söndag 26 januari 2014

"Vi ville väl få lite mer skott från mig och Sam i power play"

(Markus Ljungh. WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Tre mål insläppta men också sex mål framåt. Det ringde flitigt i Ljungby när Djurgården bröt sin förlustsvit och måltorka och tog en värdefull bortaseger med 6-3 över tabelljumbon Troja Ljungby.

Men det var inte riktigt så svängigt på isen som det såg ut på resultattavlan:


– Nej jag tycker att vi gjorde en riktigt bra match. Vi är nöjda med första perioden, där spelar vi bra. I andra kanske vi gick ner oss lite men vi kontrollerar det ändå och tredje var bra, säger Markus Ljungh och fortsätter:

– Vi kontrollerade hela matchen, vi ger dem inte så många lägen samtidigt så skapar vi ganska mycket. Vi är säkra defensivt och en grej som var viktig, var vårat 4-3 mål som Mattias (Guter gjorde). De fick lite energi där när de gjorde 3-2 och 3-3 ganska snabbt (inom tre minuter). Så det var viktigt att vi fick 4-3 där, då tog vi död på den energin.

 Vad hände när de gjorde tre mål, kollar man resultatmässigt så ser det ut som de var bra med ändå?
– Jo men de kom väl med några kontringar här och där. De fick ett friläge som de gjorde 1-2 på, sedan studsade det deras väg vid 2-3 och 3-3. Jag vet inte vad det berodde på där. Men det kommer hända i matcherna att de har lägen också men vi får väl minimiera det.

Minimera misstagen menar du?
– Ja, eller misstag och misstag. Det var såna saker som också händer under en match. Men man får kanske rädda upp de misstagen. Nu vart vi kanske straffade lite väl hårt då. Men samtidigt så är det kul att vi får göra en hel del mål också, som vi har haft lite svårt med på slutet, säger Ljungh.

Och så är det ju. Djurgården vann visserligen mot Björklöven med 7-0 för fem matcher sedan men därefter har det endast blivit ett mål mot Karlskrona, ett mål mot SSK, ett mål mot Rögle och senast noll mål mot Asplöven. Det har i sin tur lett till förlust (1-3), strafförlust (1-2), strafförlust (1-2) och förlust på övertid (0-1).

Så hur ska DIF hålla uppe den bra känslan och målskyttet som man fick med sig i den här matchen?

– Hm. Bra fråga men det är väl att fortsätta försöka spela ut som vi gör idag. Släppa loss lite i anfallszonen. Vi skapar jättemycket idag. Det hade kunnat bli fler mål Vi har ännu fler lägen men sätter inte dit dem. Sedan hade vi ett bra power play i dag också. Det var viktigt att vi fick igång det. För det har varit lite, lite dåligt i ett par matcher. Vi har inte fått utdelning på våra power play men det fick vi idag så det var bra.

Eftersom Nils Andersson är skadad har David Lidström fått kliva in på Nils plats. Men det var inte enda ändringen i kedjorna. Djurgården har laborerat och flyttat runt på spelarna i flera matcher nu.
Förra matchen spelade till exempel Markus Ljungh mellan Steve Saviano och Henrik Nyberg. Mot Troja var Nyberg utbytt mot Nichlas Heinerö.  

Hur lång tid tar det att spela ihop en kedja?
– Det är ganska svårt, det tar några träningar innan man börjar känna varandra. Men samtidigt så vet alla vad vi ska göra där ute.

Förändras din roll någonting tycker du när du – som i dag - får spela med Nicklas (Heinerö) och Steve (Saviano)?
– Nej. Det tycker jag. Jag vet att det är två skridskoskickliga spelare, som har bra skridskoåkning. De är snabba, har bra puckhantering. Det är kul att spela med dem två.

Och ommöbleringarna funkade bra mot Troja, inte minst för Markus Ljungh som gjorde ett mål (1-3 i spel 5 mot 4) och spelade fram till två (andra assist vid Heinerös 0-1 och Sam Lofquists 3-5 mål i 5 mot 4)

Berätta om det egna målet?
– Nej men vi ville väl få lite mer skott från mig och Sam i power play. Vi måste skjuta lite mer och nu när vi fick ett power play till bestämde jag mig för att skjuta. Så fick jag en bra passning och sköt direktskott.

Du kanske ska skjuta mer?
– Ja det verkar funka, ha, ha.

Varför gör du inte det då?
 – Ja du… nämen jag vill ju sätta upp Sam, för han har så bra skott. Och nu fick han göra ett mål också. Så det var kul.

Men du. Det här med att ni har varit så här ojämna? Varför blir det så?
– Det undrar vi också, varför.

Är det något du kan känna är återkommande när det går upp respektive ner?
– Nämen jag vet inte om det kanske sätter sig lite i skallen också om man börjar förlora några i rad. Då börjar man tänka för mycket där ute. Man vill så mycket att man börjar göra andra saker än vad vi har sagt att vi ska göra. Man börjar helt enkelt tänka för mycket där ute. Man gör inte det som man egentligen har i ryggmärgen liksom. Man vill helt enkelt för mycket.

Hur ändrar man på det?
– Jag vet inte! Det är svårt att svara på.

Vad gör du för att ändra på det, för egen del?
– Jag försöker bara göra samma saker. Hela tiden.

Jag pratade lite med en hockeykunnig person om det här som menade på att det räcker med att en eller två spelare inte gör som ni har sagt ute på isen så skiter det sig. Det stör även de andra spelarnas kedjor som kommer i otakt trots att de gör som bestämt. Är det så?
– Ja, jo det kan väl stämma. Samtidigt så… gör de andra spelarna en riktigt bra match så kan man ju vinna ändå men man vill ju ha med alla innanför ramarna liksom. Man vinner som ett lag och förlorar som ett lag.

Nu vinner ju topplagen också… även om BIK Karlskoga tappade poäng och förlorade på övertid i dag. Men Karlskrona vände och vann och Malmö vinner hela tiden. Det blir svårare och svårare för er att täppa till luckan uppåt? Vad tänker du om fortsättningen?

– Jag tänker att… vi tar det match för match och försöker vinna så många vi kan så får vi väl försöka få lite hjälp från annat håll också. Men det vi kan göra är att vinna matcher. Så det var skönt att vi kunde få den här trepoängaren i dag, som vi behövde.

Och om det blir playoff?
– Det blir mitt fjärde år i så fall så jag är van… det som är viktigt där är att försöka få en så bra placering som möjligt. Man får ju poäng med sig utifrån den placering man har, alltså hur högt man kommer.

Inför playoff ja. Man får poäng för placeringen i grundserien men sedan då. När man väl är där, vad är viktigast då tycker du?
– Det är svårt att säga men det är viktigt att minimera misstagen och att ha en hög lägsta nivå. Det tror jag är viktigt. Och sedan om man kollar de två senaste åren så har ju två lag från playoff faktiskt tagit sig hela vägen. Det är en liten sporre för de lagen som hamnar i playoff, att det går faktiskt att ta den vägen.

Men det gäller ju att man orkar då. Det blir en mycket tuffare väg, inte minst fysiskt?
– Ja, för fan. Det gäller att vara bra tränad, säger Markus Ljungh.

Och ska DIF ha minsta chans att nå topp tre i serien så måste man plocka vinster nu. Inte bara mot bottenlag som Björklöven och Troja utan framför allt mot topplagen, de på platserna ovanför, något som man har haft svårt för så här långt:

– Ja, det är ju så. Men det är kanske det här att vi inte ska gå in med den här inställningen att vi MÅSTE vinna matchen bara för att de ligger före oss. Då kanske vi börjar tänka för mycket, utan spela vårt spel oavsett vilka vi möter och bara ha kul där ute.

Det är lättare sagt än gjort har det visat sig…
– Jo, men det kanske sätter sig i vissa skallar att nu måste vi vinna gubbar för att de här ligger före oss och förlorar vi så drar de ifrån så nu får vi inte förlora. Men äh jag vet inte. Det är en jättesvår fråga att svara på.

Frågan är ju bara hur man ska få folk att slappna av och inte bli spända då. Vem i laget är bäst på att få alla att gå ut och ha kul i stället för att ha ström i klubban?

– Det är Jocke! Han sköter det bra. Han säger kloka ord. Är ganska förståndigt och säger bra saker. 

Inga kommentarer: