lördag 17 april 2010

Wesslau ut - Ridderwall in


(Ridderwall uppges vara den som ska stå i final två. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Det verkar som att Djurgården byter målvakt i kväll – trots allt.

Och ska man tro en del experter så är det närmast katastrof.


Men jag tror inte det är någon större fara att ställa Stefan Ridderwall i mål.


Han har spelat jättebra i vinter, han är taggad som få och har dessutom, till skillnad från i torsdags, fått lite tid på sig att förbereda sig.


Jag har kollat lite med ett par personer som känner Stefan väl.


Och så här säger, Michael Törnqvist, tidigare målvaktstränare i Djurgården och nu säljare hos Reebok/Jofa som känt Lill-Riddarn i tio år.


– Stefan är en extrem tävlingsmänniska, därför tror jag inte att det är några problem för honom att komma in nu. Han har en extrem vinnarskalle, vill in och tävla och kommer bara att tycka att det är kul och inspirerande, säger Törnqvist.


Han har bara spelat två hela matcher (båda i grundserien) sedan 27 februari. Är man inte väldigt ringrostigt då?

– Nej, vad jag hört så har han tränat väldigt bra. Han är redo för spel, sedan kanske tajmingen kanske saknas lite men är det SM-final så är inspirationen där och han är bra förberedd så jag tror inte att det är några problem.


Hur mycket tappar man som målvakt på att inte spela och hur lång tid tar det at komma ikapp?

– Det är olika från målvakt till målvakt. Så länge man tränar bra och kör matchlikt på träning och har bra atttityd så är det inga problem.


Att Ridderwall fick komma in och spela några minuter senaste var bra säger Thörnqvist:

– Det är kanske den tuffaste situationen att komma in i där matchen står och väger men när man som Stefan klarar av det och laget vinner matchen så stärker det såklart.


Wesslau är i den berömda zonen, hur tar man sig dit?

– Det får du ringa Johan Plate (idrottspsykolog) och fråga, ha, ha nä men det är mycket inspiration. Det går inte att förklara hur man hamnar där, antingen hamnar man där eller så gör man det inte.


Stefan Ladhe, målvaktstränare på SHII och i J20 landslaget känner också Stefan Ridderwall sedan några år tillbaka.


Han tror inte att Djurgårdsmålvakten kommer att vara nervös utan pekar på vikten av att kommunikationen med resten av laget kan vara det svåraste i en sån här situation:


– Alla i laget vet vad Gurra har stått för. Nu kan det bli lite osäkerhet, ”hur är det med Stefan”, ”kommer han klara och vara med på det här”, såna tankar. Utespelarna kan inte bara gå in och köra på det sätt som de har blivit bekväma med, men å andra sidan så vet de att Stefan presterade lika bra som Gurra under serien och att han tar puckarna lika bra.


Stefan spelade sin senaste match 11 mars och innan dess 27 februari. Är det ett problem?

– Nja, visst är det ett bra tag sedan men titta på Fredrik Holmgren i AIK, han hade haft en risig säsong och spelat lite men kom in och gjorde det bra. Och Stefan är en mycket bättre målvakt än Fredrik och har stått mer så det borde inte vara något problem.


Hur lång tid brukar det ta för en målvakt som inte stått på ett tag att känna att man är inne i grejerna?

– Sju minuter och 36 sekunder. Ha, ha, ha nej jag skojar bara utan det beror på när man får ett riktigt läge emot sig, men är man bara på isen och igång så är det bara att tänka de rätta tankarna och köra.

4 kommentarer:

Jonny sa...

Dif får hålla tummarna för att lill-Riddarn håller och inte går sönder. Katastrofen Mark in da Park är ju reserv bakom... då kan det bli tvåsiffrigt för HV...

Marie Hallman sa...

Jonny: Jo, det känns ju som den största faran faktiskt. Där kan vi snacka om rost tyvärr.

Erik sa...

Är inte "Thörna" målvaktstränare i DIF längre? Står uppsatt på hemsidan...

Marie Hallman sa...

Erik: nope, han har fasat ut mer och mer och kör numera som säljare åt Reebook/Jofa