torsdag 15 april 2010

Krüger och Cehlin: "Den som vågar mest och har kallast skalle vinner"


(Marcus Krüger och Patric Cehlin, sätter fart för att trötta ut HV71. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

De är jokrarna som ska ruska om HV71.

Den rollen tar Marcus Krüger och Patrick Cehlin med glädje:

– Det har varit helt fantastiskt att få spela slutspel, det är en dröm, säger Cehlin.


Båda står på noll mål så här långt i slutspelet.

Men rollen att komma in och aldrig ge motståndarna någon ro har de skött med bravur.


När till exempel Linköping förlitade sig på några stora namn som spelade nästan nonstop har Djurgården haft förmånen att spela med fyra vassa kedjor som alla både spelar fysiskt och är kreativa.

Motståndarna ska tröttas ut och malas ner.


För Cehlins kedja med Tim Eriksson och nu senast Nichlas Falk är rollbeskrivningen enkel:


– Vi ska få till långa och trötta ut motståndarna. Få ner pucken djupt, få motståndarna trötta så att deras tunga backar kanske går bort sig så att vi får ett läge på det och kanske får in en puck, säger Patric Cehlin och fortsätter


– Vi har mycket puck och få vara mycket i anfallszonen, vara kreativa. Det är skoj.


Marcus Krüger har fått spela i andralinen men även där handlar det om att ha hög fart på rören så mycket och så länge som det bara går. Plus att trötta ut motståndarna mentalt med att skapa chans på chans:


– Ja, det är lite av vår grej. Vi ska också jobba hårt och trötta ut dem och ha mycket puck, men samtidigt försöka producera poäng och vinna våra matcher i matchen. Och det är den rollen jag vill ha också, jag trivs i den, säger Krüger som även fått spela mycket power play och boxplay.


Krüger står så här långt på fem assists, Cehlin har en.

Och båda längtar efter att få göra mål även om det inte stör dem att målen uteblivit så här långt:


– Det har inte stört mig i alla fall. Nicke och Ante (Nicklas Danielsson och Andreas Engqvist) har ju gjort några kassar. Jag kan gömma mig bakom det, ha, ha, ha. Nä men sedan kanske det inte är min roll i vår kedja riktigt även om göra mål är det roligaste som finns.


Beskriv din roll i kedjan?

– Jag ska försöka skapa lite ytor och hitta ytor, hitta luckorna åt de andra. Sedan känns det som att vi litar på varandra. Vi kan spela fritt och behöver inte ha några jättebestämda roller i kedjan, säger Krüger.


– Bara laget vinner så är det kul ändå. Visst är det kul att göra målen själv men det är ju tur att det finns andra som gör det när man själv inte gör, så det är bara att kämpa på, fyller Patrick Cehlin i.


De båda rivjärnen njuter i allra högsta grad av att vara i final.

När Krüger får en fråga av DIF-TV om han sett sig själv avgöra i fantasin så svarar han ” många gånger, he, he”.

Å andra sidan lever ju båda sin dröm redan nu.


– Ja, det är en dröm och har varit det sedan man var liten. Det är inte många år sedan som man stod på Globen och såg Djurgården gå till slutspel och vinna. Sedan har vi sånt galet stöd, det är så galet bra tryck på läktarna, säger Patrick Cehlin.


– Det har varit roligt att få testa det här med att spela slutspelsserier. Att möta varandra flera gånger på rad har varit speciellt, det har man inte gjort tidigare i samma utsträckning så det har varit lite skillnad, säger Marcus Krüger.


På vilket sätt?

– Nä men allt man gör i varje match det får man igen senare under den serien. Det finns alltid historik i det som händer.


Så om du smäller på någon?

– Ja, till exempel då, om man tacklar någon i någon match så sitter det i. De kanske är för trötta för att komma efter en i samma match men några matcher senare så får man igen det, säger Marcus Krüger med ett brett leende.


Att ge och ta emot tillbaka, hör till.

Och så värst nervösa har varken 18-åringen Cehlin eller 19-åringen Krüger varit så här långt.


– Jag har inte tänkt så mycket på det, det bara rullat på. Vi har väl mer eller mindre förberett oss hela säsongen på att förbereda oss på ett slutspel, säger Krüger och fortsätter:


– Man är alltid lite pirrig inför en match och visst är det väl lite extra anspänning när det är slutspel, man märker det på en sån sak som att alla skärper till sig. Det är bra fokus på träningarna före match.


– Ja alla försöker komma upp så att man är på max hela tiden, det är ju lite skillnad så mot serielunken. Men jag känner inte speciell nervositet, jag tycker bara att det är kul när det är stora matcher på gång, fyller Patrick Cehlin i.


Att spela i Globen har förståss varit speciellt:


– Alla matcher där har varit grymma… jag gillar arenan där, gillar atmosfären. Det är så bara, vissa arenan gillar man, vissa trivs man inte i, säger Krüger.


Häftigt att glida in när det är fullsatt antar jag?

– Ja, det är mäktigt. Sjukt skoj! Man känner samma sak på Hovet och på Globen. Det är något speciellt och härligt med att spela där. Och på Globen är det ändå dubbelt så mycket folk. Inte så att man tänker ”shit!” utan mer att det blir en speciell atmosfär, säger Cehlin.


Nu väntar seriesegraren HV71, som av många tippas som favorit.

Men Krüger och Cehlin har nycklarna för att slå Jönköpingslaget klara för sig:


– Det är väl att fokusera på det vi kan påverka, det vill säga att vi spelar med just den energin som vi har haft.

För då kommer vi att göra en bra insats och har bra chans att vinna, säger Krüger.


– Vi ska försöka styra matcherna så att vi inte faller tillbaka på hälarna. De har en vass förstakedja och ett brett lag, alla deras femmor kan trycka dit pucken, säger Cehlin.


– Jag tror inte vi ska ändra något speciellt utan det viktigaste är att vi vågar spela vårt spel, det har funkat hittills, säger Krüger.


Det finns experter som hävdar att ni hade tur som fick Brynäs och Linköping, att de var skadedrabbade och lättare att slå än HV:s motstånd?

– Fast det tycker inte jag. Det har varit tuffa matcher, med vinst med uddamål, sudden och så, säger Cehlin.


– Ja, någon lätt resa har det inte varit, det har det inte varit. Det har varit tuffa matcher och vi tar med oss det som vi har lärt oss det i serierna där, säger Krüger.


Bloggen tror på en 4-2 seger för Djurgården.

Helt enkelt därför att lagmaskinen DIF med dess krydda av snabba, tekniska jokrar som Cehlin och Krüger kommer att mala på tills även HV71 är besegrat.


Den unga anfallsduon håller med om att 4-2 ”låter som ett bra tips, he, he”.


En person runt DIF, jag ska vara snäll och inte säga vem, flikar in att Djurgården avgör då Teemu Laine åker ut för diving.


Men Krüger och Cehlin har ett annat segerrecept:


– De som vågar spela mest, som vågar göra mest grejer, ta initiativet och inte blir passiva vinner. Vi måste våga för att ha någon chans, säger Krüger.


Och får medhåll av Cehlin:


– Ja det är bara att instämma. De som vågar mest och de som har mest skalle, håller sig kallast, vinner.

2 kommentarer:

Erika sa...

Otroligt härlig intervju! Log mig igenom hela, det verkar vara några härliga killar att ha o göra med :D

Marie Hallman sa...

Erika. Tack :D Jo det är sköna båda två, ödmjuka men ändå lite spralliga med rappa kommentarer när det är läge ;)