söndag 7 mars 2010

Svensson och Kilström "Man måste markera"


(Fredrik Svensson och Lukas Kilström efter kalabaliken i Templet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Storbråket började med att Fredrik Svensson åkte fram och klippte till Oscar Lindberg, som i sin tur hade tacklat Linus Klasen i ryggen några byten innan utan att bli utvisad.

Svensson blev förbannad redan när han såg tacklingen och sedan var cirkusen i gång:


– Nä men jag ville bara in och markera för tolvan (Lindberg) att man inte kan göra som han gör. Vår bästa spelare blir skadad, då måste man markera, konstaterar Svensson lugnt.


På vems initiativ åkte du ut och tog Lindberg?

– Det var på eget initiativ, för jag tycker att man måste stå upp och visa att det inte är okej att göra som tolvan gjorde. Det var ingen som skickade ut mig eller något men det var en så pass ful tackling att man måste markera. Jag och han var inne på isen samtidigt så jag passade på och högg tag i honom framför målet, tryckte upp honom vid deras målbur, berättar SSK-backen.


Kort efter att Svensson huggit tag i Lindberg kom Skellefteås Tim Erixon farande och högg tag i Svensson.


– Ja, det kom någon och hängde som en ryggsäck, ha, ha, ha, skrattar Svensson och skakar bara på huvudet.


Om bråket fick någon effekt på energin i laget?

– Jo men i viss mån så fick vi energi av det men det hjälpte oss tyvärr inte i matchen (som slutade med en 2-7 förlust för SSK).


Din tanke när du ser att Linus Klasen låg kvar på isen i det som blev upprinnelsen till hela kalabaliken?

– Alla undrar ju vad som har hänt och blir uppjagade. Sedan när man ser att han är skadad så blir man extra irriterad.


Lindberg fick ingen utvisning för tacklingen, vad tycker du om det?

– Nä men det var ju bra för då vart han ju kvar på isen så att man fick tag på honom, ha, ha.


Hade en eventuell utvisning på honom påverkat vad du gör sedan?

– Nej jag hade tagit honom ändå. För att markera att så som han gör så gör man bara inte, slår Svensson fast.


Lukas Kilström var en annan av SSK-spelarna som hamnade i centrum av kalabaliken då han och JVM-polaren Martin Lundberg rök ihop och hamnade i en fajt som höll på i flera minuter.


– Jag kom ju bakom målet precis när slagsmålet (mellan Svensson och Lindberg) började så jag gled ner dit. Jag såg ju hur det kom en massa killar ut från deras (Skellefteås) bås, en fyra, fem stycken. Jag kände att hade det varit 1-1 så är det ju en sak men att lämna en lagkompis när de kommer tre mot en typ det får inte hända. Jag åkte ner mest för att blockera (= förhindra slagsmål) och rätt som det var så var jag indragen i det, säger Kilström.


Som precis som Svensson märkligt klarade sig från att bli utvisad. Men Kilström var så säker på att han hade fått matchstraff att han gick ut i omklädningsrummet på eget bevåg och började byta om.


– Jag hade en linjeman bredvid mig hela tiden, han såg ju allt. Så jag gick in och började byta om, tog av mig det mesta av skydden. Då kom de andra in i periodpausen och sa att jag kunde spela vidare. Då var det bara byta om och ta på sig grejerna i gen, säger Kilström med ett skratt.


Du och Martin Lundberg är ju gamla JVM-polare?

– Jo men ute på isen så finns inte det. Där är det mycket känslor och vi (i SSK) är ett lag som står upp för varandra, konstaterar Lukas Kilström.


Fredrik Svensson gjorde inte som Kilström, det vill säga åkte inte självmant ut utan stannade på isen för att se vad domarna kom fram till. Och eftersom han inte fick någon straff så fortsatte han att spela.


– Men de hade ju noll koll. Det är sjukt, säger Svensson.


– Det är för dålig, men det var många situationer i matchen som domarna inte hade koll på, avslutar sedan Kilström.


Det var oklart när det här skrevs om domarna kommer ändra något i sin tidigare bedömning och i så fall lägga till matchpenalty på Kilström och Svensson som alltså inte ens fick två minuter vardera. Kan även hända att någon av dem som fick utvisning och matchpenalty och game missconduct kunde få det tillbakadraget.

Jag kommer därför återkomma senare och ändra här i såfall.

Copyright: www.hockeymedmariehallman.se

11 kommentarer:

Sune Mangs sa...

Vilka idioter, hoppas ni är stolta.
Pappskallar, lär er spela hockey istället, och kan någon slipa Klasens skridskor, verkar åka omkring på bananskal.

Johan sa...

Fredrik Svensson - vilken jävla nolla!

Det är hyfsat uppenbart att Lindberg skulle ha åkt på en tvåa för tackling i ryggen på Klasen. Men det är lika uppenbart att tacklingen tog olyckligt och att Lindberg inte var ute efter att skada honom. Om Svensson skulle "markera" mot någon är det snarare domaren han skulle ha hoppat på.

I stället väljer idioten att hoppa på en oförberedd 18-åring bakifrån när spelet är avblåst.

Patetiskt. Jag skäms å SSK-fansens vägnar - om en spelare i "mitt" lag hade gjort ett liknande tilltag hade jag aldrig velat se honom i klubbtröjan igen.

Anonym sa...

Helt rätt att stå upp för en lagets bästa spelare och lagkapten.

Hasse B sa...

Ofta får man bara höra den ena sidans version... så här skriver tidningen Norra Västerbotten och så här sade Skellefteås Martin Lundberg om det hela :

"När väl det stora slagsmålet hade lagt sig delades det ut matchstraff till höger och vänster. Två som dock klarade sig undan något som helst var just den tidigare nämnda Fredrik Svensson och Lukas Kilström. Den sistnämnda var tillsammans med Lundberg en av de som vevade allra mest.

– Jag såg det, det är en domarskandal. Svensson störtar ju in och hoppar på Oscar, och Kilström… "

Moget agerat av Svensson att hoppa på en 18-årig debutant. Han verkar inte ha alla hästar i stallet den snubben. Han kan väl hoppa på någon med samma rutin och erfarenhet som han själv i stället för att ge sig på en 18-årig debutant. Nej såna som Svensson är en skam för svensk ishockey och det övergår mitt förstånd hur SSK kan ha en sån spelare kvar i laget efter det här. Skulle inte förvåna ett dugg om han slår sin tjej och barn också eftersom han inte verkar ha några problem att ge sig på dem som är bra mycket yngre och mer försvarslösa än honom.

Anonym sa...

Men lugn o fin nu. Ingen allvarligt skadad mer än Klasen som är Södertäljes viktigaste spelare. Har faktiskt en del sympati för Södertälje som blir vansinniga då Klasen sänks för resten av matchen. Tror även ni i Skellefteå hade tappat huvudet om Ni var klara för kvalserien och er absolut viktigaste bricka + lagkapten slås ut. Att det blev lite boxning utan allvarliga skador tror jag ni kan leva med Skelleftefans//

En opartisk bedömare som håller på ett annat lag i elitserien

Cechise sa...

Tycker det är helt rätt av Svensson att markera. Men sättet han gör det på är ju patetiskt.

Han åker upp bakifrån och slänger hanskarna innan Lindberg ens märker att han är där.

Han måste ju ge killen en chans åtminstone. Pinsamt att hoppa på en fjunis bakifrån sådär.

Marie Hallman sa...

Svar till allihop:
Det ni skriver om enskilda spelare får stå för er själva. Jag har full förståelse för att man tycker olika i frågan, särskilt beroende på vilket lag man håller på men försök låt bli personangrepp som de HasseB skriver om Svensson är ni snälla!

Att du tycker att han beter sig illa på isen är en sak men att komma med osanningar när det gäller hans privatliv är ju bara fånigt. Så snälla låt bli såna slag under bältet på folk.

När det gäller slagsmålet är jag övertygad om att Skellefteås spelare hade agerat precis likadant som SSK:s om situationen hade varit den omvända.
Så är det ju.

Det är alla spelarna på isen, oavsett tröja, medvetna om. Eller borde vara i alla fall.

valhall sa...

Men snälla Marie!
Hur kan du sitta och försvara att en spelare så fegt slänger handskarna och hoppar på en annan bakifrån??
Jag kan inte försvara Hasse B, men kan delvis förstå hans argument då Svensson säger att han skulle ha agerat på samma sätt oavsett i fall Lindberg åkt ut för "knuffen"!
Att en spelare säger att han klart är ute för att märka och göra illa en motspelare är förj-ligt!!
Försvarar du även Klasens patetiska snack om sin stolthet över lagmedlemmarnas blodiga händer?
Ett uttalande som jag tycker borde rendera i en avstängning!

Marie Hallman sa...

valhall:
Jag försvarar inte Fredrik Svenssons agerande. Jag konstaterar bara att Skellefteås spelare hade gjort detsamma om fallet varit det omvända.
Det är jag övertygad om, det är ju inget specifikt för SSK att resonera så här, så resonerar även Skellefteås spelare.
Det är ju bara lyssna till vad tex Lundberg säger om att han måste ta Kilström (som inte gav sig på Lindberg) osv.
De har samma inställning allihop, det är det jag säger.

Sedan vad spelarna säger eller inte, det får stå för dem. Klasen kunde gott ha uttryckt sig på ett bättre sätt men spelarna är också människor och när känslorna flödar säger folk saker som de kanske inte skulle ha sagt annars. Det gäller även spelare i Skellefteå.

Så summa sumarum: det jag försökte få fram i mina kommentarer är att spelarna tänker och agerar lika oavsett lag. Att sedan fansen, oavsett vilka man läser med, bara har förståelse för "sin sida" det är väl också naturligt. Antar jag. Själv försöker jag se båda sidorna och inte bara den ena eller andra.

När det gäller tacklingar i ryggen så är det ett ofog. Oavsett vem som gör dem.

Att en spelare är ung, som Lindberg, är ingen ursäkt för att dela ut dåliga tacklingar i ryggen på andra spelare. Och det hade jag tyckt oavsett vilket lag han hade spelat för.

Valhall sa...

Vad jag reagerar mot är att du har förståelse för att en spelare klart går in för att "märka" en annan spelare för något som inte ens domarna ansåg var ett regelbrott!!
Du har fel när du säger att de övriga lagen skulle agera likadant, ett rent antagande från din sida!
Sen att du vidhåller att det är en tackling bakifrån visar bara att du inte har studerat sekvensen, vilket jag tycker att man som Journalist bör göra när man kommer med ett påstående!
Mats Wennerholm i AB ansåg också att det var en ful tackling men ändrade sig efter att ha tittat igen sekvensen igen.
http://blogg.aftonbladet.se/26380/2010/03/skelleftea-klasen-och-rattvisan#comments

Marie Hallman sa...

valhall: jag försvarar inte att någon "märker" någon, jag konstaterar bara att alla spelare gör likadant i alla lag.
Men vi tycker olika du och jag om det. Sedan tycker vi olika när det gäller tacklingen. Matte oc jag är av olika åsikt här.
Men så kan det vara i bland, man tycker olika. Jag respekterar din åsikt men jag kommer inte att ändra mig eftersom jag står fast vid min.
Men jag gillar att du hör av dig med din åsikt! Bra att det ventileras olika åsikter i ämnet tycker jag.