onsdag 29 januari 2014

"Man får energi, blir taggad och vill bara in och köra"

(Theodor Lennström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Fem segrar av fem möjliga – man får väl säga att Örebro är AIK:s drömlag att möta. Men den här gången fick AIK nöja sig med en pinne. Den bombade juniorbacken Theodor Lennström in från blå, en halvminut in i förlängningen. Hans livs första SHL-mål för övrigt:

– Man har ju väntat på att få göra det. Man har ju haft lite chanser och nu fick jag en bra passning och tänkte inte så mycket utan det var mer - tryck dit den bara. Det var skitskönt! Säger segerskytten med ett minst sagt brett leende.


Så vi tar väl målet bit för bit:

– Jag såg bara passningen komma och tänkte att nu har jag min chans att göra mitt första (SHL) mål. Så bara smällde jag dit den.

Nu ska den sitta liksom?
– Ja. Det går på reflex.

Hur kul var det att göra mål inför AIK-klacken som står på den sidan?
– Sjukt skönt. Jag har många vänner där också, jag har en barndomsvän som står i klacken så det var jätteskönt. Jag såg att de blev riktigt glada. Och pappa blev också riktigt glad såg jag, fast han står inte i klacken. Han sitter vid sidan och vill kolla hockey i lugn och ro, ha, ha.

 (Tack kompis! Michael Lindqvist och Theodor Lennström firar segermålet. FOTO JESPER ZERMAN)

Extra kul att det var Micke Lindqvist – även han junior - som spelade fram?
– Ja verkligen. Honom har jag spelat mycket tillsammans med i J20 och även i J18. Så det var skönt att det var han som spelade fram, jag blev riktigt glad när jag såg det. Det var så skönt att få göra mål här hemma, inför klacken.

Men det finns mer än ett mål i den här talangen. Theodor (eller Teddan som i alla fall Danne Larsson kallar honom) har varit med i 20 av AIK:s matcher den här säsongen och har en snittistid på 7.22 per match. Mot Örebro blev det 12.34 och backkollegan Fredrik Carlsson håller inte tillbaka på berömmet:

– Han spelar jäkligt moget. Trots att han kommer upp här i ett viktigt skede så visar han ingen nervositet eller någonting och det är jäkligt kul att se. När han får pucken i stressat läge så - istället för att bara skicka i väg den – så vågar han hålla i pucken och hitta bra passningar. Han ligger alltid rätt i banan också, går aldrig bort sig. Det är inte bara målet som är bra, han spelar fläckfritt där ute tycker jag, säger ”Fish” och fortsätter

– Han är rätt allround men främsta styrkan är just att han spelar avslappnat trots ett pressat läge och just positionsspelet är bra. Det känns som det är någonting han bara har i sig. Det är inget man har i sig utan man måste hitta rätt själv.

 Och att just positionsspelet är viktigt när man är back finns väl förankrat hos Lennström:

– Ja det är jäkligt viktigt när man är back, att man ligger i rätt position hela tiden. Jag försöker jobba med det varje träning och om något inte känns helt rätt så brukar jag fråga målvakterna. För de brukar oftast se hur man ligger i position och sådär. Så antingen frågar jag Persson som är målvaktstränare eller så frågar jag målvakterna om det är något jag ska förbättra eller så.

Hur vill du spela själv?
– Det är att vara tvåvägsback. Jag utgår från försvaret, att allt är bra där och om det kommer en chans så tar jag den.

Har du någon förebild i AIK?
– Det är Dick Tärnström. Det har det varit länge. Jag var upp på en träningsmatch förra året, då spelade jag lite backpar med honom, säger 19-åringen.

 (FOTO JESPER ZERMAN)

Backtalangen är uppvuxen i Stockholm, är inbiten AIK:are från födseln men började hockeykarriären i Hammarby. Det låter lite knepigt?

 – Ja det är lite knepigt! Men min pappa tyckte de hade en bra hockeyskola…

Så han är Hammarbyare?
– Nej han är också AIK:are men vi bodde närmare där, på Kungsholmen, så jag vet inte varför det blev så mer än att han hade hört att de hade en bra hockeyskola så han satte mig där. Men jag tror att det var ganska bra för mig för jag fick en bra utbildning och en bra grund.

Vad var det bästa du fick med dig därifrån?
– Jag tror det var skridskotekniken och klubbtekniken och såna saker. Vi hade en väldigt bra tränare som är i AIK nu, i ungdomslagen, Mattias Jonsson heter han.

Du får tacka Bajen för att det går bra nu då?
– Nja, både och! Jag har haft bra tränare i AIK också sedan jag kom hit. Jag kom hit när jag var tretton. Det var både jag och pappa som valde det. Det var inte så bra tränare kvar i Hammarby då och då var AIK det enda alternativet, säger Lennström.

Till AIK kom han som trettonåring och där har han blivit kvar. Något spel i TV-pucken har det däremot inte blivit och inte heller i juniorlandslaget trots att han gör så bra ifrån sig som junior i SHL:

– Jag vet faktiskt inte varför.  Det är svårt att svara på varför man inte har fått spela i landslaget, det är dit man vill men man får kämpa på så kanske man kommer dit någon gång.

Har du dragits med skador?
– Ja, eller jag var ganska mycket sjuk, när jag var yngre, innan jag tog bort halsmandlarna. De senaste sex åren kanske, så var jag sjuk ganska mycket och hade halsfluss och sånt ofta. Så det kan också vara en del av det. Men jag fick inte ta bort de innan (han fyllde 18), de är hårda på sånt där.  Jag visste väl inte riktigt innan heller om det var de men jag antog det några gånger.

Två hjärnskakningar på varandra gjorde sitt till för att hålla honom borta från isen:

– Jag gick på för tidigt efter den första och fick en till (hjärnskakning) och var borta ganska länge men jag har ingen känning av det längre.  Jag hade det lite i början av säsongen men det har jag inte längre, det har bara blivit bättre och bättre. Man får se till att hålla upp huvudet i närkamperna.

  En annan viktig ingrediens i backspelet stavas lugn, tålamod och självförtroende i spelet.

– Jag försöker bara hålla mig lugn och spela mitt spel. Försöker att inte tänka så mycket hur man ligger till och sådär. Jag vet inte varifrån det kommer men jag har haft bra självförtroende ända sedan jag var liten. Jag kanske har fått det av pappa. Han har alltid berömt mig och varit där för mig. Så det kan vara därifrån, mycket möjligt.

Hur har det varit för er juniorer att komma upp i AIK i det utsatta läge som laget är och har varit nu i flera månader?
– Alla tar hand om en bra och det är fortfarande riktigt tajt grupp fast det har gått som det går. Så det är precis som att spela var som helst tror jag. Så jag trivs jättebra.

Men jag misstänker att det måste vara lättare att komma upp som junior i ett lag som går bra, där man har utrymme för att göra misstag utan att det kan skicka laget till kvalserien?
– Självklart. Men man får inte tänka så. Utan man måste försöka spela sitt spel och sedan om man gör misstag så får man göra det. Det är bara att spela sitt spel ändå. Sedan om det går bra så går det bra och går det dåligt så går det dåligt. Det är inget man kan göra åt.

Så du har inte tänkt någon gång att missar jag nu så blir det kvalserien?
– Nej så har jag inte tänkt. För då kan man inte göra någonting bra heller om man tänker så. Då tvekar man hela tiden.

Någon tvekan syntes mot Örebro även om hela AIK såg sega ut inledningsvis. Det var lite träningsmatch känsla i första perioden. Sedan åkte lagkapenen Patric Blomdahl ut och satte två rejäla proppar i ett och samma byte. Det tände laget:

– Ja verkligen. Jag vet inte varför - men de kom ut mycket hårdare än vad vi gjorde och smällde på. Och vi var inte riktigt beredda där i första perioden men sedan tycker jag det blev mycket bättre i andra och tredje då var vi mer vakna.

Kändes det som att ni väcktes av de där tacklingarna?
– Ja så kändes det. Man får så mycket energi och blir taggad, speciellt när det är Blomman (som tacklar) för han gör det ganska ofta. Man får energi, blir taggad och vill bara in och köra. Jag tror att hela laget blir så och det skapar mycket energi till laget när någon får in en bra propp.

Det kändes som att där tryckte någon på onknappen?
– Ja verkligen. Det kan vara en sån liten grej som gör att man kommer igång i matchen.  Och Blomman brukar göra det ofta. Han är bra på det, på att smälla på och att få igång laget.

Var det någon som sa något?
– Nej jag tror att det bara kom. Han blev väl lite lack för att vi inte var vakna kanske. Han ville få igång laget.

Även om AIK vann nu så börjar Kvalserien närma sig i rekordfart. Det pågår ju diskussioner om ifall SHL-lagen ska slippa den i vår men som läget är nu så blir det Kvalserien. Lennström känner ingen oro inför den dock:

– Alla lag från HockeyAllsvenskan kommer ju vilja gå ut stenhårt och de kommer vara riktigt taggade mot lagen från SHL så vi måste vara beredda på det, på hårt spel och på att behålla vårt spel.

Kan du behålla lugnet där tror du, när existensen i SHL är på spel?

– Ja det kommer jag behålla, det behåller jag alltid. 

Inga kommentarer: