fredag 17 januari 2014

"Vi är väldigt starka i mitten nu"

(Jesper Frödén. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

I höstas – ett räddhågset, stressat och osäkert  SSK som nästan bad om ursäkt för sig på isen. Nu – ett lag fyllt av glädje och självförtroende. Där SSK hade vikt ner sig förr står man upp nu. Det gav två poäng mot Djurgården och fjärde segern på de fem senaste matcherna:

– Det var bra tempo och bra tryck tycker jag! Vi är riktigt starka i mitten och det har vi jobbat på mycket att få dem ut på kanterna i deras anfall och så. Vi gör en bra match, jobbar bra med detaljerna, säger SSK-forwarden Jesper Frödén.


Det var han som såg till att bryta dödläget lagen emellan med sitt 1-0 mål, en upplockad retur och ett lyft av pucken in mot nättaket i en rejäl röra framför målet. För några månader sedan hade ingen ens bökat sig in i högen av spelare. Nu längtar spelarna in i gröten:

Vad är största skillnaden sedan Andreas Johansson kom in?
– Det är svårt att säga men han har kommit in med ny energi i laget i alla fall.  Det har gett en nytändning. Det är kanske inte så mycket nya idéer men han har en tydlighet i vårat spelsystem så nu är allt verkligen tydligt och alla vet vad vi ska göra. Så han är tydlig och bra.

Men VAD är tydligt nu som inte var tydligt förr?
– Det är de här smådetaljerna… i backchecken, hur vi ska ta oss hem i mittzonen, hur vi ska ta oss ur egen zon. Det är de här smådetaljerna som vi har som vi har varit lite sämre på tidigare, tycker jag. Det har blivit bättre.

(En glad Frödén har precis sett pucken gå in i mål. FOTO RICHARD HIMBERG)

Det jobbade ni ju på förr med så vad gör och säger han som får polletten att trilla ner?
– Jag vet inte riktigt vad det beror på faktiskt.

Var känner just du dig säkrare då?
– Jag tycker att vi har släppt till i mitten av banan. Tidigare har lagen kommit igenom där ganska lätt och sedan har de kunnat få skapa farliga målchanser. Nu tycker jag att vi är väldigt starka i mitten nu  – över hela banan. Så de andra får inte lika farliga chanser som de fick tidigare. Vi släpper inte till lika mycket utan är bättre defensivt nu.

Det ser ut som att ni spelar med mer glädje och mindre handbroms i nu?
– Exakt! Så är det. Men nu har vi fått några vinster här och då vågar folk lite mer där ute.

Nu hänger ju hela laget med upp också. Förr var det som att hälften stannade på mitten, för säkerhets skull?
– Exakt! Så det är självförtroende bakom det också. Det är mycket mentalt i den här sporten, det är en stor del i det. Så det känns bra, säger Frödén.

SSK håller sig kvar ovanför det nedre kvalstrecket men det är bara två pinnar ner till jagande Björklöven som har en match färre spelad. Samtidigt är det bara sju poäng upp till playoff-plats. Många lag sätter upp smådelmål, som vara bäst av tre kommande matcherna, vinna dueller och gå plus på motståndare men SSK:s nuvarande delmål är enklare än så:

– Vi har haft vinna nästa match. Det är det målet vi har haft. Vi tittar på det dag för dag. Vi kan inte göra mer än så.

Det har gått bra sedan Johansson kom in. Tror du det här självförtroendet håller i sig även om det kommer en förlust?
– Det tror jag. Vi har en stark grupp med bra ledare i gruppen, med spelare som har varit med länge här och det är verkligen bra go i laget. Vi tror verkligen på det vi gör, det känns som att det har släppt.

Men trodde ni inte på det förr? Ni sa ju att ni gjorde det? Känns det mer i hjärtat nu att ni verkligen tror på det?
– Ja det gör det för nu har vi fått de här vinsterna (fyra segrar, varav en på straffar, på fem senaste matcherna). Så nu är det bra drag. Och det är inte bara vinsterna utan det är bra drag också.

( FOTO RICHARD HIMBERG)

Målet var Jesper Frödéns första sedan 12 december. Det var hans tredje för säsongen men då ska man veta att större delen av hösten gick åt till att slutföra en lång skaderehab av ett havererat korsband.

– Ja det var en jobbig skada, jag var borta i sju-åtta månader men jag jobbade hårt med rehaben, jag var målinriktad och fick chansen när jag kom tillbaka och tyckte att jag tog den. Så det rullar på bra tycker jag, det känns bättre och bättre.

Vad har Andreas Johansson betytt för dig sedan han kom in?
– Han har ju inte varit här så länge men det han säger är att vi ska våga där ute, att vi verkligen ska tävla, hundra i alla situationer. Sedan säger han att jag är en smart spelare, bra på att hitta passningar.

Det är viktigt att få höra såna saker ibland va?
– Ja och kanske än mer viktigt när man inte går så bra heller

Vad tror du om de sista sexton matcherna?
– Som vi har spelat nu så känns det väldigt bra tycker jag. Vi har spelat bra de senaste matcherna, mycket mer strukturerat så vi satsar på playoff där.

Jag trodde första målet var att sitta stabila på säker mark?

– Jo, det är första målet men sedan siktar vi så högt vi kan.

Inga kommentarer: