fredag 4 november 2011

Montén: "Det är ingen som går hit och skiter i det"


(Kempe inleder upphämtningen mot Brynäs på torsdagen. FOTO ANDREAS GRANDIN)

En tionde plats och bara en seger på de fem senaste matcherna, samt tredjen målsnålast av alla elitserielagen. Det är tungt nu för Djurgården och frågan är ju varför.

Jag struntade i matchintervju och ringde istället tränaren Tomas Montén och pratade lite om måltorka, ström i klubban och frustration över att det lag som tippades vinna serien bara är två poäng från en kvalplats efter 19 spelade matcher.


– Ja, det är ju många saker på en gång. Jag tycker inte att man kan peka på bara en sak men först och främst så tycker jag att säsongen börjar helt okej men sedan körde vi fast en del – på hemmaplan framför allt. Vi spelar bra och skapar mängder med chanser men vi får inte dit puckarna och som så ofta kryper motståndarna då närmare och då förlorar vi några matcher på hemmaplanen som vi kunde ha vunnit och då sätter det sig lite mentalt.  Eller det blev ett tufft läge, ett krampaktigt läge och där är vi nu.

Och hur hamnade ni där?
– Ser man på det hela taget så har vi gjort en del misstag som det har blivit (baklänges)mål på och dessutom så har vi producerat alldeles för lite mål framåt. På de senaste sex matcherna har vi snittat två mål framåt och då blir det tufft att vinna, då krävs det att man håller nollan i varje match för att vinna.

Det är bara ett fåtal spelare i Djurgården som har fått igång poängproduktionen, så här långt är det bara Marcus Nilsson (6 mål) Pontus Åberg, Kristofer Ottosson (5 mål vardera) Mattias Carlsson (4 mål) samt Mathias Tjärnqvist och Jimmie Ölvestad (tre mål var) som har gjort fler än två mål. Och det duger inte om man ska slåss i toppen av tabellen, det håller Montén med om.

(John Norman på en flygtur. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

– Det har ju varit en av de stora grejerna, det var lite för slarvigt i början, det blev lite misstag som vi förlorade på och sedan började det sätta sig lite mentalt och sedan rullar det på. Det är lite som med Färjestad, som de hade det. Vi måste vara ännu mer noggranna och försöka jobba ännu mer på vissa saker för att målskyttet ska släppa och i det jobbet är vi nu, säger Montén och fortsätter:

– Men jag tycker ändå att de två sista matcherna har gått i rätt riktning, även om vi har torskat på straffar.  Men visst, läget är inte bra och vi är långt ifrån nöjda men det är en del av spelet det med.

Bland fansen är missnöjet stort och jag har själv fått lite förfrågningar om att diskutera varför vissa spelare finns alternativt inte finns med i laget. Men Tomas Montén tycker det är meningslöst att diskutera sånt, och det kan jag (Marie) hålla med om. Nu har Djurgården det lag de har och frågan är ju hur det jobbiga läget ska ändras. För än går det ju faktiskt att vända på steken. Det är förvisso bara två poäng till kvalplats men det är å andra sidan bara tre pinnar upp till en slutspelsplats också.

Men frustrationen som sagt stor hos många DIF-fans och det finns en irritation över att spelarna anses se ointresserade ut. Men det är de så klart inte.

– Om någon ser ointresserad ut så är det för att man är spänd där ute under matchen. Det är ett jäkla tufft läge, det är ju ingen som inte känner av det. Ta AIK, vad hade dem igår? De hade väl fyra torsk på fem matcher innan matchen i går och det är ingen av dem  heller som går till match då och tänker att det ska bli kul att spela. Det är ett tufft läge för oss nu. Det är krav från alla håll, du får höra om folk som är frustrerade och till dem vill jag säga att jag kan garantera att det är ännu mer frustration hos spelarna. Det är ingen som går hit och skiter i det. Det är ingen som förlorar med flit men nu är det så klart tufft. Det gäller att fortsätta jobba, man kan inte lägga sig platt och tycka synd om sig själv. Man måste jobba sig ur det här läget, säger Tomas Montén.

Spelarna säger ofta efter matcherna att de inte kommer upp i energi, varför är det så?
– Jag har ingen aning varför de säger så men det är väl att de dels spänner sig och dels så kan det vara att man inte är fräsch just för dagen men framför allt så studsar det inte med åt rätt håll och då blir det ännu tuffare än vanligt att spela. Och då har vi ändå inte varit utspelade i någon match tycker jag. Men det är jäkligt tuffa matcher och framför allt hemma så har det inte varit bra. Vi har en tendens att inte klara av att håll i det, men nu, i de två senaste bortamatcherna så har vi vänt matchen i tredje perioden båda gångerna. Och det är där som vi måste synka ihop det.

(Brynäs gör mål. FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

 Varför går det så tungt hemma, där borde det väl gå bra med det starka stöd ni har på läktaren?
– Ja, men det är väl pressen som man lägger på sig själv där som ställer till det. Alla tycker att man ska vinna hemma, det tycker spelarna också och står det 1-1, eller 2-2 då har vi mer krav på oss att vinna än motståndarna och då kanske man riskerar lite mer och när vi gör det så smäller det åt andra hållet. Hade man haft bättre självförtroendet och gjort det lilla extra så hade man fått in puckarna istället och vunnit med 2-1 eller 3-2. Det där brukar jämna ut sig över en säsong men nu är det tufft.

Vad gör ni för att vända på steken då?
– Det gäller att vi fokuserar på det som vi ska göra att få folk att göra det som är bra. Vi är ju inte helt jävla usla och utspelade varje match. Det finns moment som funkar bra, så vi försöker belysa och lyfta fram vad spelarna ska använda sig mer av. Men det gäller att vara noggrann när man inte har det där lite flytet med sig, då får man inte riskera lika mycket utan måste se till att fortsätta jobba hårt och träna bra och komma förberedd till match och prestera max. Har man gjort det och ändå förlorar så får man ta nya tag nästa match. Det låter som klyschor men det är så man får göra, det är så man vänder trender. Vi försöker göra lite småförändringar i spelet och i formationerna för att få ny energi och få lite lättare spel utifrån de man möter, det är sånt man får göra.

Vad har ni tränare gjort som ni borde göra annorlunda eller vad kan ni göra för att ändra läget, laget har ju ändå meriter och potential att ligga klart bättre?
– Det är klart att det finns många saker man kan göra, just nu är det väl jäkligt mycket som inte funkar och som vi försöker ändra och göra annorlunda. Och kanske är det så, som du nämner att alla pratar om laget som att det är bra potential och att spelarna är bra på pappret men vi måste inse att just nu är vi det tionde laget i serien. Tabellen ljuger inte, det är där vi är nu och de är det vi måste jobba utifrån. Sedan vad alla andra tycker är skitsamma, det är ju ingen som kan tycka oss upp på en tredje palts i alla fall.

Vad gör ni tränare konkret då?
– Framför allt anfallsspelet har inte varit tillräckligt bra. Vi jobbar varje dag för att göra en förändring där och tycker att det har blivit lite bättre. Men det är alltifrån smågrejer som att få avslut från lite andra ställen, att vissa spelare kommer i position att ta fler avslut och framför allt att förenkla spelet. Vi måste få det enklare så man kan vara noggrannare på det och det är taktiska grejer som vi håller på med för fullt.

Ni körde med 14 forwards mot Brynäs, fortsätter ni så nu?
– Vi får se. Vi provade det i går, det är en del i det här att prestera bättre. Nu när Ante (Andreas Holmqvist) är tillbaka frisk och Mika (Zibanejad) har kommit in så har vi åtta backar och 14 forwards. Det ger en konkurrenssituation i truppen och det är något vi hoppas ska hjälpa.

Om sex veckor försvinner förmodligen Åberg, Zibanejad och kanske även Claesson till JVM?
– Ja, en till dess ska vi ha vänt skeppet hoppas jag.

 (Jimmie Ölvestad får en puck i skallen FOTO JOHANNA LUNDBERG) 

Hur allvarligt är läget då, tycker du?
– Jag tycker att det är allvarligt. Vi ligger tia och det är betyget på hur bra vi är nu. Det gäller att inse läget och jobba på det vi behöver göra utan att få panik men ändå genom att vara jäkligt noggranna och proffsiga i det vi gör. Det kommer kräva hårt jobb för att lyfta det här, säger Tomas Montén.

En och annan har hört av sig till bloggen och varit upprörda över att man tror att Djurgården ser Mika Zibanejad som en frälsare. Men så har det inte varit menar Montén. De förväntningarna har funnits hos fans och hos media, i laget, i klubben ser man det inte riktigt så.

– Nej, vi har inte mer förväntningar på honom än att han ska komma tillbaka och göra det han gjorde förra året och att han som alla unga ska bidra med fart och energi och en väldig utvecklingspotential eftersom de unga förbättrar sig varje träning och match. Mika är användbar också, han kan både spela på kanten och som center men han är ändå bara 18 år, han är under utveckling och det är en spelare som vi har räknat med i laget MEN, vi ser INTE honom som en frälsare. Vi ser honom som en ung lagspelare, som är proffsig och talangfull och som skapar konkurrens i laget och ger oss lite fler valmöjligheter. Så det är jättebra att han är hemma, men någon frälsare, det tror ingen av oss att han är även om han är en jättebra spelare.

 (Jubel efter Kempes mål, det finns ändå hopp.. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Djurgården haussades stort inför seriestarten, även andra tränare och spelade tippade DIF i toppen av serien och ni var det lag som flest höll som seriesegrare och mästare. Har det där satt sig i skallen på folk?
– Det tror jag, definitivt. Framför allt på de som hör av sig till dig och är arga nu. Det är alltid smickrande att man får tipsen men för våran del så kvittar det var vi är tippade, vi måste prestera utifrån vårat kunnande och vad vi klarar av, det får vi se. I april vet vi hur långt det räcker.

6 kommentarer:

JM sa...

Tack för en kanonblogg.
Jag tror att ett av de största problemen idag är att man tror att allt kommer att lösa sig. Samma visa har det varit de senaste säsongerna när man startat lika uruselt.

Montén pratar om att vi inte blivit utspelade i någon match och att det varit tight resultatmässigt. Det kanske är det största problemet, för då behöver man inte kämpa lika mycket för att vända skeppet, vi är ju ändå "nästan där".

Det stora problemet nu är att vi inte kommer att få något lugn under resten av säsongen utan alla matcher kommer vara med kniven mot strupen och en enorm mediastorm.

Förövrigt skäms man när man ser hur vissa i laget presterar och nonchalant attityd. Vi behöver kanske göra som frölunda och rensa bland trotjänarna för att väcka resten av laget.

Anonym sa...

@ Jm, WORD!

Anonym sa...

"...och bara fyra segrar på de fem senaste matcherna, samt tredjen målsnålast av alla elitserielagen. Det är tungt nu för Djurgården och frågan är ju varför."

Läser man det där Marie så ser det ju onekligen rätt så bra ut :)

/Jepe

Jeff Spicoli sa...

Tack Marie din blogg gör vardagen roligare!

Monten låter tyvärr mest som en trött socialdemokratisk riksdagsman.
Svarar med flosker,skulle vara så jävla skönt att höra någon säga sanningen typ den enda som varit ok är Wesslau, Mackan är trött,Cehlin tror fortfarande på blunda och skjut och hoppas på det bästa,Norman Kempe backar ett steg för varje år och Bombom är just nu s nej jag ska inte sparka på den som ligger vi hoppar över Bombom, Carlsson/Almtorp var felsatsningar m.m m.m
Förlust i morgon så hoppas jag tränarna rycker,dom får ju inte ut ett piss av truppen.Bra spelare dåligt lag.

Anonym sa...

Jag vet inte varför ingen kommenterar det, men det måste ju sägas att "storbacken" Boumedienne som lyfts fram så starkt och får mängder med istid är ju en mindre katastrof på isen för Djurgården. Inte bara i år utan även under stora delar av förra året. De som ser DIFs matcher i sin helhet vet att han bär en stor skuld till mängder av poängtapp för laget och att han ofta skapar en stor osäkerhet bakåt för alla andra. Även Klubertanz, som var kanon för två år sedan (finallaget), har likt BomBom också varit riktigt usel i år. Och dessa två spelar som backpar!
Kolla plus/minus på dessa tack!
Frågan är; Varför sådan enorm tolerans med dessa herrar? Om BomBom tappar pucken en gång till på blå (kolla HV-matchen sist) blir jag galen!

/DIFare

Anonym sa...

Jag skulle inte sakna bombom.. Sparka katastrofen.. Ännu taskigare av Montén att lira BB och Gustafsson tsm. Erik är påväg uppåt medans BB är påväg åt helt andra hållet... Varför har man en kille som aldrig lirat hockey som tränare? Där skulle jag hellre se ragge alla dar i veckan.