söndag 21 mars 2010

Henrik Eriksson: "Vi vann - det var det viktiga"


(Henrik Eriksson satte 2-2 och segermålet 6-5 i en minst sagt svängig kvalseriepremiär mot Växjö. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild.

Elva mål.

AIK och Växjö turades om att ta täten nere i Småland.

Men Gnaget fick sista målet och tre poäng med 1.14 kvar till full tid.

– Det blev en lite skum match där det svängde fram och tillbaka hela tiden. Att det skulle bli elva mål det trodde man ju inte innan, ha, ha, skrattar tvåmålsskytten Henrik Eriksson.


Varför det blev en så svängig match kan ha inte riktigt förklara:


– Jag vet inte, har inget bra svar på det. Men båda lagen har haft ett uppehåll på två veckor, det kanske spelade in men äh, vi vann, det var det viktiga, he, he.


Berätta om dina mål?

– 2-2 kom i boxplay. Vi fick en kontring jag och (Mattias) Beck och kom två mot en. Jag fick en jättebra passning av Beck, det var bara att trycka dit pucken. Vi hade lite flyt där…


Och det avgörande 6-5 målet?

– Det sista var efter ett jättebra jobb av David (Engblom), som spelade fram till (Patrick) Bergström som stod bakom målet och hittade mig vid bortre stolpen. Det var samma där, bara för mig att trycka dit pucken där också, ha, ha. Jätteskönt att få ett mål där när det var så lite tid (1.14) kvar av tredje, det kändes fantastiskt, säger Henrik Eriksson.


Som inte har gjort mål sedan 24 januari (då mot Oskarshamn). Men det kunde lika gärna ha blivit Växjöseger och noll poäng för gästande Gnaget. Växjö kvitterade till 5-5 med bara 3.42 kvar till full tid.


Vad tänkte du då?

– Ah man tänker bara på att fokusera på nästa byte, men visst trodde man väl att det skulle bli förlängning då. Men sedan var det väl i bytet efter som vi direkt fick 6-5, det var jäkligt skönt.


Segermålet kom med bara en minut och 14 sekunder till full tid. Var du nervös att Växjö skulle kvittera igen?

– Ja lite med tanke på hur matchen hade varit fram till det, så man var väl inte direkt förvånad att det blev ett mål till ha, ha men det kändes som att vi krigade på bra där samtidigt som Växjö inte skapade någonting just då, så det var jätteskönt, säger Eriksson.


Den här kvalseriestarten är klart trevligare än förra årets då det blev en poäng mot Västerås i första matchen, noll mot SSK i andra och då det var första i tredje, mot Leksand som AIK tog en trepoängare.


– Jo, det är alltid bra att få en skön start, att få göra mål det är alltid en bonus, men framför allt så var det viktigt att vi fick vinna redan i första matchen, att vi fick ta tre poäng. Det kan lätt bli stressigt om man tappar poäng i starten och när det är Leksand som gör det så börjar snacket, det här om att Leksand och deras återtåg och att de inte kan vinna den här gången heller, säger Henrik Eriksson.


Som inte var ett dugg förvånad över att jumbotippade Almtuna slog favorittippade Leksand med 4-2 på hemmaplan.


– Nä det var inte oväntat, inte för mig. Jag trodde att Almtuna skulle vinna den matchen. De har vunnit mot Leksand förr, Leksand kommer från ett uppehåll medan Almtuna har tempot uppe från play off och så är dem (Almtuna) svårspelade. Men det var ett bra resultat för serien, nu blir det lite press på Leksand. Men det här var ju bara en match av tio, så det gäller att vi laddar om rejält till tisdag då vi har SSK hemma.


Vad tycker du annars om att det blev Almtuna istället för Malmö? Ni har ju haft mycket svårare för Almtuna i serien menar jag?

– Jo men nu är det nya förutsättningar, en ny serie. Det är ju bara se på våran match, nu vann vi i Växjö det har vi inte gjort på länge. Jo vi vann på straffar här senast men ändå, det var länge sedan vi tog tre poäng mot dem här, nu gör vi det. Och vi har ändå spelat bra mot Almtuna, även i matcherna som vi har förlora och så blir det en kort resa, det är positivt. Så det var bra att det blev Almtuna.


De är inget spöklag, ett sånt boogeyteam för er då?

– Nej, det hade inte varit så lätt att åka ner och spela mot Malmö heller. Och det är bra med en kort resa så att det blev Almtuna, det tjänar vi på.


Och när man nu möter SSK på tisdag så kommer man att vara förberedda på hur både dem och nya målvakten Riku Helenius, som höll nollan mot Rögle, spelar:


– Ja, vi har lite koll genom Stefan Persson, vår målvaktstränare. Sedan har vi lite filmer som vi ska se ihop med tränarna i veckan där vi hoppas hitta lite svagheter, avslutar Eriksson.

6 kommentarer:

Larry sa...

Bara skjuta högt på Helenius och dessutom är han svag på sidledsförflyttningar, så går puckarna in. Detta blottade han i de sista matcherna han stod i grundserien i Elitserien.

Simpelt.

Anonym sa...

Skönt och viktigt med seger, ska njuta hela dagen imorrn!

Sen dags för derby inför förhoppningsvis ett utsålt hovet!

KOM IGEN GNAGET!

Anonym sa...

Kung Henke!!

Anonym sa...

Att skjuta högt gäller ju i princip alla målvakter.

Ingen målvakt stoppar alla skott i världen. Såklart Riku kommer släppa in mål precis som alla andra målisar.

Anonym sa...

Tack Marie för en väldigt bra artikel. /Janne

Marie Hallman sa...

Larry: Jag håller nog med anonym tre här att det gäller alla målisar. Jag tycker Riku varit riktigt bra. Han är lite ojämn, kan blanda helt sjukt bra räddningar med en liten blooper här och där men det gäller ju faktiskt Heino med så det är väl 1-1 dem emellan. Känns som dagsformen av gör där.

Anonym 1: Utsålt vore ju en dröm! Vore kul om AIK fansen kunde visa sina Djurgårdsrivaler att det finns ett stort stöd även för Gnagets hockeylag.

Anonym två: Han är rätt rolig Henke!

anonym tre: Håller med dig jag.

Janne: Tack :D och tack för att du läser :)