måndag 6 januari 2014

"Några kanske blir nervösa men jag får adrenalin"

(Marcus Sörensen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Järnkaminernas dag och ett gungande, kokande, hoppande hav av fans på läktarna. Och ett gäng toktaggade spelare på isen. En av dem täckte skott som aldrig förr, när det dessutom stod 3-0 på tavlan och matchen var inne i tredje perioden:

– Den tog på handleden. Och det är faktiskt första skottet jag har täckt i hela mitt liv – i alla fall med mening! Jag har säkert fått puckar på mig förr, men det här var första gången jag gick ner för att täcka ett skott på riktigt, säger Marcus Sörensen med ett skratt.
Han ska ju göra mål och inte täcka skott men nu satsade han verkligen ner på isen för att täcka det där skottet. Så varför nu av alla tillfällen?

– Lagspelare! Nä men jag ville bara, jag hade så mycket adrenalin i kroppen.

Så tar skottet på handleden? Men du har ingen is (efter matchen) på den i alla fall?
– Inte nu men jag hade det under match. Jag kom in i båset, satte på is, åkte in, kom tillbaka i båset och satte på is igen så det vart mycket isande men det var lugnt.

Känns det okej nu?
 Ja, det är inte svullet heller…

Det hade ju varit typiskt om din one and only avsiktliga skottäckning hade slutat med handledsskada?
– Ja oh ja, ha, ha. Men nej, det är lugnt, försäkrar Sörensen.

Djurgården har haft lite problem ibland med de här publikfesterna. Taggningen har emellanåt varit så hög att allt bara spretat åt alla håll. Så var det inte nu. Det var tvärtom ett toktaggat men också rejält fokuserat Djurgården som sköt och sköt och hade 29-6 i skott på de två första perioderna. Man hade 2-0 i mål efter första, en mållös andraperiod och till slut var Timrås ork slut och Djurgården gjorde både 3-0 och 4-0 i tredje.

Du ser ut att tycka det är mer skönt än kul?
– Ja det är skönt, det är klart att det är roligt också men det var framför allt skönt att ta tre poäng.

Ni har haft lite svårt ibland med såna här hyllnings och matcher med mycket publik?
– Ja vi hade ju det i början där, lite övertaggning var det säkert då men det var i början av säsongen, nu är vi mitt i säsongen. Då är det helt andra förutsättningar.

Något du hade i bakhuvudet nu?
– Nej. Jag har varit med tre gånger nu på Järnkaminernas dag och förra året vann vi med 6-1 så det är det här matcherna som man vill spela. Sedan är det klart att det finns ju inget annat än tre poäng när det är Järnkaminernas dag men vi siktar ju på tre poäng i varje match.

En detalj som påverkade stavas Jens Jakobs. Nyförvärvet gjorde debut och med Joakim Hagelin tillbaka från skada redan förra matchen och med Mattias Guter tillbaka efter hjärnskakningen kunde DIF ställa fyra tunga kedjor på isen.

Djurgårdsledningen passade på att möbler om lite också och Jakobs fick gå in med Marcus Sörensen och Joakim Eriksson:

– Vi hann bara träna en träning tillsammans men det är en bra spelare, en rightare, precis som Mattias Guter. Han sitter på ett bra skott och har bra känsla med klubban och pucken så han passar in bra med oss.

Varför får han spela med just dig och Jocke Eriksson tror du?
– Guter och Jocke Hagelin har spelat jättebra tillsammans innan först Jocke och sedan Guter gjorde illa sig så då ville de fortsätta med de två tillsammans nu när de var tillbaka. Så nu kommer Jakobs in till vår kedja istället. Det passar oss jättebra, det är en jätteskicklig spelare.

Perfekt att få in en högerskytt till att ha i pp?
– Absolut!

Att Djurgården nu vann med 4-0 var så klart en skön revansch för de två första mötena där DIF förlorade med 0-6 borta senast och i första mötet tappade en 3-0-ledning till 3-4 underläge men sedan ändå kvitterade och till slut vann med 5-4 på övertid.

– Ja vi vet att vi kan slå dem och det bevisar vi i dag. Och 0-6 matchen den har vi glömt, jag kommer inte ihåg så mycket av dem om jag ska vara ärlig.

Men vad tycker du funkar bra idag då?
– Vi släpper puck, åker skridsko mycket och följer vår gameplan. Det är det viktigaste. Att inte köra one man show.

Ni hade 29-6 i skott men bara 2-0 efter två perioder. Och ni har ju tappat ledningar förr… Hur gick snacket inför tredje?
– Ähh det var lugnt. Vi kände att vi hade kontroll på dem i hela matchen. Sedan visste vi att de skulle komma ut hårt i tredje men jag tycker vi gör det jättebra i tredje och vi stänger dem helt.

Jocke Eriksson sa efter andra perioden i pausintervjun att nu måste de börja bli trötta, med tanke på den press ni satte, kände ni av det?
– Ja oh ja. Deras backar hängde inte med varje gång om man säger så. Så de hade lite långa byte på deras backar också så det var bara lägga ner pucken på de backarna och sedan kommer puckarna till oss – precis vid mitt mål blev till. Att de slog iväg pucken för att de blev stressade, säger Marcus Sörensen.

Han själv avslutade målskyttet med att göra 4-0 och bjöd på riktigt hockeygodis då han kom fri med Mika Norja och kroppsfintade ut Timråmålvakten till korvförsäljarna:

– Deras back slår upp pucken i mittplan. Jocke står jättebra, han läser ju den perfekt.

En riktig indianare alltså?
– Vad jag såg så var det så och sedan ser väl han att jag kommer ut ur zonen i bra fart, sedan gick jag mellan deras backar bara.

Och fri med målvakten tänkte du?
– Nu är det fan dags att göra mål, ha, ha.

Va?
– Jo. Så tänkte jag.

Så länge sedan är det ju inte sedan senast. Du gjorde mål i förra matchen ju?
– Ja men jag har missat två straffar nu och jag har lite dåligt samvete för dem. Det är inte såna straffar som jag brukar göra så jag kände att nu måste jag dribbla här och få upp självförtroendet på det.

Nu kroppsfintade du höger vänster ett par gånger. Såg du att han var helt borta till slut?
– Nja, men man gör det man ska och så… jag bestämmer mig alltid i sista sekund vart jag ska gå. Så först måste man se vart han går och jag hade väl en känsla att han skulle gå på första finten.

Men du hann dra några stycken, när bestämde du dig för att lägga pucken till vänster (alltså på målvaktens högra sida)?
– Efter sista dragningen, då bestämde jag mig att nu går jag tillbaka, sedan skjuter jag. För då var det så nära mål. Och han var så långt in i målet så han måste chansa.

Och han gick åt fel håll?
– Ja. Men det är svårt för honom att hinna med oavsett åt vilket håll han går för han står så långt in i målet och jag kom så långt ner så… han har ett benskydd i isen också, säger en nöjd Sörensen.

Och visst känns Djurgården på gång. 4-0 segern innebär att Djurgården nu har vunnit sju av de nio senaste matcherna. Den stora frågan är ju DIF ska bygga vidare på det utan att halka ner i diket igen som man gjorde i höstas:

– Med bra träningar och bra fokus på matcherna. Och att vi håller oss till det vi ska göra.

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Och inspiration fick Djurgården så det räcker och blir över den här dagen, som började med en hyllning och avtackning av Fredrik Linkan Bremberg.

– För mig är han jättestor och jag fick äran att spela med honom förra året också. Vi spelade i samma femma förra året också och det var ju magiskt liksom. Man vet hur stor han har varit och det märker man idag också på hur många som kommer hit och hyllar honom. Och på hur många som verkligen ser upp till honom. Så all heder till honom som varit så här bra hockeyspelare, han förtjänar bra cred.

Hur mycket inspirerar det här havet av folk?
– Det är mäktigt. Man märker det så fort man står där. Jag står ju först i ledet för att komma in på isen. Man står där innan matchen och ser allting. Jag såg banderollerna också.  Det var en ny varje period, tror jag. Jag såg tre och de såg olika ut.

 (FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

På första stod det ”Låt den här stämningen vara DIF hockeys vändning”?
– Det är bra, det är bra budskap. Känslan är ju att nu jävlar ska vi vinna. Nu tar vi tre poäng. Man får adrenalin, det är väl det man kan säga. Några kanske blir nervösa men jag får adrenalin.

Det kanske var det som fick dig att göra den där skottäckningen?
– Det var nog det!

Det kändes som ni aldrig ville kliva av, det blev några varv extra och någon kuller bytta där för att tacka publiken?

– Nämen det är ju så– man vill ju bara stå där och tacka dem. Det är sjukt häftigt.

Inga kommentarer: