1-1  (11.53) Anssi Salmela (Jason Krog, Brett Sterling)
2-1 (12.44) Mark Hurtubise (Oscar Steen, Brett Carson) Spel 5 mot 4

(Spångberg firar första A-lagsmålet. FOTO: JESPER ZERMAN)

3-1 (08.32) Jacob Spångberg (Marcus Nilsson, Mark Hurtubise)

3-2 (06.44) Ted Brithén (Erik Christensen)

FÖRLÄNGNING
3-4 (01.51) Anssi Salmela (Elias Fälth, Toni Rajala)

SKOTTEN I MATCHEN:  41-35  (23-9, 7-9, 9-15, 1-2)

UTROPSTECKNET!
Mark Hurtubise! Det har gått lite upp och ner för kanadensaren under hösten, i hans debutsäsong i SHL men den här kvällen var det bara upp. Han hade tre puckar inne redan i första perioden (fast ett dömdes bort eftersom Oscar Ahlström hann slå in pucken med handsken innan Mark var fram med sin klubba) och bidrog även med en assist vid Spångbergs 3-1 mål.

(Say what??? FOTO: JESPER ZERMAN)

FRÅGETECKNET?
Varför vägrade domarna titta på situationen, fyra sekunder före full tid, där AIK har en puck inne men målet blir bortdömt? Det är ett för viktigt skede och läge för att chansa. Efteråt kom olika uppgifter från flera olika håll om vad som sagts och skett. En videokoll hade gett en helt annan känsla av att det blev rätt. Det tittas ju ändå i parti och minut annars så vad hade det gjort annat än bringat tydlighet? Märkligt.

NOTERAT:
Daniel Josefson, Christian Sandberg och Mattias Janmark var tillbaka efter skada. Ett välbehövligt tillskott, samtidigt som Derek Joslin inte var med på grund av just skada/sjukdom.

Det hände mer från AIKs sida första fem minuterna än det har hänt på de fyra senaste matcherna man spelat.  Tillsammans. Idag lös det desperation om AIK. Och den behövdes ju i det här läget.

AIK hade en puck inne även efter 5.46, det vill säga två minuter efter första målet men det dömdes bort. Enligt speakern på grund av ”att pucken slogs in med handen”. Jag såg inte det, men det blev videobedömning och man ser säkert bättre med kamerorna än från läktaren så det får vi lita på.

(Oscar Ahlström flyger fram. FOTO: JESPER ZERMAN)

Frenesin gick ner lite efter det bortdömda målet men AIK hade ändå en fortsatt hög aggressivitet och radade upp målchans på målchans under de två första perioderna. Och – trumvirvel – 23 skott av AIK i första! Det är mer än vad AIK har haft totalt i en del matcher faktiskt. AIKs målsnitt inför matchen låg på 24,71 skott totalt per match. Inte undra på att det blev stående ovationer efter första perioden.

Måste ge lite cred till AIKs materialare Joakim Rösund som gjorde sin 400:e match för Gnaget. Sliter alltid hårdast. Cred till dig Jocke!

Jacob Spångberg fick chansen på backen och tackade med sitt första mål i A-lagströjan. En klockren träff efter ett fint  inspel nerifrån målet av Marcus Nilsson.

(Hurtubise och Salmela. FOTO: JESPER ZERMAN)

Det här aggressiva, ettriga jobbiga spelet som AIK bjöd på i första perioden och även byggde vidare på i andra. Varför har det varit så svårt att spela det lite oftare?  Och varför orkar AIK inte hålla i matchen ut utan börjat backa hem och försöka spela på ledning när man vet att det inte funkar?  Nu gick AIK miste om ett gyllene läge att hota HV på allvar. Man gick miste om möjligheten att ta sig förbi HV på lördag och det kan bli dyrbart i längden.

OCH SÅ EN SAK TILL:
Powerbreak med 14 sekunder kvar till full tid av första? Eh? Kändes ju sådär får jag ju säga, nog borde det gå att ha halvvägs in i perioden eller så strunta i det.

Citatet
”Som vi upplever det är det inte okej att han uppger en sak där ute på  isen för våra spelare, sedan går han ut i tv och uppger en helt annan sak. Han tycker att Blomdahl trycker in honom (Wesslau) men till Blomdahl säger han att Wesslau blockerat pucken. Det är märkligt”
(AIK:s sportchef Daniel Rudslätt var i Sportbladet frustrerad över det andra bortdömda målet)