onsdag 21 april 2010

Matchrapport final fyra -live

Oj. Jag sitter på rad tre, typ en och en halv meter från isen. Snacka om närkontakt med både spelet och HVs tifo, eftersom jag är omgiven av HVfans med blå plastflaggor och någon slags kartong som viks i hop till någon klappa mot handen grej. Typ solfjäder fast rektangulär om ni hajjar...

(Pressläktaren var full, men plats fick jag. Det tackar vi för. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Jag ser inte hela isen dock, ena långsidan får nog räknas som körd men det finns ju jumbotron. OM det nu blir något fel här eller jag missar något namn under matchen så får ni ha överseende med det med tanke på rådande platsläge, men säg gärna till om något ska ändras jag rättar till efter matchen / i pauserna i såfall.

Tänkte i alla fall försöka köra en live, börjar så så får vi se.

Final fyra HV71-Djurgården 2-3 e förl (1-0, 1-1, 0-1, 0-1)
Plats: Kinnarps arena
Publik: 7 000
Domare: Patrik Sjöberg & Marcus Vinnerborg
Matchen: MMMMM
Ställningen i finalserien: Utjämnat 2-2 i matcher.


(Timmy Pettersson, Andreas Engqvist, Jimmie Ölvestad. Foto: Jimmy Peterson)


Kvällens...

... återuppståndelse: Stefan Liv rapporterades av annan media ha skadats på värmningen precis före nedsläpp men stod så klart i målet när matchen väl började och var, som så ofta, riktigt bra.

... ooooh: Jacob Josefson var bara någon millimeter i från att sätta första målet, i short hand efter 3.13 då en lobbpuck sånär seglade in bakom Liv.

... första mål: 1-0 David Petrasek (Johan Davidsson, Martin Thörnberg) i spel fem mot fyra. 30 sekunder efter Josefsons chans kom istället matchens första mål. I samma pp för hemmalaget. HV-backen David Petrasek gled in från kanten och pangade med ett slagskott från blå in ettan, 3.43 in i första.

... eeeeh? Det blev ett litet gruff nere vid Djurgårdsmålet, slutade med att Andreas Holmqvist åkte ut. Men hemmaspeakern ansåg nog att en till borde vila lite då han även sa att HV:s Daniel Grillfors var utvisad. Fast han bevisligen inte blev det.

...räddning: kom 17.23 i första, HV hade pp, låg på med skott, en retur gled mot mållinjen men DIF-målvakten Wesslau slog knut på sig själv och räddade likt en liggande spiralmakaron pucken bakom ryggen när han fick på plocken och drog bort pucken från mållinjen. Bra boxplay av DIF i det pp:t där föresten. Det var Mattias Tedenby som nästan nätade där.

... snabbanalys första perioden: HV71 har haft stora problem med sitt pp under finalserien men nu small det på första försöket. Hade Josefson haft lite tur 30 sekunder innan hade nog matchbilden varit en annan men nu lyfte HV lite till och har haft bäst tryck, medan DIF har kommit i ströchanser och fortsätter leta efter ett sätt att få igång malandet. Inte så lätt kanske med tanke att DIF hade tre utvisningar, HV inga i första. Noterbart: Bara 8-6 i skott.


(Jacob Josefson har precis fått Johan Davidsson klubba i nyllet och Davidsson två minuter på utvisningsbänken. Foto: Andreas Grandin)


.... rivstart: 1-1 Kyle Klubertanz (Jimmie Ölvestad, Marcus Ragnarsson) DIF kaptenen Ragnarsson beklagade sig i tv i pausen över att DIF satt kvar i bussen i första. Inför andra tog sig gästerna hela vägen in i arenan och kvitterade efter 1.26 in i andra. Ragnarsson la upp pucken nere vid eget mål till Ölvestad som spelade fram Klubertanz som - lite svårt att se där jag sitter - men det såg ut som att han mest bara åkte rätt fram, klippte till och fick måljubla.
Noterbart dock att HV hade ett bra läge i anfallet innan. Det blev med andra ord som vid HVs mål men tvärtom...


(Tjärnqvist, Ragnarsson och Holmqvist jr jublar över 1-1 kvitteringen. Foto Jimmy Peterson)


... ooooh 2. kom 3.37 in andra då Martin Thörnberg fick en och en halv studs i Wesslaus högra stolpen (vänstra om man tittar framifrån). Thörnberg sköt ett skott som alltså gick i stolpen, det blev retur som han sånär rakade in men pucken var inte rätt den gången heller och strök precis utanför istället.

... friläge: Mattias Tedenby kom helt fri 6.38 in i andra, det blev ett chicken race med Gustaf Wesslau där DIF målvakten vann genom att vänta ut Tedenby och stänga ett läge = rädda det som såg ut som ett givet mål.

... diving: såg för roligt ut nästan nio minuter in i andra när det blev en hög av spelare framför Liv i HV-kassen, spelet blåstes av och så gör den ende av de blå HVspelarna som fortfarande stod upp i närheten årets svanhopp ner på högen. Tar liksom sats och dyker ner i högen, så där som man gör i en pool eller möjligen när man kommer sist in i den vinnande tv-puckshögen. Såg inte vem det var men Thörnberg kanske? Han var i alla fall inne, sa en uppmärksam kollega bredvid mig.


(Oscar Eklund ger någon onda ögat. Foto: Andreas Grandin)


... reflex: 11.28 i andra. HV pressar på, har missat lite hit och dit bland annat i passningarna precis före skotten, får till ett bra skott men Wesslau kör en reflexräddning med benskyddet. Ser retligt enkelt ut när man sitter så här nära men är ju verkligen en tusen åter tusen skott intränad tajming som vi på läktaren mest troligt inte skulle pricka.

.... självmål: 2-1 Kris Beech (Adam Almquist, Teemu Laine) Korrigerad. 14.05 kom HVs andra mål och det ser på reprisen ut som att det var Wesslau själv som slog in pucken med utsidan av plocken. Wesslau har pucken i plocken först, tappar den eller så studsar den ut far ner mot mållinjen och när DIF målvakten vänder sig om för att rädda så åker pucken in. Jag har kollat reprisen i pausen och det ser ut som att Wesslau råkar putta in pucken precis över mållinjen. Får kolla med honom själv efteråt också (det var självmål, se artikel)

... snabbanalys av period två: DIF ryckte upp sig och tog sig tillbaka i matchen med ett snabbt mål, började ta över spelet där mot slutet också tyckte jag, men det var då om Wesslau gjorde ett- och det är verkligen det enda olyckliga - ingripande som gav HV71 sin 2-1 ledning. Känns brutalt orättvist och det ska sägas att DIF-keepern hållit Djurgården kvar i matchen flera gånger om. Får se om DIF kan skaka av sig det här med och ruska igång med nya tag efter pausen.

...kommentar: kom från en herre bakom mig som sa "Det är ju inga smällar ju!" Och det får jag hålla med om, det var lite snålt med proppar.

.... solorace: Fyra minuter in i tredje fick Jimmie Ölvestad nog av fjuttandet med pucken från lagkamraternas sida (då hade det precis slagits en indianare, gjorts ett par räddningar av Wesslau och ramlat folk på arslet.) "Jimpa" fick som sagt nog, tog pucken och speedade ifrån all uppvaktning från egen kortsida över hela isen ner mot HVmålet, rundade kassen och la en perfekt pass till Ottosson som dock inte fick till något vettigt skott. Synd på ett så snyggt uppspel.(Jimmie Ölvestad vs Janne Niinimaa och Adam Almquist. Foto: Andreas Grandin)


... press: blev rejäl DIF-press mot Liv sedan med vild huggning och tät, tät DIF-trafik framför kassen men Liv stod emot.

... fullträff: eller vad man ska kalla det, men Andreas Holmqvist fick 8.48 i tredje till ett skott som gick mitt i masken på Stefan Liv. Det var nästan så jag hörde knaket i plasten upp till min plats på rad tre.

... lyckansost: den som vann över 59 000 - ja ni läste rätt- över 59 000 spänn på 50/50 lotteriet.


(Krüger målar. Foto: Jimmy Peterson)


... korrigerad kvittering: 2-2 Marcus Krüger (Marcus Ragnarsson, Andreas Holmqvist) spel fem mot fyra 12.44 i tredje. Kändes verkligen som att DIF tog sista chansen där och då att vara med och slåss om det här i de sista matcherna... får se om det känns så även efter att matchen är slut. Johan Davidsson som satt utvisad för en hög klubba i fejset på Jacob Josefson lär inte vara glad i natt om HV förlorar...

... ramträff: Jimmie Ölvestad klockrent i stolpen 15.30 i tredje.

... puckout: Slogs av Kyle Klubertanz 16.09 in i tredje, det gav HV spel fem mot tre i 1.49 då Ragnarsson redan var utvisad för hög klubba

...stålklang igen: 17.52 av Jukka Voutilainen precis i slutet av fem mot tre övertaget.

... revansch: Om Wesslau nu ska lastas för 2-1 målet så betalade han tillbaka allt och hundra gånger till med lugnt och stabilt spel då han iskall stod emot HVs nästan två minuter långa bombardemang i fem mot tre. Eller ska vi säga Voutilainens bombardemang då han stod för fem av de sju skott som noterades i sekvensen.

... snabbanalys av period tre: DIF hängde kvar i en minst sagt dramatisk period. Ska man äntligen lyckas bryta HVs svit av vinster i OT, varav de två senaste kommit mot just DIF i de två senaste matcherna. Eller ska det bli tredje gången gillt och en utjämning till 2-2 i matcher? Svettigt värre detta. Senast DIF vann en OT var mot Linköping, hemma i fjärde semifinalen, då man vann med 2-1.


(Delvis upprörda känslor. Foto: Jimmy Peterson)

... sorry: för strul med ändrade målskyttar men speakern och såväl swehockey som hockeyligan håller på och anger fel och ändrar sedan och då blir det lite galet. Hoppas det blir rätt från början på sista målet i alla fall

... räddande brytning: Det var en hel radda dräll från några DIF spelare precis i inledningen av förlängningen, var nära att det blev värsta HV-läget men DIF backen Timmy Pettersson fick i sista sekund fram en klubbspets och avväpnade HV-spelaren genom att peta pucken mellan benen på honom fram till en lagkamrat. Mycket elegant.

... supporter: Inte så många DIF fans på plats men några hade lyckats ta sig in trots den avstängda bortaståplatsen. Extra plus till den skönt engagerade skaran två rader framför mig, anförda av en ständigt peppande kille i "Vi é DIF t-shirt".
Killen visade sig hetta Mattias och kommer från Eskilstuna.(" Kom igen Ragge, det här tar vi" peppade Mattias från Eskilstuna...... och jodå. Det gick ju!. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)


... uppoffring: Cirka 13 in i förlängningen laddar Timmy Pettersson på ett skott, klubban går av, spelet går mot andra hållet ner mot DIF, Timmy gör då helt sonika en sälen modell stålmannen och åker tvärs över isen med huvudet före och ena handen framför sig och lyckas på så vis bryta HV-anfallet.


(Där satt den, Timmy Pettersson, Stefan Ridderwall med flera jublar........ och jublar lite till. Foto Jimmy Peterson

..avgörande 2-3 Marcus Krüger 19.54 i förlängningen. dvs 6 sek kvar till nästa paus. Då ska ni veta att HVs Daniel Grillfors hade ett skott i ribban 19.22 dvs 32 sekunder innan, alltså i anfallet tidigare. Målet kom efter en genial framspelning av Marcus Nilson in från vänster till en fri Krüger vid bortre stolpen, bara att sätta till klubban och fyra av direktskottet. Hans livs viktigaste mål... så här långt i karriären i alla fall.


(High fives även för ledarstaben. Foto Andreas Grandin.)

6 kommentarer:

Stefan sa...

Kul för Djurgårn att först spela mot hv71. Och sen även mot domarna. Man kan ju undra om domarna är korrupta. Utvisningen på Klubertanz är en fet skandal.

Erika sa...

jag ser framemot en kommentar från krüger angående om han avgjort i fantasin, nu när han gjord det på riktigt ;)

Stefan sa...

Inte bra för nerverna detta..

Kung Krüger

Jimmie sa...

Helt galet! Skakar fortfarande! Krüger!! Men vilket jobb av Josefsson och Nilsson i sudden!

Marie Hallman sa...

Stefan: Å andra sidan slapp DIF utvisning när Kyle var för tidig in på isen vid 1-1 så det jämnade ut sig.

Erika: Ordnat.

Stefan: stort, så ung och så bra! Vilket öga för spelet!

Jimmie: Drama!Helt klart värt hela den sega ensamma bilresan och ... uppesittarnatt för att fixa efteråt :)

Stefan sa...

Krüger påminner en hel del om Micke Johansson tycker jag. Lika smart och klok på isen och ett grymt spelsinne.