fredag 12 mars 2010

En sista rad...

...angående slagsmålet i Templet i lördags.

Jag har fått några frågor som jag har vidarebefodrat till Micke Lundström som är tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet och som var den som anmälde Fredrik Svensson och Lukas Kilström som domarna ju missade helt.

Så här säger Lundström om...

... det är automatiskt matchstraff om man hoppar in på isen under ett slagsmål?
- Ja, det är det. Sedan är det en delikat fråga när man gör det. Den som hoppar in först ska ha ett grövre matchstraff (matchpenalty) än den som hoppar in sedan (game missconduct). Men det är svårt att se vem som hoppar in när i ett läge som det blev i lördags och där blev det väl en del fel i den allmänna villervalla som rådde.

...varför Majesky inte fick något straff alls trots att han hoppade in på isen?
- Gjorde han? Okej, det är inget som jag har reagerat på. Jag anmälde ju de två, Fredrik Svensson och Lukas Kilström i efterhand som domarna missade men i övrigt har jag inga kommentarer till varför han inte fick något straff eller inte blev anmäld.

... om disciplinnämnden kan bestraffa spelare som inte anmälts av vare sig domare eller annan person som tex tävlingschefen. Dvs om de kan agera på egen hand när de sitter och bedömer straff för andra spelare och då upptäcker att någon har missats?
- Det kan de inte. De kan bara besluta om spelare som är anmälda till nämnden och får inte agera på egen hand.

... varför Daniel Josefsson, som fick 2+2+5+20+20 trots att han bara hoppade in på isen och drog någon i armen inte fick sitt straff lindrat?
- Det var ju några spelare där som kanske fick för hårda straff men det går tyvärr inte inte att lätta på straffen i efterhand. Man (domarna och disciplinnämnden) kan lägga till straff på spelare där man har missat men man kan inte minska ett straff. Man kan till exempel ändra ett matchstraff från game till matchpenalty (dvs från bara matchen till matchen plus en match avstängning) men man kan inte ändra åt andra hållet och ge ett lindrigare straff, avslutar Lundström.

Så där, nu hoppas jag att alla frågetecken är uträtade rent tekniskt. Sedan kan man ju ha åsikter om varför det är som det är och om det inte finns saker som borde ändras, tex det här att man itne kan backa och mildra ett felaktigt för hårt dömt straff men nu vet ni hur reglerna är i alla fall.

6 kommentarer:

danne sa...

det som gör att man mår illa ät ju att leksands tidigare sportchef kan sitta och göra avgörande beslut om leksands kommande kvalserie motståndare nej in med helt neutrala personer på de stolarna !!

Anonym sa...

Haha, helt underbart att Lundström inte har en aaaaning om Majesky. Killen borde dölja sina Leksandssympatier bättre och anmäla alla som missades av domarna istället för att göra bort sig med ”gjorde han?”. För han har såklart inte studerat repriser innan han väljer vilka han ska efteranmäla? Men hans försök misslyckades ändå så man får skratta åt pajasen och gå vidare.

Marie Hallman sa...

Danne och anonym: Jo, lite märkligt är det ju att ingen, vare sig domarna under matchen, domarkontrollanter och domare samt Lundström som alla tog ett par dagar på sig för att tittade på videon efter missade Majesky. Tror ingen i arenan eller framför tvn gjorde det. Nu tror jag inte på någon konspirationsteori sådär men klantigt får man väl säga att det är.

Errki sa...

Det är väl det vanliga, domare får inte kritiseras och de ska alltid hållas om ryggen, oavsett vilka effekter deras misstag kan tänkas få.
Det är fan pinsamt.

Marie Hallman sa...

Errkki: Jo, det är märkligt att man inte kan backa på ett för hårt dömt straff, verkligen märkligt.

Bigge sa...

Man hoppas ju att det här i alla fall kan få en positiv effekt i att man börjar diskutera alternativ som att disciplinnämnden kanske i framtiden borde ha möjlighet att minska straff också. Tycker även att det är märkligt att inte disciplilnnämnden kan ta upp fall som de ser på videon, typ Majesky som vad jag förstår gör precis samma sak som Josefsson. Om nu disciplinnämnden är neutrala ser jag ingen anledning till att de inte ska kunna ta upp kringliggande situationer utöver de som blir anmälda.