungefär som första slutade, bra DIF chanser och bra målvaktsspel av AIK Svensson och en stolpträff till för DIF efter ännu en dubbelchans. DIF hade föresten tre pp i rad där (slutet första, början andra).

... Fint pass i djupled mitt i DIF pressen, från en AIK-spelare som jag TROR var Stefan Johansson upp till Mattias Janmark Nylén som kommer fri med Wesslau, men den tar DIF-keepern. JN får sen en DIF-klubba i fejjan men det fick passera. Tufft där ute nu.

... Mathias Tjärnqvist la sig mer eller mindre på Svensson, när denne var bakom AIK-målet för att rensa en puck där. Inte så klokt, blev utvisning där. Domaren lyfte armen i samma veva som AIK kontrade och Johannes Salmonsson kom i ett bra friläge som han dock inte kunde utnyttja.

...Lösa puckar kan också vara trixiga, fråga Markus Svensson som fick brösta, eller om det var nicka såg inte riktigt bor en lös lobb som kom seglande.

  (Svensson vs Almtorp. FOTO ANDREAS GRANDIN)

... Djurgården hade pressen men AIK kontringarna i stor delar av matchen.... en av rusherna resulterade i mål.

... 3-0  (13.56) Johannes Salmonsson (Tobias Viklund, Josh MacNevin)  Lång pass av Viklund längs vänsterkanten till Salmonsson som tar emot i fart, fintar bort Kyle Klubertanz till vänster och åker ifrån David Printz till höger, får ner Wesslau och sätter pucken lite halvhögt.

... Salmonsson körde för övrigt en light variant av Gynges ner på knä och skjuta. Och ingen kastad handske som nummer tio. Han kanske inte kände till lerduvestoryn? ”Äh han ville bara göra likadant jämnt ju,  ha, ha”, skrattade Gynge efteråt

TREDJE PERIODEN
... Var lite repris igen i början på tredje. Nu trippelchans för ett tokjagande DIF och en ny svettig räddning, inklusive rullning ett varv av Svensson som verkligen knäpper alla kritiker på näsan och höll nollan visade det sig.

... En frustrerad Jimmie Ölvestad slår klubban i isen efter ett nytt en mot en läge med Svensson, där Ölvestad drar sig ner mot förlängda mållinjen i hopp om att finta med sig och bort Svensson men han får på ett benskydd ändå på något sätt.

... svettig räddning även av Wesslau kort därpå när Robert Rosén får ett fint läge och det nästan står mål på den pucken men DIF-målvakten lyckas knipa den med benen tror jag.

... Bra ingripande av Tobias Viklund halvvägs in i tredje, där DIF får en bra chans, det ser ut att bli en farlig retur men Viklund agerar och bryter det läget med ett resolut agerande och transporterar dessutom ut pucken ur slottet.

... pulibksiffran var: Lapp på luckan. AIK gjorde därmed en DIF. Nu har båda klubbarna gjort exakt samma sak. Sagt lapp på luckan trots att det är några stolar som gapar tomma plus att vallgravarna stjäl ett antal hundra platser. Så nu kanske alla kan lägga ner debatten om vad som gäller på Globen då båda lagen gör/räknar exakt på samma lika sätt. Okej`?!

  (Zibanejad  tar fart...... FOTO ANDREAS GRANDIN)

...Djurgården fick straffslag 11.22 in i tredje sedan Mika Zibanejad kommit fri och både Dick Tärnström och Josh MacNevin dykt efter och lagt klubban om supertalangens grillor. Zibanejad la straffen själv, försökte lyfta pucken högt där Svensson har släppt in en del mål i tidigare matcher men Svensson var på pucken med plocken som studsade upp i luften och iväg ut åt kanten. 


(... men Svensson plockar straffen. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

… Det kändes som Djurgården tappade koncepterna helt på slutet. Framför allt efter AIK:s snöpliga 4-0 mål. Inte vackert DIF. Förlora är en sak men frågan är hur man gör det, det här var inte okej beteende.

…4-0 (15.08) Richard Gynge (Oscar Steen). Wesslau tar hand om pucken bakom mål, lägger den till Marcus som bara ska transportera upp den men han dräller med pucken, Oscar Steen är på och checkar hårt, snorpucken och passar in till Gynge som åkt in i slottet och smäller in fyran.  Nästan DIF-assist på den va?

…5-0 (15.35) Daniel Bång (Christian Sandberg, Jonas Liwing). Uppspel längs vänsterkanten från AIKs zon, pass till Bång halvvägs, han trampar på ner mot DIFmålet, vickar lite och lägger in pucken mellan benen. Djurgårdsförvaret hade redan gått hem.

… Markus Svensson har haft en av de sjukaste elitseriesäsongerna hittills. Utdömd och hånad efter sina två första matcher i elitserien och så nu, hållen nolla i sitt första derby ever. Gaaaalet. Och så glad han var. Såg först nästan chockad ut men när det sjönk in så. Här snackar vi revansch även om han själv inte ville ta det ordet i sin mun.

Skotten i matchen 32-48 (11-18, 11-14,10-16)

7 kommentarer:

Pelle sa...

Alla verkar glömma bort när de snackar om Svensson att han nu hållit nollan i fyra raka perioder i elitserien (!) Han hoppade ju in i sista perioden mot HV, i sista matchen före uppehållet och höll nollan och motade då visserligen bara tre skott, men en nolla är en nolla oavsett. Seriens klart formstarkaste keeper!

Och den stora frågan som alltid: VAD SKA HARDY SÄGA NU? VAD SKA HARDY, VAD SKA HARDY, VAD SKA HARDY SÄGA NU? SÄGA NU? SÄGA NU?....

Känns som om det är "trubbel i paradiset"... härlig forumporr på http://www.difhockey.se/forum/viewtopic.php?f=9&t=3653 tack för all underbar läsning - alla ni som skriver där!

Anonym sa...

All heder till Hardy som kom hem och etablerade oss till ett slutspelslag igen men han har ingen plan B, spelet är sönderläst och det är totalt stopp. Så nu är det dags att han drar. In med Challe nu, han är en del av Djurgårdsfamiljen och jag lovar och tror att han skulle kunna få fart på grabbarna. Det är dags för Hardy att dra.

AVGÅ HARDY!

Metal Machine sa...

Pelle: Jaså, det är dags att krypa fram ur råtthålet nu? J-va pajas.

Anonym sa...

He man torskat 4 irad så har man lite bitterhet att ta igen!
DIF KOMMER GIVETVIS FÖRE AIK I TABELLEN

Jack sa...

Tack för bra rapport Marie! Visst hade dif bra fart bitvis men AIK spelade smart i ffa sista. Extra kul att juniorerna som fick chansen tog den samt att Mackan fick till det i mål. Vill inte ens tänka på hur det gått för stackarn om det blivit det omvända resultatet.

En sista sak bara. "Lapp på luckan" redovisas som 11.428 åskådare av AIK och 13.850 av dif (se t.ex. difhockey.se). Trots att samma avspärrningar/vallgravar finns oavsett vem som har hemmaplan. Det är det som det gnälls om, med all rätt.

Anonym sa...

Helt rätt Jack. Speakern sa fullsatt men AIK har redovisat i siffror, 11.428. Rätt ska vara rätt.

Marie Hallman sa...

Pelle: Fast en officiell nolla får man bara om man har stått hela matchen.

anonym: jag är kluven i frågan! något måste hända men vem är alternativet då??

Jack: Ja var det någon man unnar en sån här fantastisk insats så var det Markus. Så starkt att komma igen så här.

Det där med siffrorna kan jag hålla med om, hade inte sett att AIK skrev den lägre siffran!