söndag 14 mars 2010

Marcus Ragnarsson - om kvartsfinalvalet Brynäs och skadan som riskerar att stoppa honom från spel

Djurgården skrällde rejält i kvartsfinalvalet och tog Brynäs - det lag man haft svårast för under säsongen.

– Det blir en riktig utmaning, konstaterar lagkaptenen Marcus Ragnarsson.


Djurgården har en seger mot Brynäs i serien, den kom 26 november då det blev vinst hemma med 5-1.

I övrigt har man två oavgjorda hemma på Hovet 3 oktober (4-4) och 2 mars (1-1) samt två förluster borta i Gävle 29 oktober (1-3) och 23 januari (1-4).


Lägg därtill att Djurgården åkte på en förlust mot Brynäs under försäsongen, i Östervåla, med 3-5.


Inte så konstigt att hakorna åkte i golvet på många då Djurgården ratade Frölunda som man vunnit fyra av fem matcher mot för just Brynäs.


– Som du säger, vi har haft lite problem med de i stort sett hela säsongen. Så det blir en riktig utmaning. De är ju det bästa defensiva laget i serien och har seriens bästa målvakt så det gäller att vi klurar ut hur vi ska lyckas få hål på dem, säger Marcus Ragnarsson.


Några tankar redan nu på hur ni ska göra?

– Nej, inte så där, utan det får vi prata om i veckan, hur vi ska få in puckarna och få in mer folk framför mål så att han (Jacob Markström) inte får se så mycket.


Djurgårdstränaren Hardy Nilsson sa i en kommentar att ” Vi vet precis hur Brynäs spelar, att vi har haft svårt för dem och vet vad vi måste förbättra.”. Känner du samma sak?

– Njae, jag vet inte men det där kanske Hardy kommer att upplysa om i veckan vad han har tänkt sig. Men de (Brynäs) har kanske haft mer tålamod än vi i matcherna. Det blir kanske så när man ligger på i anfallszon och de kontrar men vi kanske kan komma in mer på mål och störa där.


Jag minns ju matchen i Östervåla. Det var tvärkört där, men sedan tycker jag i och för sig att ni blivit bättre och bättre på att dyrka upp Brynäs?

– Jo, den matchen var kanske den sämsta. Men då var det första gången som vi mötte ett lag som ställde upp helt i mittzonen. Uppe i Gävle går de på lite mer och öppnar sig lite mer. På bortaplan backar de däremot av när de inte har hugg och har gjort det bra så här långt, så vi har mycket att jobba på.


Hur bemöter man att de backar av då?

– Genom att vända spelet snabbt och inte ta hem pucken. Vi kan förändra vårt spel lite också, vi har blivit bättre på att avgöra när vi ska vända spelet och när vi ska ta hem och hålla i pucken, säger Marcus Ragnarsson.


Djurgårdens spel med hög forechecking och långa malande anfall kräver bra fysik. Och de som följt laget hela säsongen kan se att Djurgården ser ut att ha blivit starkare och uthålligare ju längre säsongen har gått.


– Det är möjligt även om det inte är något jag har tänkt på. Men som sagt, det känns bra det här med tanke på hur vi har spelat i vinter. Det är ändå bäst av sju som gäller, Brynäs ska spela bra om de ska vinna mot oss.


Vad är er främsta styrka som du ser det?

– Hela laget, att vi är en lagmaskin. Vi har trummat på och tagit poäng trots skador till och från. Det är vår styrka.


Det var klubbledningen själva som gjorde valet.

Enligt sportchefen Järlefelt så ”lyssnade Hardy lite med några kloka spelare men spelarna var inte med och tog beslutet”.

Lagkaptenen Ragnarsson var dock inte någon av de som Hardy stämde av med.


– Men det kanske beror på min status, att jag kanske inte kommer att kunna spela. Men jag vet inte, det får framtiden utvisa. Sedan har Hardy varit med så länge. Även om han lyssnat med några spelare så känner han nog till ändå vad som är bäst.


Han sa något om att nu när ni vunnit fyra matcher av fem mot Frölunda så var det risk för underskattning?

– Mmmm och Frölunda har underpresterat så här långt. De har mycket mer att ta fram, jag tror inte vi har sett Frölundas bästa spel än den här säsongen, säger Ragnarsson.


Men hur är det då med backstjärnans axel?


Det var något som högg till i den i slutet av matchen, mot Färjestad, precis före OS-uppehållet. Sedan dess har Ragnarsson haft problem med krånglande muskulatur i axeln.


Och prognosen om han kan vara med i slutspelet eller inte är oklar.


– Jag hoppas ju men jag vet inte. Vad jag har fått fram så kan det ta alltifrån en vecka till… ja till lång tid. Men det kan gå fort också. Det går inte riktigt att säga så jag får ta det dag för dag. Mitt fokus är att träna i morgon så får vi ta det därifrån.


Är det smärta som styr om du kan spela?

– Nej, nej, inte smärta. Det går bara inte. Om det hade gått bra bara jag biter ihop så hade jag gjort det redan. Men det är en sån typ av skada att man bara inte kan spela. Man har ingen kraft i armen och har man ingen kraft så kan man inte spela. Men vi får se, det kan gå fort att blir bra också. Och så länge vi är kvar i serien så kommer jag fortsätta göra försök att komma tillbaka i spel.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Lät ju inte positivt det där..
Hört något om Ölvestad ?

Anonym sa...

En sak är säker ingen spelare i DIF lär avstå spel i slutspelet om det inte är misson impossible. Tror faktiskt vi kommer att få se både Jimmie, Ragge o Ziggy göra debut. Nu är det mörkning på hög nivå. Inga gratistips till bönderna

Marie Hallman sa...

Anonym1: nä det känns så där va?! Jimpa lät ju positiv när jag pratade med honom för någon vecka sedan. Då lät det som att han avstod spel för att kunna spela i just slutspelet så han kommer nog spela. Ziggy känns osäker men där finns det ju folk som kan kliva in. värre med Ragge.

Anonym2: Nä men det var just det som var grejen ju. Ragge vill verkligen spela men säger själv att det bara inte går och har man ingen styrka i armen så går det ju inte. Smärta skulle han ta alla dagar i veckan och som han säger, så länge DIF är med så fortsätter han hoppas och försöka bli klar för spel, varje dag.

Janne "X-et" Erixon sa...

Marie! Jag blir riktigt riktigt lack på medias resonemang om Hardys val.
Jag var så säker på att du skulle resonera annorlunda men icke.
Nu målar alla upp ett obegripligt val och att det kan kosta oss semifinalplatsen?
Att gå in som stora favoriter mot ett lag som Frölunda med all sin rutin som nu kan spela avslappnat för första gången i år. Inte lätt.
Mot Brynäs får vi spela vårt spel vilket är mentalt skönt. Frölunda har kapaciteten via ffa centeruppsättningen att sätta press på oss ordenligt.
Om det sett matxherna mot Brynäs ir vet du också att du har haft otroligt med flyt i år mot DIF. TOTALT utspelade och förnedrade i Hovet 2 matcher bl a varav 1n gång lyckades de knipa en pinne.
Det är klart att Brynäs är ett bra lag med stark keeper och bra defensiv med sin haknings- & ryggsäckshockey. Men deras högstanivå är så mkt lägre än Frölunda och nu vet Hardy att vi har det i egna händer. Visst förstalinan är bra i BIF men sen? Nänä.
Markström har ALLTID vikt ner sig när det gäller.
Vissa använder öven ekonomiska anledningar? SUCK. Slutspel är inte budgeterat i DIF och vi har nog råd med tåg till Gbg tre gånger mtp 3-4 utsålda Hovet/Globen.
Restiden? 2h buss eller 3h tåg? SUCK.
Visst kan vi förlora mot Brynäs i kvarten men om vi gör det så att vi säkert åkt mot FHC ändå.
Mycket besviken på den grunda analysen från hockeymedia.

Marie Hallman sa...

Janne: Bra analys där! Kanon, mer sånt! Jag har sett alla Djurgårdens matcher mot Brynäs och jag håller med om att de spelade ut Brynäs helt i 4-4 matchen men i sista hemmamatchen, där det blev 1-1 kändes det jämnare. DIF vann skotten i andra bortamatchen med 30-17 och förlorade ändå med 1-4!! Så även om Djurgården är ett bättre lag borde kunna ta Brynäs så har man haft - liksom alla lag - problem med att överlista Markström.
Och det är väl det som gör att jag är mest förvånad över att DIF tog Frölunda då Honken varit betydligt sämre.
Det här med resorna är ju skitsamma både tids och kostnadsmässigt.Så är det ju.
Men visst, serie är en sak, slutspel ett annat.
Jag har sett Brynäs senaste matcher också och där har Markström faktiskt sett lite mer mänsklig ut måste jag säga. Återstår att se om han viker ner sig som du säger.
Men som sagt, kanonbra analys. Den piggade upp. :)
Är du föresten DEN Xet Erixon? Eller har ni bara samma namn ;D ?

Unknown sa...

Markström har stått i kvalserien. Likvärdigt med SM-final för ett lag som aldrig varit nedanför elitserien. Dålig när det gäller? Tror inte det va.

Anonym sa...

Läser att Patrik Lundh är på väg till FBK! Jag som trodde att DIF vill ha honom. Det borde vara en perfekt värvning! En ung pöjk från Sthlm med stora utvecklings möjligheter. Han har även DIF som modeklubb

( Joppe

Janne "X-et" Erixon sa...

Rickard, jo Markström var bra i Kvalserien ’08 det minns jag. Men det är lite skillnad på motståndet i slutspel och JVM. Där har han fallit igenom och vacklat ordentligt.
Men han är en grym keeper. Får se om han håller ihop grejerna denna gång.
Time will tell.

Marie> Näe jag är inte den "riktige". Han är inte DIF!

Marie Hallman sa...

Rickard: Verkar råda lite olika meningar om det där, att Markström skulle ha vikit ner sig i JVM och så vidare men det känns helt oväsentligt nu. Tycker jag.

Joppe: jag såg det. Kan det vara närheten i Bofors som drivit honom dit? ;) skojar bara men visst känns det lite märkligt.

Janne: Nej jag vet att han inte VAR DIF men jag tänkte att han kanske var inne här och läste och var lite smygDjurgårdare ändå?! ;)

Peter sa...

Joppe: DIF har varit intresserade av Lundh länge och har haft kontakt med honom en längre tid men av någon konstig anledning så väljer han att spela för ett sämre lag än DIF.