tisdag 6 april 2010

75 000 till i böter för AIK

För en vecka sedan dömde Tävlingsnämnden ut sitt ekonomiska maxstraff, det vill säga böter 25 000 till AIK för att en person tog sig ner i Rögles bås och hoppade på folk där under matchen mot Rögle.

I dag kom nästa beslut, den här gången är det Disciplinnämnden som delat ut böter, nämligen 75 000 kronor till för samma händelse.

AIK får alltså böta totalt 100 000 kronor.

Jag hoppas att den person som tyckte att det här var ett fint sätt att stödja AIK nu också tar sitt ansvar och betalar böterna. Tror inte det kommer hända men det är vad jag tycker.

AIK, Rögle, domarna vid matchen, domarsupervisorn vid matchen samt AHF:s vd Stefan Bengtsson har yttrat sig i ärendet och så här motiverar Disciplinnämnden beslutet:

" Enligt 5 kap. 14 § SIF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvariga för sina respektive spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under en match.


Vidare anges i bestämmelsen att arrangerande förening också är skyldig att tillse att god ordning råder bland publiken samt att det är arrangerande förenings skyldighet att vidta åtgärder för att skydda funktionärer och spelare för övergrepp. Vid brister i det ovannämnda ansvaret kan arrangerande och/eller gästande förening ådömas påföljd enligt tävlings­bestämmelserna och enligt RF:s stadgar. Bestämmelsen innebär att det såväl kan bli fråga om åtgärder enligt tävlingsbestämmelserna som böter med stöd av Riksidrottsförbundets bestraffningsregler.


Genom den utredning som förekommit finner Disciplinnämnden att allvarliga oroligheter uppstått bland AIK:s supportrar, vilka i huvudsak bestått i att AIK-anhängare har förflyttat sig över arenan till en position bakom Rögles avbytarbås och att ett antal supportrar, i samband med Rögles mål i övertid, tagit sig ner från läktaren mot Rögles bås, varvid en anhängare har lyckats ta sig in i båset och angripa Rögleledare.


Såsom ansvarsreglerna i 5 kap. 14 § i tävlingsbestämmelserna är utformade föreligger ett strikt ansvar för en förening när det gäller egna supportrars uppförande. Detta innebär att AIK IF har ett mycket långtgående ansvar för incidenter som orsakas av dess supportrar.


AIK IF har invänt att AIK:s säkerhet och polisen tillsammans gjorde bedömningen att det, i syfte att undvika upplopp, var lämpligt att positionera om säkerhetsvakterna till att ringa in och föra en dialog med gruppen istället för att försöka stoppa och skingra densamma.

AIK IF har vidare anfört att händelsen hanterades på ett professionellt sätt och att det inte hade varit möjligt att göra på något säkrare sätt.


Disciplinnämnden konstaterar att AIK IF inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa de förflyttningar som skedde under den senare delen av matchen samt de oroligheter som uppstod i samband med Rögles mål. AIK IF tycks ha underskattat aggressiviteten hos vissa av supportrarna och säkerheten kring båset var därför inte tillräcklig för att hindra att anhängare tog sig ner från läktaren och in i Rögles bås. Disciplinnämnden finner därför i likhet med Tävlingsnämnden att AIK IF allvarligt har brustit i säkerhetsarbetet.


Att händelser av det aktuella slaget överhuvudtaget inträffar är till stor skada för ishockeysporten och innebär dessutom risker för enskilda personer att skada sig. Detta motiverar en sträng bedömning.

Vid en sammantagen bedömning finner Disciplinnämnden att AIK IF ska åläggas att betala ett kännbart bötesstraff. AIK IF har för den nu aktuella incidenten redan ådömts en straffavgift om 25 000 kr med stöd av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser. Den tävlingsbestraffning som Tävlingsnämnden har utdömt ska också beaktas vid bestämmandet av den nu aktuella förbundsbestraffningen. "

coppyright: www.hockeymedmariehallman.se

2 kommentarer:

Robin sa...

Rätt, Dock tycker jag dom borde fått mer än det.. En match inför tomma läktare.

Marie Hallman sa...

Robin: Jag lovar att de här totalt 100 000 kronor svider mer än nog för AIK