fredag 31 januari 2014

"Vi bygger någonting nu. "

(Patric Blomdahl. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Förlust för fjärde gången den här säsongen mot Skellefteå men siffrorna speglar inte matchen. AIK har börjat lyfta sitt spel, inte minst den fysiska biten av det.

-Precis. Vi spelar klart. Vi spelar fast dem. Och det är viktigt att alla i laget gör det, säger Patric Blomdahl.


Starten var däremot ingen höjdare. Står man och tittar på när ett topplag som Skellefteå är på isen så ringer det. Nu kom två mål i baken inom loppet av 3.25 från första nedsläpp. En tuff start för Alexander Hamberg som fick starta i mål för första gången sedan 3 december. Och någon vidare hjälp fick han  inte:

-Första tio var lite passivt igen men sedan, i 50 minuter så spelar vi bra hockey. Vi skapar mycket, vi skjuter mycket och vi har lägena men utan att trycka dit den. Vi har många farliga chanser, sedan är Skellefteå otroligt effektiva i power play. Det ser man ju, de gör ju ett par såna mål i varje match, konstaterar Blomdahl.

Det blev två pp-mål för gästerna som bland annat bara behövde tolv sekunder i numerärt överläge för att sätta 3-1. Då hade AIK haft hur många chanser som helst utan att få in pucken. AIK hade bland annat haft tre pp på rad i tredje perioden, där man dessutom fick spela i fem mot tre i 40 sekunder:

-Precis och det ska ju sitta minst ett mål där men sedan vänder vi på det och det känns ändå som att vi är mer konsekventa i spelet nu. Vi gör saker tillsammans på ett annat sätt där ute nu tycker jag. Vi bygger någonting nu, någonting stabilt känns det som. Det ser bättre ut.

Vad funkade inte första tio då?
-Vi är passiva i vissa situationer i försvarszon. Vi är inte riktigt på hugget där några gånger och då smäller det.

Vad är det som gör att den delen av erat spel sedan förändras efter tio minuter?
-Vi började snackade om det i båset att nu fan… vi var på varandra mer, även tränarna var på  och väckte oss till liv tycker jag och sedan vänder vi det.

AIK har nu tio matcher kvar av grundserien. Med femton poäng upp till fast mark och trettio pinnar kvar att spela om så finns så klart en teoretiskt chans att lyfta över strecket men ser man realistiskt på det så ser det närmast kört ut. Ska AIK klara sig ur knipan krävs ett totalhaveri av antingen LHC och HV71 samt fortsatte förluster för Örebro. Det sistnämnda är ju ingen omöjlighet men det där totalhaveriet av lagen ovanför strecken känns som ett väldigt tunt halmstrå att hoppas på även om Blomdahl vägrar ge upp:

Vad har ni snackat inför de här tio sista matcherna av serien?
-Att skaffa goda vanor, ha en trygghet i vårat spel, göra samma saker hela tiden bara. Noggrannhet innan match och efter match. Jogga ner. Ta hand om kropparna hela tiden och förbereda sig på bästa sätt. Sedan när vi spelar hockey så ska vi tänka på nästa byte och känna att det är kul med hockey. Vi ska bygga upp det själva, oavsett var vi hamnar, om det blir slutspel eller kvalspel så är det, det bästa sättet för oss att vara bra förberedda.

Börjar ni inte ändå lite förbereda er på att det kan bli Kvalserien?
-Vi har inte sagt det rakt ut. Det vi har sagt är att det finns en teoretisk chans (till slutspel) så vi försöker vinna alla matcher vi spelar så får vi se här nu efter OS-uppehållet hur vi gör ett upplägg. Det beror lite på men det är inget vi pratar om utåt än.

Om jag nu påstår att ni hamnar i Kvalserien då. Vad blir viktigt för er då i så fall? Då kanske ni kan släppa ångesten och börja bygga ett bättre självförtroende istället?
-Jamen det kanske vi gör redan också. Det har sett bättre ut, framför allt senaste tre matcherna så har vi börjat med det så att vi bara går ut och kör. Vi lever i nästa bytet, det är det enda vi kan påverka. Inte vad andra gör eller andras resultat eller flickvänner som står och tittar…

Flickvänner?
-Nämen någon kanske har träffat någon ny och vill visa…närå men vad jag menar är att vi fokuserar på hockey när man spelar hockey och har kul.  Det tror jag är bästa sättet att få energi, att vara fokuserad i matcherna, säger AIK:s lagkapten.

Som det har sett ut i de två senaste matcherna så har man även fått in ett bättre fysiskt spel. Spelidén var från början att vara så jobbiga i matcherna att man skulle nöta ner sina motståndare istället för att lira ut dem. Så har det inte ju inte riktigt sett ut i alla matcher men där lägger AIK stort fokus nu:

-För det första så jobbar vi med det på träning också. Vi är på varandra och det tar vi med oss in på match sedan. Alla kan spela ett fysiskt spel sedan måste inte alla åka runt och ha de här spektakulära tacklingarna och allting utan det gäller bara att få fast killarna i sargen, få stopp på spelet, vinna pucken, vända spelet. Inte liksom… det behöver inte vara att man dödar någon på en tackling utan åk rejält. Få fast och stopp på spelet så att det inte blir snurr i försvarszonen utan … tidigare under säsongen har vi åkt runt och tittat på dem egentligen, istället för att få fast motståndarna.

Det handlar om att kliva på!
-Ja precis, kliva på. Det gäller att vi gör det nu. Och det är lättare nu när vi gör det konsekvent och även gör det på träning. Det gäller att vara just konsekvent och hela tiden göra de här små detaljerna, eller små. Det är stora detaljer, viktiga detaljer det här att vi är aggressiva och tajta i spelet. Att vi är aggressiva när vi ska vara det, när vi kommer tillsammans. Man ska se, hur alla fem jobbar tillsammans hela tiden så att vi inte blir ett långt lag och är utspridda för då blir vi lätta att spela emot, säger Blomdahl och fortsätter:

-Sedan kan jag väcka laget med mitt spel eftersom jag bygger mycket av mitt spel på det i vissa matcher men ändå så är det viktigt att alla har det aggressiva mindsetet och inställningen, att vara aggressiv och spela fysiskt. Det är en stor del för att spela en lyckosam hockey tror jag.

Jag pratade med en spelare i Mora om det där häromdagen. Han betonade att vet man att det kommer någon varje gång man åker efter pucken, vet man att det smäller varje gång då blir det jobbigt!
-Precis! Så är det.  För då har man i bakhuvudet att nu smäller det, nu får jag se till att göra mig av med pucken fort. Då blir det att man får iväg en dålig passnin, man sprätter iväg pucken bara och det andra laget får energi. Publiken också.

Och det märks tydligt att AIK-publiken gillar när ni spelar fysiskt och verkligen ÄR jobbiga att möta.
-Ja precis, fast det är runt 2 500 eller 3 000 så låter det som att det är 5 000 här inne när vi spelar det spelet och offrar oss och kämpar. De ser att vi spelar med hjärtat, för märket och för varandra. Det är jätteviktigt. Det måste vi ha med oss hela säsongen ut nu.

***

Patric Blomdahl fyllde föresten 30 år under torsdagen.  och hyllades bland annat med Ja må han leva från fansen under en utvisning. Det hörde han och var glad över:

-Det (att fylla 30) känns bra, det är en ny era som startar! Jag tittar framåt och man får inte bli för gubbig bara för att man är 30!

Har du några gubbtendenser då?
-Nej. Eller jo det kanske jag har. Jag åker ju runt i en gammal Volvo V70 så… det är gubbigt. Men jag brukar ha unga killar runt om mig så jag får unga influenser, he, he.2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej klart det blir kvalserie tror jag alla i laget vet,gäller bara att hitta tillbaka till det bra spelet ,som vi vet att dom kan,hoppas dom fixar ks bara.Vore ju fan o vara tillbaka i träskserien igen

Marie Hallman sa...

Mikael Ja jag hoppas AIK fixar det här. Blir stora konsekvenser om de åker ur!