lördag 11 januari 2014

"Jag lurade honom lite"

 (Jocke Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Två mål i första, fyra (!) i andra och ett sista i tredje. Djurgårdens 7-0-seger är lagets största för säsongen och den är logisk menar lagkaptenen Jocke Eriksson:

– Vi möter ett lag som befinner sig i en ganska tung period så när vi väl fick 3-0 och 4-0 i andra så märkte man deras energi var ganska låg, samtidigt som vi lyckades upprätthålla våran då. Det gav bra utdelning.


Björklöven hade inför matchen förlorat åtta av de nio senaste matcherna. Och det var aldrig någon tvekan på Hovet heller. Djurgården hade i och för sig svårt att få hål på Daniel Wälitalo första fem minuterna – varav 1.31 spelades i numerärt överläge fem mot tre.

– Det var ganska frustrerande i första fem mot tre spelet där. Vi pepprade på målvakten ganska bra men vi hade en förmåga att skjuta honom rätt i bröstet och han gör det bra också, han gör sig stor. Men sedan gör ju Dustin det förlösande 1-0-målet som följs upp med mitt 2-0 mål och då får vi lite vind i seglen. Och det är klart att när vi får 3-0 och 4-0 tidigt i andra då har de inget mer att komma med, konstaterar Eriksson.

Men. Hur kan ett lag som ser frustrerat och feltajmat ut i torsdags mot BIK se ut som en maskin på lördag eftermiddag? Tre av målet, 3-0, 4-0 och 5-0 är dessutom alla tre mål som kommer av att någon (först Jocke Eriksson och sedan Henrik Eriksson gånger två) parkerar vid målet. Och knappt behöver ta ett skott:

– Ja, jo det var ju… deras målvakt hade väl inte sin bästa kväll. Om man uttrycker sig så. Detsamma gäller ju deras försvarsspel men samtidigt så gör vi det som vi kanske inte gjorde så mycket av i förra matchen. Vi tar oss till de lägena, vi tar oss till målet.

Det var dit jag ville komma! Varför har ni spelat så här förr? Och varför inte i förra matchen?
– Jomen det är ju en kombination av den egna inställningen, energin och ambitionen och en motståndares spel. Hur pass tufft de gör för en att ta sig dit.

Och det var lättare i dag då menar du?
– Ja, det var ganska stor skillnad. Plus att vi hade en ganska stor egen vilja att ta oss in där och göra det. Så det är en dubbeleffekt av våran egen prestation och motståndarens i jämförelse med förra matchen.

Hur mycket spelar (den inte så bra) prestationen mot BIK in i den viljan då?
– Ganska mycket. Vi var väldigt besvikna efter den matchen och vi pratade ganska mycket om det, både direkt efter matchen och i går, om den prestationen. Och om att vi inte var bättre i en så pass viktig toppmatch så det var ett ganska revanschsuget lag i dag.

Nu hade ni lite tur för BIK vann inte i dag utan det gjorde Asplöven som därmed hjälpte er att täta luckan uppåt genom att ta tre pinnar?
– Ja men på något sätt är vi i en situation där vi måste fokusera på vårat spel och våra matcher och vinna våra matcher men all hjälp tas tacksamt emot. Men det är ändå så pass många matcher kvar så att gör vi vårt - det vill säga vinner mycket matcher - så möts ju andra lag oundvikligen i tabellen och några av dem topplagen kommer i så fall att förlora, säger Djurgårdskaptenen och fortsätter:

– Jag tycker det är lite för tidigt att titta på tabellen. Vi har givetvis en given målsättning att jaga de topplagen för att ta oss till topp tre. Men det är minst lika viktigt i de här avslutande sjutton matcherna att vi är jämna och högpresterande, för det har visat sig de två senaste åren att kommer du in med riktigt bra formkurva – även in i förkvalet och går igenom förkvalet bra – så är det ingen nackdel utan snarare en fördel (att spela kvalet). Det har både Rögle och Örebro visat som har haft väldigt fina vårar och som sedan har gått hela vägen upp till elitserien.

Men tillbaka till den här förvandlingen. Och besvikelsen efter BIK-förlusten som hanterades på bästa sätt och gav energi till matchen mot Löven. För frustrationen då, var stor, hos Jocke Eriksson som fick spelet och skällde ut lagkamraterna i Karlskoga, precis som han gjorde i Mora nyligen.

– Ja, båda de två gångerna – när jag lackade ur eller hur man ska säga - handlade det mer om att vi, i de perioderna i matcherna lade för mycket fokus för motståndare och domare. Medan vi själva inte spelade speciellt bra, berättar Eriksson.

Som kände att nu fick det vara nog!

– Den läropengen fick jag när jag spelade i Djurgården med de gamla läromästarna – Challe Berglund och Micke Johansson, Micke Magnusson och såna som i sin tur hade gått i Håkan Södergren och Thomas Erikssons skola – att Djurgårdare gnäller inte. Man förlorar med integritet och heder om man nu ska förlora. Och man gör sitt yttersta genom att ha energi i sitt spel och inte genom att lägga energi på domar och därför så försöker jag själv värna om att upprätthålla den traditionen i klubben.

– Jag tycker att det, jag ska inte nämna andra lag hur de uppträder, men jag tycker det är förkastligt när man håller på och i allt för stor utsträckning gnäller och har sig mot domar och bjäbbar mot motspelare. Vissa saker förekommer naturligt i tävlingsmomentet men när man sätter det i system, sånt tycker jag är förkastligt. Och därför vill jag inte representera ett lag som uppträder på det sättet. Det var det jag blev förbannad på. Att vi uppträdde felaktigt.

Vad sa du till lagkamraterna då?
– Jag skrek en massa svärord blandat med att nu lägger vi fokus på det egna spelet. Man har väl inte det mest rumsrena språket när man blir sådär förbannad.

Var det något annat än svordomar?
– Ja det var det ju…

Som?
– Nämen budskapet var ju med ord att sätt er ner och sluta skrika på domaren. Vill man få ur sig energi så ta ut det i vårat eget spel, till exempel fullfölja en tackling, ta dig in på mål. Att göra de saker som är ingredienser i hur man gör ett mål och tar sig tillbaka in i matchen igen.

Det gick inte vägen då men det fick Björklöven sota för under lördagen då Jocke Eriksson dessutom gjorde hattrick.

Är 3-0 det enklaste målet du har gjort?
– Nej då var faktiskt 7-0 ändå lättare ha, ha, ha!

Men trean såg så enkel du, du bara smålyfte in pucken där vid stolpen?
– Ja men jag lurade honom lite. Han var ju tvungen att fokusera på mig men han trodde nog – jag försökte ju lura honom att jag hade någon att spela tills fast jag inte hade det – och jag tror han var att jag hade ett sidledspass på gång så han tjuvade iväg lite och på så sätt så lämnade han en liten lucka där på första stolpen. Men då var nog sista målet lättare!

(Jocke Eriksson sätter 7-0 och fullbordar sitt hattrick. FOTO DANIEL PETTERSSON)

Jasså?
– Jomen då rullade ju pucken ut där och då var det ju öppet mål, he, he så det var nog lättare.

Det var ju en stor hög runt målet så jag väntade mig nästan en washout för interference i målgården eller något?
– Jomen det var ju deras killar som stod och slog ner våra spelare så där måste jag faktiskt berömma domarna att han hade bra spelförståelse i den situationen.

Det är inte alltid de har det… det har gjorts washouts ändå i liknande lägen förr? Men hörru hattrick, när gjorde du det senast?

– Det var i Finland för en sju, åtta år sedan. Och dessförinnan var det nog i Södertälje någon gång. Sedan vet jag inte hur många jag har gjort totalt, det kan vara en fyra, fem stycken men det var länge sedan senast! Så det känns bra!

En lustig detalj är ju att du innan den här matchen hade gjort ett mål i september, ett i oktober, ett i november och ett i december. Tre redan i januari är ju ett klart trendbrott på ett mål i månaden sviten?
– Ha, ha nej men laget har ju haft en stigande formkurva sedan före decemberuppehållet, jag själv inkluderad, men det har varit ganska frustrerande att inte få in pucken. Jag har haft ganska många lägen men alldeles för dåliga avslut så jag har inte satt dit dem. Så det är skönt att få lite såna här … skitmål – om man uttrycker sig så. Det kanske kan föda lite målskytte framöver.

Så du har inte bränt februari, mars respektive april målet här nu?
– Nej det hoppas jag inte, ha, he. Mars och april då ska jag ha ketchupeffekten hade jag tänkt!
Men hur det än blir med den saken och även om BIK Karlskoga förlorade mot Asplöven så vann ju Karlskrona (medan Malmö och Västerås vilade) och det gör ju att DIF har en rejäl lucka uppåt om man tänker sig ta en av de tre direktplatserna till Kvalserien. Det är åtta poäng upp till trean Västerås och elva poäng till ettan KHK och tvåan BIK. Djurgården är med andra ord beroende av att de tre lagen förlorar nu för att ta sig uppåt.

– Jamen som jag sa. Hade det varit en sju, åtta matcher kvar och man inte ska möta de här lagen ytterligare då hade det varit ett annat läge. Vi möter Karlskrona två gånger till, BIK en gång till, Västerås och Malmö också och det är ändå fem matcher till mot topplag och vinner du alla de matcherna så tar vi in många poäng.

Plus att de ska möta varandra och ta poäng av varandra?
– Ja så det är för tidigt i säsongen för att bli resultatfokuserad …

När ska man bli det då tycker du?
– Det blir du automatiskt på slutet, när du inte har så många matcher kvar att vinka på. Sju, åtta kanske. Och jag tycker att … vi håller på och bygger upp en bra känsla i gruppen, en bra jämnhet. Vi har haft våran svacka – då vi hade sex raka förluster men den är avklarad nu. Sedan kanske det kan komma en ny men det tror jag inte att det gör. Det har vi inga planer på att göra, säger Eriksson och avslutar:

– Sedan ska man inte svära i kyrkan, vi får väl se vad framtiden har för sig men vi har fått in lite nyförvärv, har fått en bredare trupp, är lite starkare. Vi har kanske lite mer utkristalliserat en förstemålvakt som spelar bra just nu, så det finns mycket positiva tendenser. Sedan med det sagt så betyder ju inte det att det kommer gå så här lätt i alla matcher men det finns positiva tendenser.


Inga kommentarer: