lördag 10 april 2010

Christian Sandberg: "Vi har en chans och den ska vi ta"


(Christian Sandberg betonar ödmjukheten och det hårda jobbet inför sista kvalseriematchen mot Växjö. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

För ett år sedan tackade han nej till flera elitserieklubbar.

Christian Sandberg ville inte missa chansen att spela upp AIK i högsta serien

– Jag kände redan då att vi hade något på gång, säger AIK-forwarden.


Och han fick rätt.

AIK är, med en match kvar att spela, uppe på elitserieplats – med allt i egna händer.


Det angenäma läget avspeglade sig på säsongens sista AIK-träning på is:


– Det var riktigt bra stämning, alla var glada och avspända.


Matchen i morgon snackade man dock inte så mycket om berättar Sandberg:


– Nja, inte så mycket på träningen i alla fall. Men visst är alla medvetna om vad det är för match som väntar och vad den betyder. Så det är klart att det kommer vara lite pirrigt i morgon men såna matcher har vi spelat förr. Vi har precis löst en sån uppgift i de två senaste (mot Rögle och SSK), det gick ju bra.


Jo men då slog ni ur underläge, nu har ni en grilla i elitserien. Förlorar ni riskerar ni att puttas ner under strecket igen?

– Jo, så är det ju. Det är ett styrkeprov, ett riktigt test som vi utsätts för och det kommer blir ett jävla krig, det är säkert. Växjö kommer att göra allt för att försöka vinna och förstöra vår fest. Men samtidigt så är det ju som vilken match som helst, det vill säga att man måste gå in och kriga. Stenhårt.


Men vilken match som helst?! Tänker du verkligen så?

– Man måste tänka så. Man får inte går ut och spela försiktigt och tänka på vad som står på spel. Vi måste ut och kriga på samma sätt som vi brukar men sedan har så klart utgången av matchen en helt annan betydelse, säger Sandberg.


Det har pratats mycket om kvalseriefrossa och gummiarmar de senaste dagarna, bland annat efter att både Rögle och Leksand vek ner sig totalt när de låg bra till inför slutspurten. Men Christian Sandberg ser inget att oroa sig för. Att matchen gäller minst 25 miljoner rakt in på AIK:s konto är bara roligt, säger han.


– Ja, visst fan är det roligt. Det är förbannat kul. Det är det här som man har kämpat för i många år. Nu har vi verkligen chansen, på hemmaplan och med den publikanstormning som varit, där biljetterna tog slut på två timmar mitt i natten, det känns bara underbart. Fantastiskt.


Men det är mänskligt att bli lite för ivrig när det väl gäller. Och ni har haft lite problem ibland att behålla kylan. Så vad kan man göra under matchen om det blir för mycket speed och för lite tålamod under hjälmarna?

– Det är väl lite Rogga (Roger Melin) och Frasses (Rickard Franzéns) jobb att se till att det finns en trygghet i laget. Roggan har ju tagit time out i första (perioden) i de två senaste matcherna för att det har behövts, vi har inte inlett bra i de två matcherna men Växjö vet också att det är tufft att komma hit. De vet att det alltid är tufft att spela inför Hovet när vi har vår publik i ryggen och speciellt nu i det här läget, säger Sandberg och fortsätter:


– Det är mycket tålamod som spelar in också. Man måste inte avgöra i första perioden även om det är skönast för publiken, man kan avgöra i sista också. Det gäller bara att ha skallen med sig och vara kylig när man får lägena även om det inte är det lättaste.


Hur gick snacket mellan er spelare i dag (lördag) då?

– Vi hade ett litet snack om förra matchen, mot SSK, om vad vi gjorde bra och så. Det var inte så mycket om den i morgon, alla är ju redan medvetna om vad som gäller och hur vi ska spela. Vi lär ha en genomgång så klart men inte mer än vanligt.


Men visst måste även ni känna att det är nära nu?!

– Det är klart att vi gör det men vi måste vara försiktiga med det snacket. Vi är inte där än och vi måste vara ödmjuka nu. Vi har en chans och den ska vi ta, så är det. Men arbetet bakom måste vi göra med ödmjukhet, vi måste göra vårt jobb.


Ni kan klara er även om ni inte vinner beroende på hur det går i övriga matcher men det är full fart mot tre pinnar som gäller antar jag?

– Ja, vi vill vinna matchen. Det är inget snack om det.


Inget säkra en eller två poäng?

– Nej, nej, för fan. Absolut inte, säger Christian Sandberg.


Han hade kunnat spela i elitserien redan den här säsongen men valde i våras att tacka nej till alla erbjudanden.


– Jag visste att satsningen skulle fortgå och ville vara med om den. Jag var övertygad redan då om att det var rätt beslut. Jag ville stanna, kände att vi hade något på gång. Jag har inte ångrat mitt beslut någon gång.


Det var ju mycket skit i vintras med konkurshot, uteblivna löner, kaos runt KHL-ansökan med mera. Tänkte du någon gång att du valde fel som stannade?

– Nej, aldrig. Jag tycker att båda jag och hela laget hanterade situationen som var i vintras bra. Det var ju turbulent där med KHL och ekonomisk kris och allt, det vet ju du om någon. Men Jag är stolt över att laget fortsatte prestera. Vi höll oss i skinnet och jobbade på i match efter match, trots omständigheterna. Det var jäkligt storartat och nu är vi här!


Minns du när ni slöt er samman? Jag tyckte det märktes då när det var som värst att ni gjorde det men var det någon särskild tidpunkt?

– Hm. Jag vet inte. Det är svårt att svara på för det kom ju en massa grejer under säsongen. Jag kan inte komma på något särskilt tillfälle utan det byggdes mer på allteftersom. Alla killarna tog det beslutet själva att vad fan, vi skiter i det här (runtikring) och fokuserar på det vi ska göra bara. Det var inget som vi gick ihop om utan vi körde bara på och sedan gick det bra, säger Christian Sandberg och fortsätter:


– Det är liksom bara att komma till träningen, att skratta ihop och sedan gå ut och göra arbetet. Det gäller att ha roligt vid sidan av isen, att bygga ett lag och jobba tillsammans för det är det som gör ett lag så starkt – det där att man jobbar tillsammans. Det är nästan lika viktigt att man är bra polare och kan skratta tillsammans utanför isen som att man är bra på den samma och sedan vara bestämd i det man ska göra när det väl är match.


Att det varit en kvalserie som verkligen gjort skäl för namnet med ångestdippar, rysarmatcher, kollapser här och tappade poäng i slutminuterna där för samtliga lag har inte påverkar Christian Sandbergs känsla för att något varit på gång.


Han har aldrig slutat tro. Inte ens när AIK var nere på femteplatsen efter förlusten mot Leksand och alla

utomstående sa att det var kört för Gnaget.


– Nej, absolut inte. A-b-s-o-l-u-t inte. Vi spelade jämt mot Rögle i första matchen och Rögle hade det tufft innan de mötte oss. Vi var fräscha och ville vinna och gjorde en bra match där nere förutom inledningen som var tung. Men vi ryckte upp oss och det var skönt att få vinna den matchen (vid full tid). Vi hade torskat några matcher i slutminuten innan så det var skönt att vi höll ut hela matchen där. Men det är ju sådär… du vet. Det är det som är tjusningen med kvalserien – att allt kan hända, säger Sandberg.


Nu sägs det att all press ligger på AIK, speciellt som Hovet kommer vara fyllt av fans som kräver en vinst.


– Men det är ju bara härligt! avslutar AIK-forwarden med ett avslappnat skratt.

4 kommentarer:

Hans sa...

Sandberg är en riktigt hjälte, oavsett hur det går imorgon. :)

Ha kul och våga spela som vanligt. DÅ vinner vi!!

Marie Hallman sa...

Hans: Ja, där har du en som aldrig viker ner sig. Aldrig.

Patrick sa...

Jag är stolt ägare av Sandbergs hjälm som gick sänder någon gång under säsongen - vann den på supportranars "first Goal"-tävling!

Marie Hallman sa...

Patrick: :D