tisdag 8 november 2011

Omräknad tabell om Borås går i konkurs


Ekonomin i Borås verkar vara på upphällningen och i Borås Tidning säger nu klubbchefen Thorbjörn Kind att tas inte ett beslut om bolagisering av klubben senast fredag så är det kört. Då väntar konkurs.

Kind hävdar att klubben måste få in helst fem men minst fyra miljoner genom bolagiseringen och svarar i Borås Tidning så här på frågan vad som händer om man inte får in de pengarna:

– Då är det kört. Då finns det inte pengar för att driva det här vidare. Vi måste kunna betala löner, skatter, avgifter, säger han till BT som frågar:

Hur snart är pengarna slut?
– Väldigt snart, svarar Kind.

Och vad händer då? Jo faller Borås så kommer det att få följder för de andra lagen i Hockeyallsvenskan.

Jag ringde Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet och han konstaterar att det finns två möjligheter om Borås inte anser sig kunna köra vidare med nuvarande lag alternativt ansöker om konkurs – att släppa spelarna och köra vidare med ett juniorlag eller andra som har lust att antingen stanna kvar eller hoppa in och ta över utan ersättning, eller så går klubben i konkurs och då måste hela den allsvenska tabellen räknas om.

– Om det blir konkurs så utses en konkursförvaltare av tingsrätten. Han har möjlighet att avgöra – när han har läst av läget i klubben – om det går att spela klart säsongen eller inte för klubben (i detta fall Borås). Så fas ett är att klubben ansöker om konkurs, steg två är att konkursförvaltaren utses och gör en bedömning, sedan får man ta det därifrån, säger Mikael Lundström.

Om konkursförvaltaren bestämmer att klubben inte har råd med spelarnas löner och skatter?
– Det finns ju olika varianter på det men spelarna har enligt tävlingsbestämmelserna rätt att gå till en annan klubb, även om transferdeadline är passerad, då kan förbundet ge dispens för det. Sedan kan det ju bli så att man släpper alla spelarna men att ett antal ändå väljer att stanna kvar och att man kanske fyller på med juniorer och då kan konkursförvaltaren bestämma att klubben kan spela klart säsongen även om det blir med ett starkt reducerat spelarmaterial. Och att man spelar säsongen ut är ju att föredra.

Om klubben inte lyckas få ihop ett lag då?
– Ja går inte det så måste man titta över situationen i serien. Det beror ju lite på hur många omgångar som har spelats och vilka hänsyn man måste ta, men det är klart att sker det i den fas man är nu i så lär man stryka Borås resultat.

Så går Borås i konkurs nu närmsta tiden, då raderas alla Borås resultat och tabellen räknas om utan de resultaten?
– Ja så är det.
 
Finns det någon tidsgräns för när man inte kan radera och räkna om längre?
– Nja, jag vet inte om vi har någon klar och tydlig gräns för det. Som tur var så händer ju inte det här så ofta men så här tidigt i serien så går det fortfarande att radera resultat och räkna om tabellen. Så skedde nu i höstas när Luleå Rebels gick i konkurs. Vid andra tillfällen, som när Arboga gick i konkurs för några år sedan, då lyckades man få ihop ett lag och spela klart men då var det bara ett kort tid kvar av serien.

Vad är värst anser du? Att radera resultat som innebär att lag som vunnit tappar poäng eller att man spelar vidare med till exempel ett juniorlag som är så mycket sämre kvalitetsmässigt att de ändå mest bara förlorar?
– Alltså jag vet inte vad jag ska svara på det för vad som än sker nu så är det djupt olyckligt om de inte fixar det här och klarar att köra vidare med det lag som de har nu. Om det blir konkurs och tabellen ska räknas om så är inte det bara, fortsätter man med ett starkt decimerat lag så är inte det heller sportsligt bra. Sedan om man ska stryka resultat och räkna om tabellen så blir det ju lite problem när det gäller spelschemat, då måste man göra om det lite för att få lite harmoni i spelprogrammet, säger Mikael Lundström.

När Luleå Rebels gick i konkurs i höstas ströks alltså poängen och tabellen räknades om. Det tog en vecka från att konkursansökan lämnades in och till dess att konkursbeslutet togs. Under den tiden sköts de planerade matcherna upp och så kommer det även bli med Borås matcher i fall det kommer en ansökan om konkurs då man inte vill ha in fler resultat som eventuellt kommer att strykas.

Och man kan ju fråga sig hur det kunde bli så här. En budget har ju lämnats in till Allsvenskan nämnden som sedan beslutade om att ge Borås klartecken för spel utifrån de siffror som fanns i den budgeten. Men läser man artikeln i Borås Tidning får man en känsla av att det sockrats rejält i den budgeten, ett förfarande som om det stämmer faktiskt är brottsligt. Men då är det en civilrättslig process och inget som Hockeyförbundet lägger sig i.

Det enda just förbundet kan göra nu är att i första hand avvakta besked från först Borås och sedan en eventuell konkursförvaltare konstaterar Lundström.

– Ja vi avvaktar och följer ärendet. Det är allt vi kan göra nu. De har ju följt reglerna och har levererat ett årsbokslut som har granskats av allsvenska nämnden och där det såg ut som att de har fullföljt sina åtaganden och nu kan vi inte göra mer än att vänta. Vi kan inte gå in och göra något (när det gäller kontrakt, resultat, matcher och tabell) innan saken (konkursen) är ett faktum.

Den som vill läsa intervjun med Borås klubbchef Thorbjörn Kind hittar den här påbt.se.

9 kommentarer:

laka sa...

Bra arbetat Marie. Nu vet man vad som gäller.

Lasse

Marie Hallman sa...

Lasse: ja jag kände att det kunde vara bra att veta säkert själv oxå, så tack själv för frågan.

Niklas Persson sa...

Har dom räknat på polisnotorna dom får som bolagiserad förening då? :-)

Metal Machine sa...

Trist för SSK i så fall. Man gör äntligen en riktigt bra match, håller tätt och spelar hem tre poäng. Sen dyker det här upp straxt efteråt.

Elisabeth sa...

Intressant läsning, ingen i Borås verkar ju veta vad som egentligen händer

Laka sa...

Spelat hem 3 poäng om tabellen räknas om är vi och Västerås de stora förlorarna vi torskar 6 poäng

Anonym sa...

Uppdatering ang. PattyC29? :D

Anonym sa...

Ehhh hur seriös är denna artikeln egentligen? Torbjörn Kind är ingen ordförande, har aldrig varit och kommer heller aldrig att bli det. Skriver man en blogg eller tidningsartikel, bör man ju åtminstone försöka se lite seriös ut och få det som om man håller sig till sanningen?

Marie Hallman sa...

Niklas: Förmodligen inte

MM: JA det är trist

Elisabeth: precis, märkligt

laka: ja det är tufft, bara förlorare i den här soppan

anonym har inte hunnit!

anonym två: jag har tyvärr kallat Kind för ordförande, ska stå klubbchef såg jag nu i BT.se. (har ändrat nu) Ber om ursäkt för det men i övrigt är allt som står korrekt. Och poängen är ju att reda ut vad som händer om Borås konkar. Intressant för andra lags fans då deras lag dras in i Borås soppa.