måndag 19 april 2010

Matchrapport final tre

Snart nedsläpp i match tre och till publikens applåder- Gustaf Wesslau och Andreas Holmqvist är tillbaka i Djurgården.HV71 saknar däremot forwarden Björn Melin.

Jag har råkat ut för en pollen/astmaattack modell mördarvariant som satt sig på stämbanden så frågan är om jag lyckas göra några intervjuer efter. Ska försöka så gott det går.

Men liverapport blir det i alla fall. Jag är på Globen, så nu kör vi!

Final tre Djurgården-HV71 1-2 e förl (0-0, 0-0, 1-1,0-1 )
Plats Globen
Publik: 13 850 fullsatt
Domare: Sören Persson & Thomas Andersson
Matchen: MMMMM (för dramatiken på slutet annars fyra)



(Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)

Kvällens...

... guldpipa, dvs spelarnas val av säsongens bästa domare delades ut till Marcus Vinnerborg. Varför det då inte är han som får döma finalen? Ja det kan man undra.

... tifo:
ark i blått, rött och vitt över hela Globen med texten DIF på ena långsidan (kan ha varit på den här med men det ser ju inte jag härifrån) plus konfetti över klacken, stiligt.


(Foto: Sarah Carlsson/jarnkaminerna.se)


... första ramträff:
Andreas Engqvist, efter 4.26 av första.

... in your face.
Mathias Tjärnqvist har verkligen hittat rätt i rollen som ett (för målvakten) väldigt irriterande moment. Liv lär drömma jobbiga drömmar om Tjärnas andedräkt.

.. höfttackling
delades ut av David Printz halvvägs in i första, så att en HV -spelare, fick göra en djupdykning in i målet.

... blåsning:
Mathias Tjärnqvist var fram och slog på Livs benskydd, åkte ut för det. Lance Ward blev irriterad och crosscheckade Tjärnqvist i axelhöjd så att han for in i målburen. Ingen åtgärd. Hm.

... klubbträff:
Eller styrning kanske man ska säga. Kyle Klubertanz sköt 13.47 i första ett skott som prickade Livs klubbskaft och styrdes ut över målet.



(Klubertanz laddar. Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


... snabbanalys av första:
En avvaktande första period, ganska jämt och för att använda en klyscha - ställningskrig. Väldigt många avblåsningar. Wesslau och Andreas Holmqvist tillbaka, märks inget av bortavaron. Dåligt pp av båda lagen eller om man vill vända på det, bra boxplay.

... gratisläge alternativt brakmiss:
HVs Teemu Laine kom fri med Wesslau som räddade, men Djurgårdsmålvakten hamnade på magen och låg och simmade vid sidan av kassen, då fick HVs Johan Lindström så öppet mål man kan ha. Men "Liket" som han kallas lyckades skjuta ovanför.

... nära självmål:
var det för Lance Ward 7.46 i andra. Ward skulle rensa bort pucken men var ytterst nära att slå in den i eget mål på volley i stället. DET hade blivit en klassiker...

... ramträff två:
16.46 i andra,prickade Nicklas Danielsson stolpen till ett oooooooooh

... snabbanalys av andra:
Kändes som fler chanser trots att det lustigt nog var färre skott från båda lagen. Fortfarande risigt pp och HVs Lindström lär ha svårt att sova i natt om de förlorar med tanke på hans megamiss. Känns som lagen kan varandra bra nu, inga överraskningar direkt. Mer lurpass och någon kontring som gäller. Klart färre utvisningar för övrigt.


(Värsta skägget? Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


...??
Vet inte om det beror på att jag sitter högt upp och blir lurad av det men är det inte enormt avvaktande nu (första sex minuterna i tredje)?!

... stålmansräddning:
Blev en sån som Djurgårdsmålvakten Wesslau hatar att behöva göra (för då står han fel men det är ju bra att han hinner dit ändå) när först Oscar Sundh och sedan Andreas Falk hade öppet mål men DIF-målisen gjorde skäl för smeknamnet Vesslan när han med en blixtsnabb tvärvändning i luften hindrade HVforwardens tennisvolley att gå in.

... första mål: 0-1 Mattias Tedenby (Oscar Sundh) kom först 15.13 i tredje i en mycket märklig situation där HV sköt en fyra, fem skott och när pucken till slut gick in såg det (vid en snabbtitt här uppifrån taket, kan vara fel, vet inte) ut som om Tedenby stod i målgården och sparkade till pucken. Men domarna begärde märkligt nog ingen videotitt. Förstår inte varför. Det kostar ju inget och hade undanröjt tvivel hos upprörda Djurgårdare.

... korrigering: enligt kanal Fem var det tydligen HV-forwarden Falk som stod i målgården och då han inte störde Wesslau som låg en bit bort och simmade så enligt kommentatorerna där ska målet vara korrekt.


( Wesslau var tillbaka... Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


... saker på isen.
Jag förstår upprördheten över domarna hos DIF fansen men saker på isen kan skada spelare, oavsett lag, hur svårt ska det vara att fatta?

... kvittering: 1-1 Jimmie Ölvestad (Marcus Ragnarsson, Marcus Nilson) har det nu enats om officiellt... målet kom med 51 sekunder kvar till full tid i spel sex mot fyra. HV:s Johan Davidsson åkte ut för hakning, DIF plockade målvakten och pressade på med sex utespelare mot HV:s fyra. Mike Zigomanis och Jimmie Ölvestad stod båda framför Liv och var beredda, Ragnarsson sköt, sedan fick Ölvestad in pucken mellan benen på Liv. Jimmie Ölvestad slängde sig sedan - för säkerhets skull även in bakom Liv för att pucken skulle över mållinjen men då pekade den domare som stod bakom målet (såg ej vem) redan för mål och på att pucken redan var inne. Ursäkta trasslet, lite svårt att se här men nu är alla eniga.



(Jimmie Ölvestad. Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)

.. ramträff tre: Den mest brutala av de alla. Kristofer Ottosson hade en puck i ribban med f-e-m sekunder kvar till full tid. Herrejävlar. (se mer i artikel längre upp)

.. "faaaaaan" eller liknande skrek statsminister Reinfeldt, som även tog sig förtvivlat åt huvudet, inzomad på storbildstvn efter HV71s mål

... snabbanalys av period tre: Vilket drama! Jag har konsulterat Radiosporten och de säger som kanal Fem att HV:s mål var okej. Sjukt bra av DIF att efter den kallduschen och allt strul som var med inkastade saker att ta sig samman och fixa en förlängning.


( Andreas Holmqvist verkade inte känna av lårkakan. Foto: Daniel Pettersson/jarnkaminerna.se)


... utvisning: HV:s forward Teemu Laine drog på sig en interference fem minuter in i förlängningen. Ska DIF äntligen få ordning på sitt pp och avgöra? Nä. Inte då.

... utvisning 2: Djurgården fick ett pp till sedan Daniel Grillfors åkt för en fasthållning efter 8.05. Borde ha varit två HV spelare i utvisningsbåset då en annan, sög fast en Djurgårdspelare som en bläckfisk med Karlssons klister mot sargen. Ingen utdelning här heller även om Tim Eriksson var galet nära, bara någon centimeter där.

... strykare: HVs Teemu Laine fick 12.41 in i förlängningen klubbspetsen på pucken som gick i Wesslaus ena stolpe och ut. Oooooh som de säger här i Globen...

...avgörande: 1-2 Jukka Voutilainen (Martin Thörnberg) 17.34 in i förlängningen. Klapp, klapp sedan mål. Väldigt snyggt (se kommentar av Wesslau längre upp)

9 kommentarer:

Jonny sa...

Hmmm är du inte journalist Marie? Basic-prylarna för en journalist är väl block och penna? eller? Du får väl skriva frågorna på ett papper, hålla upp, så får den som intervjuar svara som vanligt. ;-)

Stefan sa...

Tuff och jämn match. Och två första femmor som tar ut varandra på isen. I DIF så är andra kedjan bäst idag. Fast tycker att Danielsson kommer bort ur spelet varje gång. Tjärna är het och borde spela med Engqvist och Krüger.

Petrus sa...

Många gnäller på att det är så stökigt på läktarna och annat. Men ingen rök utan eld. Det är faktiskt domarna som ligger till grund för alla upprörda känslor. Låt spelarna göra upp på isen. Domarna behövs bara för att släppa pucken och döma mål, offside och icing. Låt spelarna ordna resten. Så att skylla på att klackarna skämmer ut sig håller på och stökar är fel. Det är zebrornas brist på känsla och spelsinne som är den stora orsaken.

Domarna blir ofta utbuade så fort de visar sig i Globen och Hovet innan matchen och de kanske borde fundera lite på varför det är så...

Marie Hallman sa...

Jonny: HA ha du har inte estt min handstil du inte ;) Men jag kraxade fram lite frågor till Wesslan och Otto som snällt svarade.

Petrus: Jag håller med dig om att domarna driver folk till vansinne men alla har ändå ett eget ansvar. Den som kastar ner ett mynt eller en papperslapp under till exempel spelets gång, eller i en paus och det myntet, pappret inte upptäcks förrän en spelare i full speed åker på det, får tvärstopp och till exempel åker med huvudet före in sargen och blir förlamad har orsakat den olyckan. Det är så självklart att man inte kastar in saker på isen eftersom det är livsfarligt. Och det gäller oavsett hur förbannad man blir på domaren. Ingen vill väl se spelare skadas för att någon har lackat på domaren. Eller hur?!

Marie Hallman sa...

Stefan: Bra analys där, jag tycker också att både DIF och HV hade problem med att få igång sina långa spelsekvenser = tog ut varandra. Sån infernalisk otur för alla Djurgårdare att inte Ottosson hade millimeterna på sin sida, då hade det segerjublats i kubik.

Anonym sa...

och tur för Djurgården att HV missade öppet mål 3+ gånger. När Domaren tar 2 hv-utvisningar i förlängningen tappar han matchen. Liknande saker åt andra hållet ger ingenting och domaren inser även att han inte kan ta fler HV-utvisningar, då de första två inte var de grövsta i matchen om man säger så. Detta leder till att spelarna kan åka och nästan yxhugga varandra utan att det händer något. GJ!

Unknown sa...

Blir så trött på media ibland, Hampus Hagman på TV4 sporten, skrev en artikel om hur DIF-supportrar ska ha kastat en glasflaska i ögat på en HV-supporter. Mejlade då Hampus och påpekade att jag absolut inte försvarar dessa supportrar men att i just detta fall var det faktiskt en ung Djurgårdstjej som fick en glasflaska i ansiktet, kastad av en HV-supporter. Istället för att belysa samma händelse om den unga stockholmstjejen som fick en flaska i ansiktet, ändrar Hampus istället artikeln till att handla om DIF-supportrar som kastade in saker på isen..

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag tyckte de tappade matchen långt innan. Någonstans i mitten av period två. Det är ju humor att i första är det en nivå, i andra en annan och i tredje ingen nivå alls. Samma mönster som i de andra finalerna dvs ju längre matchen går desto mer blir det plötsligt tillåtet att göra vad som helst och så plötlisgt, lite random så tar de något som de skitit i ett tag och så där håller det på. På tok för ojämnt.

ma: Kan hålla med om att det ibland blir väldigt märkliga artiklar och proportioner på det som händer. Samtidigt så finns en bra lösning - om ingen kastar grejer överhuvudtaget - så finns det inga kastade grejer att skriva om. Sedan blir det tyvärr ofta fel, att alla fans dras över en kam. Tyvärr. Jag personligen tycker att de som beter sig illa ska få stå för det medan den stora härliga majoriteten fanns som enbart är en skön krydda till matcherna ska slippa stämplas som drägg bara för att de råkar hålla på det ena eller andra laget. så det finns väl utrymme för självrannsakan hos alla parter tror jag.

Anonym sa...

Byt ut "Djurgårdsfansen" till Romer, som någon skrev.

Då hade den kollektiva bestraffningen hamnat i ett annat ljus.