måndag 29 mars 2010

Linus Videll: " Vi har lite mer att sätta in"


( Två mål och tre assists för Videll. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Växjö tog ledningen och time out.

Då vände SSK och vann stort.

– Jag blev lite förvånad att de tog den, men det vara bara positivt för oss, säger Linus Videll.


Det blev en minst sagt oväntad matchutveckling i Templet när serieledarna SSK tog emot kvalseriejumbon Växjö.


– Det svängde rejält. Stod 0-0 efter första, sedan 2-2 efter andra. Inför tredje går vi in för att vinna. Vi vet att vi är starka i tredje så får vi 3-2 emot oss. Vi kvitterar direkt, då gör de mål direkt (3-3). Då kände man väl att vi får jobba för att ta poäng i första hand men då vänder det igen. De får 4-3 men sedan gör vi 4-4 inom ett par minuter. Sedan kommer 5-4 och 6-4 direkt på det. Det gick så jäkla fort allting, konstaterar Linus Videll med ett leende.


Inte blev det sämre av att han avslutade med ett 7-4 mål med en man mindre på banan. Och att han gjorde totalt två mål och tre assists, det vill säga fem poäng i matchen.


Men man kan ju undra vad Växjötränaren Janne Karlsson ville åstadkomma när han tog en timeout i samband med att hans eget lag precis tagit ledningen med 4-3.


– Jag förstod inte heller varför. När domaren visade tecken för timeout tänkte jag att vi har ju redan tagit vår, vi kan väl inte ta en igen. Jag blev verkligen förvånad när jag såg att det var de som ville ha en.


Det händer väl nästan aldrig att den som just gjort mål tar timeout?

– Nej, det ska i så fall vara väldigt sent i en match, att man behöver vila och snack ihop sig men för oss var det ju bara positivt att de gjorde så. Då fick vi tid att prata ihop oss och lugna ner oss och komma samman.


Det vara bara att tacka och ta emot då?

– Ja, ha, ha, lite så. Men sedan vet man ju inte. Hade de hållit undan där så hade han blivit hyllad som ett geni, he, he. Vi hade ju tur som fick 4-4 lite billigt. Bicek skjuter ett skott långt från sidan, som han själv säger sedan är för att han vill få till en retur men så ramlar pucken in mellan benen på målvakten istället. Bicek var långt ut mot sargen så det var en mycket konstig vinkel, säger Linus Videll med ett skratt.


Men vad tänkte du när ni låg under, två gånger, mot jumbon Växjö?

– De är sämst i tabellen just nu men vi visste ju att de kom tvåa före både AIK och Almtuna i serien, så de är ett bra lag. Just då kändes det lite tufft men känslan var också att det var lite onödigt att de fick ledningen två gånger. Det kändes mer som att vi gav dem deras lägen. Vi ville för mycket framåt och gjorde inte klart defensiven, det straffade sig.


För egen del blev det alltså fem poäng för Linus Videll och SSK-forwarden toppar nu kvalseriens poängliga en poäng före Leksandsforwarden Pelle Prestberg. Tvåan och fyran i samma liga är Vidells kedjekompisar Jonas Almtorp och Yanick Lehoux.


– Det studsar lite min väg idag. Sedan blir det mycket enklare när man spelar med såna spelare jag spelar med. Vi trivs jättebra tillsammans. Det har stämt för oss länge nu, det underlättar.


Det känns som att det är ni tre som fixar alla poäng nu?

– Nja, det är väl inte bara vi. Visst, vi har gjort många poäng men nu har kedjan med Fredde (Andersson), Julian (Jacobsen) och (Jiri) Bicek varit riktigt bra också. De har legat bakom fyra mål de här två matcherna så de har varit riktigt bra också. Men våran kedja har gjort många poäng, det stämmer bra för oss, det är bara att fortsätta så.


Varför funkar ni så bra ihop?

– Vi har ju spelat ihop nästan hela säsongen. Vi förstår varandra bra, använder varandra bra och jobbar bra ihop. Är det något som vi tycker är fel, då pratar vi om det. Det är viktigt att man gör det om man vill bli bättre. Det är lite olika hur mycket man pratar med varandra men vi pratar mycket. Sedan underlättar det att vi sitter nära varandra.


Ni har ju lite olika roller också, som kompletterar varandra bra?

– Ja, sånt är viktigt. Man kan inte ha tre finlirare eller tre grovjobbare tillsammans. Vi kompletterar varandra plus att alla är duktiga offensivt. Det är inte en som enbart får jobba defensivt för även om Jonas är den stora kuggen bakåt så är vi alla duktiga offensivt, säger Linus Videll.


Som säger så härom sina mål:

– Det första var i pp. Jag får pucken av Tim (Heed), han är uppe på blå, jag får pucken på sidan, vänder in och skjuter ett snabbt skott och försöker hitta in mellan deras försvar, det funkar och pucken går mellan benen på målvakten.


– Vid det andra spelar vi fyra mot sex. Pucken kommer ur zonen och jag lyckas peta den förbi deras back som stöter framåt. Då får jag öppen gata mot öppet mål och blir fälld. Och får mål ändå, det får du om du är fri och målvakten inte står i målet. Fast jag hade troligtvis gjort mål ändå, jag var ju fri med ett helt tomt mål, säger Videll.


SSK har nu, som enda lag, full pott när hälften av serien är spelad.

Videll påpekar att inget är vunnet än men visst har SSK haft det där lilla extra som resten av lagen i serien inte kunnat prestera.


– Det känns som att vi har lite mer att sätta in, att vi är lite mer stabila (än de allsvenska lagen) Att alla kan gå in och avgöra. Får vi ledningen kan vi försvara den. Vi är snäppet bättre, har lite mer energi och kunnande att sätta in även om de allsvenska lagen har varit riktigt bra. Vi är inte jättemycket bättre, bara lite men det räcker, säger Linus Videll som ändå inte är nöjd:


– Jag tycker att vi kan bättre, det har varit oavgjort i fyra matcher inför sista perioden. Och förhoppningsvis kommer vi ha en match där vi kan spela ut i 60 minuter och verkligen visa vad vi går för. Nu har det varit några matcher där Riku (Helenius) har fått göra riktigt bra räddningar för att hålla oss kvar, även om han var mer mänsklig i dag. Jag hoppas att vi kommer ha en match där vi inte är lika beroende som nu av att han gör fantomräddningar.

copyright: www.hockeymedmariehallman.se

4 kommentarer:

Marina sa...

Kul med en intervju från Videll... Men skulle inte en med Blaz vara mer passande? När du skulle avvakta tills han fick mer istid o i denna match gör mål? :)

Olle Qvennerstedt sa...

Videll är en klok analytiker, det var bra att du gjorde en intervju med honom tycker jag.
Du väljer så många andra i olika inlägg Marie, så Blaz kanske dyker upp innan kvalet är över - the choice is all yours.

Olle Q

Marie Hallman sa...

Marina: Åh jag måste erkänna. Har glömt att jag lovade! Funderade faktiskt på Blaz men kände att fem poäng av Videll smällde högre. Ska försöka komma ihåg att få med Blaz också! Törs inte lova men ska försöka komma ihåg :)

Olle: Ja, han har många kloka tankar. Han sa en sak som jag inte tog med faktiskt och det är att de lovat varandra att verkligen försöka vinna alla matcher som är kvar oavsett om det är "klart" med kontrakt eller inte på slutet. Ska som sagt försöka få med Blaz någon annan dag dock. i värsta fall efter säsongen.

Martin sa...

Hur träffar man en tjej som är en sån "hockeynörd" som du?
Alla tjejer bara lämnar mig då det är hockey hela vintern! *s*
Med dig skulle ju inte det vara några problem då du aldrig verkar vara hemma.
Tack för bästa hockeybloggen, ever!