söndag 14 mars 2010

Yanick Lehoux: "Det blir en intressant erfarenhet"


(Yanick Lehoux avslutade elitserien som han började den - med att göra mål. Det blev en kasse i premiären mot Linköping och två mot Färjestad i avslutningen. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)

SSK var nära att nolla Färjestad i seriens sista match.

Ett mål av Marcus Johansson, framspelad av Mikael Johansson och Dragan Umicevic med 1.46 kvar till full tid satte stopp för det.

Men seger blev det ju, den andra raka trepoängaren och en bra avslutning av elitserien:


– Vi gjorde en riktigt bra match hela laget. Sedan var Riku (Helenius, målvakten) jättebra och gjorde några big saves. Det var en stor del av det, säger tvåmålsskytten Yanick Lehoux.


Berätta om dina mål:

– Vid det första (2-0) fick jag en fin passning av Blaz (Gregorc, backen). Jag fick ett fint friläge där, det var bara ”read and react” och bara sätta dit pucken. Vid det sista målet hade vi en bra forechecking på Färjestad. Deras kille tappade pucken, det var bara för mig att lägga in den i tom kasse (till 3-0), ha, ha.


Nu väntar kvalserien men de här två avslutande vinsterna, mot stjärnspäckade Modo hemma i torsdags och mot favorittippade Färjestad borta i dag (lördag) betyder ändå en del, säger kanadensaren:


– Ja, det är bra att vi får två vinster, att vi har det med oss ner i kvalserien. Det gör att vi får bättre självförtroende och ger oss en bättre känsla när vi går in i kvalserien, säger Lehoux.


Som aldrig hade hört talas om ångesttillställningen kvalserien innan han kom till Sverige:


– Jag har ju aldrig varit där, det blir en ny erfarenhet. Men det ska bli spännande att se hur det går, säger han.


Vad kan ni ta med er från de två avslutande vinsterna?

– Att vi har bra energi och ska använda den. Och det faktum att vi har fått spela vårt spel. Att vi jobbar som ett lag för det är det som vi har gjort då när det har gått bra, det och att vi har hållit oss till den gameplan som vi har bestämt före matchen, säger Lehoux och fortsätter:


– Vi har spelat bättre i de två senaste matcherna. Har mött två bra lag men ändå gjort bra saker och vunnit. Det handlar bara om att fortsätta så.


Vad har lagkamraterna berättat för dig om kvalserien?

– De har sagt att det är en väldigt intensiv serie. Att de som kommer från serien under verkligen vill upp. Det blir en intressant erfarenhet.


Du får möta klassiska lag som AIK och Leksand också?

– Ja jag hörde det. Det blir intressant som sagt.


Det här att du har noll koll på allsvenska lag och kvalserien, är det bra eller dåligt?

– Det är väl både ock. Bra för att man går ut och kör bara utan att tänka efter, samtidigt kan det ibland vara bra att veta hur de andra lagen spelar. Vilka de är, så det är väl 50-50 på det, men det ska nog gå bra, säger Yanick Lehoux.


SSK-forwarden är femma i SSK:s interna poängliga och har gjort 12 mål och 19 assists, det vill säga 31 poäng på 39 matcher. Vilket är ganska nära det snitt, ett mål per match, som han satte som mål.


– Säsongen har väl varit okej, men lite upp och ner. Det blev lite konstigt med min hjärnskakning där jag missade åtta veckor. En lång tid då jag inte ens kunde träna på motionscykel så det blev tufft att komma tillbaka och det hängde i och gjorde det tufft även senare. Men annars är jag väl ”pretty happy” med min säsong och hur saker har gått för mig personligen, säger Lehoux och fortsätter:


– Men målet var ju att nå slutspelet och det misslyckades vi med men nu hoppas jag att vi kan spela bra så att vi kan fixa fortsatt kontrakt för SSK i elitserien. När vi nu missade elitserien så får vi se till att kompensera det genom en bra kvalserie, avslutar Lehoux.


copyright:www.hockeymedmariehallman.se

Inga kommentarer: