onsdag 15 januari 2014

"Ska vi vara med i toppen så måste vi höja lägstanivån i såna här matcher."

(Nils Andersson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

De här dagarna… när man vet vad man ska göra och så gör man det inte ändå. Man vet vad som väntar, man vet hur det bör mötas men gör ändå tvärtemot på något sätt. Det här var en sån dag för Djurgården.

DIF-backen Nils Andersson funderade kring matchen samtidigt som han förberedde sig för nästa genom att trampa ur mjölksyran ur benen på träningscykeln. I bakhuvudet malde funderingarna kring varför Djurgården inte gjorde som man hade tänkt sig:


– Karlskrona spelar en sån hockey som kräver enormt mycket energi och så länge de har pigga ben så är det väldigt, väldigt svårt att försvara sig mot dem om man inte själv är ruskigt alert och framför allt alla fem jobbar för varandra och visar sig plus har väldigt hög passningskvalitet. Då går det att spela sig igenom en sån hög press och sånt hårt jobb som de sätter upp i första perioden.

– Och det är likadant på bortaplan med Karlskrona, då kommer de ut och sätter fart med en jävla speed. Ska man slå hål på ett sånt spel så krävs det ett extremt jobb. Alla fem (i varje femma) måste hjälpa varandra och passningskvalitén måste vara extremt hög.

Varför funkar inte det i den här matchen då?
– Det är ju väldigt, väldigt svårt och egentligen… när de kör så där hårt i början, kunde vi ha fredat oss och inte bjudit på så mycket i första perioden så hade det gått bättre. Vi bjöd ju på två mot ettor, vi bjöd på frilägen, vi bjöd på två mål.

– Vi ska veta om det här – för det ser man ju. De orkar inte spela det här spelet i tre perioder. De orkar spela det i femton minuter och då - kan inte vi plocka bort dem under de 15 minuterna då vinner vi inte. Det ser man på hela deras säsong. De har lett med 5-0 under första perioden, bara för att de spelar så här och ändå kommer det som en överraskning.

Jamen hur kan det göra det?
– Nämen, vi vet ju om det i skallarna men det är inte själva medvetenheten som löser det utan det är agerandet som löser det och vi agerar ju inte. Vi reagerar. Vi slarvar i passningarna, vi jobbar en och en och det blir ofta reaktionen. När de jobbar så hårt då är det oftast den (av Djurgårdsspelarna) som är närmast pucken som gör rätt och går på i rätt läge men de andra fyra (i femmorna) tänker ”Oh shit. Nu kommer pucken flygande. Tur att pucken inte är nära mig. Nu försöker jag hitta en ny position eller shit vad hände här?” De övriga fyra tittar på. Då äter de upp oss. Och det är inte förstagubben som gör fel. Det är de andra fyra. När förstagubben har puck så är de andra fyra inte tillräckligt spelbara.

Det såg man ju vid 2-0 målet. Karlskrona de får komma i tre vågor, ta skott från tre olika håll i snabb takt och till slut gör de självklart mål där.
– Så är det ju. Det är inte bara vi som har åkt på det här… sedan har vi turen som håller oss kvar i matchen med ett sent mål i slutet av första perioden. Och hur dålig förstaperioden än är så kommer vi undan med bara ett ettmålsunderläge. Trots att det egentligen ska vara mycket mer. Gör man det då, ska man inte fastna i förstaperioden heller utan resterande del av matchen måste man ta tag i chanserna.

– Men när de slår av på takten – för de orkar inte - då tar ju vi inte över som vi ska göra. Vi kan ta över – för de fortsätter spela samma spel men istället bjuder de på väldigt luckor i mitten. Och vi har flera lägen där vi kommer i överlägen, i tre mot två och fyra mot två då vi slarvar bort det. Jag har ett skott som jag skjuter bredvid mål och den går ner i rundeln och nästan blir en tre mot etta för Karlskrona, för att dom inte har orkat jobba hem. Då bjuder jag dem tillbaka på en tre mot etta. Gör man såna saker, håller man på med sånt, då förlorar man mot Karlskrona. De är för bra för det.

Du hade ett stolpskott som var ruggigt nära att gå in men ni hade du lite otur att Galbraith inte knep ihop benen. Hade han gjort det så hade pucken studsat in via arslet eller knävecket. Nu studsar den ut på planen istället – mellan benen!
– Ja, exakt. Jag hade en flyt puck på honom, senast mot Karlskrona, så det var karma.

Kände du om pucken var inne eller inte?
– Nej jag reagerade bara på publiken, att de var väldigt frågande till om det kanske var mål och då blev jag väldigt osäker. Men första känslan var att den tog i stolpen…

Och det gjorde den ju faktiskt. Jag såg det på reprisen.
– Ja exakt.

 (Nära men inget mål.  FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Din sista chans då? I slutminuten? Såg också ruggigt nära ut att bli mål?
– Jag vet inte vad som hände där exakt. Det var någon som sa att den också tog i målramen. På något sätt. Jag vet inte exakt vad som händer men jag får ganska liten yta på blålinjen att gå tillbaka längs sargen så jag tar in pucken längs blå, hamnar på backhand och försöker bara få in den.

Sedan såg det nästan ut som du var på väg att göra självmål när ni plockat målvakten och du skulle åka förbi framför och sedan runt erat eget mål?
– Ja eller äh.

Såg det värre ut än det var?
– Ja det gjorde det. Jag hade koll på var pucken var. Det var hur lugnt som helst. Jag blev faktiskt förvånad över att folk ooohade lite. Det var lugnt, konstaterar Nils Andersson.

Han trampar på där på sin träningscykel och ser minst sagt skeptisk ut när jag påstår att DIF har haft svårt för topplagen. Så här ser facit ut:

Västerås: Förlust borta 0-2, vinst på straffar hemma 3-2 och vinst borta med 5-0.
BIK Karlskoga: Vinst borta 2-1, förlust hemma 3-5, förlust borta 1-3.
Karlskrona: Förlust hemma i sudden 3-4 (efter att KHK kvitterat till 3-3 med 41 sekunder till full tid), förlust borta 1-2och förlust hemma 1-3.
Djurgården har alltså plusstatistik på VIK men minus på både BIK och KHK och lägger man ihop dem så är det tre vinster på de nio matcher man har spelat mot topptrion.

– Det är en väldigt jämn serie och det är väl en styrka att vi har en ganska hög lägstanivå men ska vi vara med i toppen så måste vi höja lägstanivån, i såna här matcher. Det här är inte okej. Vi förtjänar inte att vinna idag, säger Nils Andersson.

Att 7-0-segern i förra matchen skulle gett lite extra högmod innanför pannbenet stämmer inte heller säger han.

– Nej jag har Karlskogamatchen nästan mer i minnet än Björklövenmatchen. Det gick så lätt mot Björklöven så att den matchen satt inte hårt. Ju lättare det går desto lättare försvinner de ur skallen. Det är de sura förlusterna som sitter kvar längst så jag hade mer Karlskogamatchen i huvudet (än Björklöven) i dag. Så nej. Det var inte så tycker jag och jag tycker inte det såg ut så heller. Utan min känsla är att vi var jävligt taggade, vi visste vad som väntade men tyvärr så hjälper vi inte varandra tillräckligt bra.

Och i vi inkluderar Nils Andersson givetvis sig själv:

– Mitt spel utan puck är under all kritik. I spelet med puck då är jag aktiv och rör mig och gör det bra men så fort jag inte har puck så åker man lätt och gömmer sig och då…

Men du åker väl inte och gömmer dig?
– Nej. Det gör jag inte, så är det inte, men mot tio av de här lagen i allsvenskan så kan man – när man har passat upp pucken – söka fria ytor och försöka hitta en ny position. Och behöver inte vara spelbar på en tiondels sekund. Men mot ett så här hårt jobbande Karlskrona så måste vi vara extremnoga med att hjälpa varandra. Och det är inte att vi gör det sämre i dag än tidigare utan det är bara att vi måste ju göra det bättre mot Karlskrona, annars vinner man inte mot dom.

Vad ska ni göra för att bli mer jämna och stabila så att ni inte får fler matcher som den här där första perioden liksom dödar hela matchen?
– Vi kommer möta alla lag, det gör att vi har en chans till på alla lag. Sedan har vi sagt redan från början att om vi tar bakvägen eller direktplatsen till Kvalserien, det spelar ingen roll. Vi ska bara ta oss till Kvalserien liksom. Oavsett hur. Och vi har ju jämnheten – sett från match till match. Vi förlorar aldrig med några stora siffror. Det är däremot under matcherna som vi går ner oss lite för djupt. Framför allt så släpper vi in mål i perioder.  

 Vi fredar oss inte i de situationerna. Vi har för djupa svackor och ska vi vara ett topplag då måste vi efterapa Karlskoga som oavsett vilka de möter så vet man ungefär hur hårt de kommer att komma och vad de kommer att leverera. Det känner man inte riktigt från vårt håll.

Det gäller ju både Karlskrona och Karlskoga tycker jag?
– Ja precis och jag säger INTE att vi ska härma deras spel utan det är mer att man ska alltid…

De går alltid bara in och kör!
– Ja men de har ju lite annat spel än vi… det som vi gör – det är att vi har vårt grundspel men vi håller oss inte till det.

Fortfarande?

– Jomen vi håller oss till det i 75 procent av matcherna, inte till hundra procent och det håller inte om vi ska vara topplag. Det håller kanske för att vara topp sju men då åker man ur direkt i playoff om vi inte får till spelet bättre, så vi måste bli mer jämna och stabila under matcherna.

Inga kommentarer: