fredag 24 januari 2014

"Nu inser man ju att det blir tufft."

(Oscar fotad vid ett annan tillfälle. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Ny förlust, nu 1-4 mot Frölunda. Tretton matcher kvar att spela av grundserien för AIK men nu är luckan upp till tian Linköping hela 15 poäng.

– Nu inser man ju att det blir tufft. Vi ska vinna sex matcher fler än Linköping som är närmast ovanför strecket. Ska vi ta (nian) HV71 så måste vi vinna sju matcher fler än dem, konstaterar Oscar Ahlström.


Så vad tänker man i det läget som spelare?
– Det är inte så mycket att tänka på. Det är klart att vi ska försöka vinna varenda match som är kvar. Det är inte så att vi ger upp på något vis men självklart inser man ju att för varje match vi förlorar så blir det svårare och svårare (att undvika Kvalserien).

Jag kan känna att ni självklart inte ska ge upp men det blir ju viktigt att börja ställa om mentalt och ladda om inför Kvalserien?
– Så blir det väl när man är klar för den. Det kommer ju ett OS-uppehåll också. Det finns tid där för det. Alltså, vi har inte gett upp men det lär väl bli snack om det så småningom men det är väl tränarna och så som får ta det snacket. Vi andra kan bara spela och försöka vinna varje match oavsett vilken match det är.

AIK tog en vinst mot Växjö och spelade, trots förlusten bra mot Färjestad senast. Men mot Frölunda sket sig allting. AIK var snäppet efter från start.

Varför går det så emot?
– Jag vet inte. Vi var lite för försiktiga i början av matchen men under alla år som jag har spelat så har man aldrig fört matchen i första perioden här ändå. Men nu kanske vi låg lite för långtifrån Frölunda. De hade bra fart och kom igenom för lätt. Sedan i andra är vi minst lika bra som Frölunda, men vi får inte de här skitmålen som andra gör på oss. De slänger in en puck, någon styr och den går in medans vi styr och den går inte in och så har det väl egentligen varit hela säsongen.  För de här enkla målen… vi får jobba så jäkla hårt för våra mål men det för motståndarna blir enkelt att göra mål på oss. När det gäller de här enkla målen… vi får jobba så jäkla hårt för våra mål medan de får göra mål, för enkelt, på oss, säger AIK-forwarden och fortsätter:

. Vi ligger sist, har släppt i näst flest mål (HV har släppt in sex mål fler). Vi är inte tillräckligt bra helt enkelt. Sedan blir det så att när man ligger med något mål under många matcher så gör man ju allt för att gå fram och göra mål då kanske släpper in bakåt ibland också.

Frasen ”vi kommer starkt efter jul” användes flitigt före jul av AIK. Men. Så har det inte blivit i år. AIK har en trepoängare och en övertidsförlust, det vill säga fyra poäng på de tio senaste matcherna. Förra året hade man åtminstone 10 poäng på de tio första matcherna efter julen.

Har ni lurat er själva med det där snacket?
– Nej, det är inget vi har tänkt på i år. Tycker jag. Det var ju mest de två första åren i SHL som vi var riktigt bra efter jul. Förra året var vi det inte, det var väl mer Brynäs som tappade i stort sett allt…

Men förra året tog ni i totalt 29 poäng från annandag jul, ni hade sju treor, en övertidsvinst och tre straffvinster samt tio förluster vid full tid, en i sudden och en i straffar. Och många har ju kört det där efter jul som ett mantra nästan.?
– Hm ja men det är svårt att prata för hela laget. Man försöker kämpa på och ge allt i varje match, sedan när det blir så här, när man förlorar och det är tungt. Det blir svårt. Hade man haft en lösning så hade man sagt den!

Tränaren Rikard Franzén antydde i C-More att han gett sina spelare en hårtork efter första perioden. Men ville inte säga exakt vad han sa och hur arg han var. Men visst skrek han konstaterar Oscar Ahlström.

– Ja han tyckte väl att vi… Vi har ju gjort två bra matcher innan de här där vi har varit med från start, där vi har varit bra. Sedan i dag så plötsligt spelar ingen alls som vi har gjort tidigare, av någon konstig anledning. Så han försökte bar få i gång alla. Det var inte alls så här som vi skulle komma ut. Och vi var bättre men …

Sedan får Carson matchstraff?
– Ja det blev jobbigt och sedan gör de mål igen efter att vi klarat av den femman.

Carson fick kliva av isen sedan han av (som det såg ut) ren reflex slänger upp klubban och träffar Andreas Johnson i ansiktet. En stund senare utbryter gruff i en annan situation då Mattias Janmark åkt på och omkull Magnus Kahnberg. Denne svarade med en högerkrok i bakskallen på Janmark.  Detta resulterade till slut i fyra personer, två från vardera lagen, på utvisningsbäcken. Det fick Esa Pirnes att tappa humöret. Han kastade in en handduk på isen från utvisningsbåset samtidigt som han sa några mindre väl valda ord vilket gav även honom matchstraff.

 – Jag vet inte vad som hände men han blev nog mest arg på domaren… sedan gör de mål igen efter den händelsen och då blev det för jobbigt, säger Oscar Ahlström.

Att kvalserien kommer allt närmare är ju tydligt, hur man än vrider och vänder på det.

– Men vi försöker ju ändå vinna varje match. Man ger allt varje dag och det blir så att man pratar väldigt mycket i gruppen när det går tungt. Man försöker ändra saker. Alla försöker jobba stenhårt för att få ihop det. Det är fullt upp egentligen. Sedan ger man ju allt varje match. Det är ens jobb så det måste man göra. Är du dålig så… oavsett om det går till Kvalserien eller inte för oss så, måste man någonstans ändå känna att ingen kan gå runt och vara halvdann och ändå vara kvar. Någonstans måste det finnas en konkurrens i laget.

Men finns den konkurrensen?
– Det kanske är det som har varit problemet? Vi har haft så många skador att vi har haft en hel femma nästan uppflyttade från juniorlaget för att täcka upp. Jag är bara spelare men som tränare hade man kanske önskat att det var mer konkurrens.

Snackat går ju nu om att SHL försöker förhandla fram någon lösning där till exempel SHL blir låst redan nu till våren och att det antingen inte blir kvalspel för SHL-lagen eller att fyra lag får gå upp i vår istället för två. Har ni snackat om det i gruppen?’

– Nej. Kan de verkligen göra så? Alltså jag vet inte. Jag har inte läst tidningarna sedan i november, har hört bara att det ryktas men förr har de ju sagt att det ska gå en säsong emellan så det låter lite konstigt. Men som sagt. Det är inget vi har snackat om i gruppen i alla fall. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Marie! vad tror du det blir för beslut om Shl till nästa säs? och vad vill du se för beslut till nästa säsong. .

Marie Hallman sa...

anonym: Ja du jag vet inte vad de håller på med riktigt. Förr har det hetat att det finns stadgar som föreskriver att det måste gå en säsong emellan vid förändringar som tex utökning av en serie. Man ska veta vad man spelar om är tanken. Det har också hetat att hockeyförbundets årsmöte ska hinna rösta om frågan (det är på sommaren).
Nu verkar det vara lagt åt sidan, enligt de rykten som finns men det flyger så mycket rykten att det är svårt att veta vad som är snack och vad som är riktiga uppgifter.

vad jag vill? Jag tycker att man gärna får utöka Elitserien till 14 lag, det har jag velat i tio år men jag tycker att det ska gå en säsong emellan. Så man vet vad man spelar om. Sedan hoppas jag att AIK spelar så bra i KS (för där hamnar dem) att de blir kvar i SHL utan hjälp av regeländringar.