fredag 19 mars 2010

Almtuna - en kvalseriejoker att se upp med

Almtuna till kvalserien. Det var som fan.


Eller kanske inte.


Uppsalalaget kom fyra i serien, trots en betydligt billigare trupp än bland andra Malmös som man slog ut i play off två.


Man har släppt in överlägset minst antal mål under de 52 matcherna i Hockeyallsvenskan, bara 108 stycken. Det kan jämföras med att AIK som släppte in näst minst mål, 123 stycken.

Leksand som var tredje tätast släppte in 133 och Växjö som var femte bäst i den klassen släppte in 140 mål.


Luleås blivande tränarpar, Jonas Rönnqvist och Bert Robertsson, har verkligen gjort guld av gråsten. Det är inga superlirare som huserar i Almtuna även om det finns bra spelare här med.

Men det är framför allt en fartfylld hockey och ett gruvjobbarhårt slit åt alla håll som lagt grunden till succén.


Redan förra året berättade Almtunaspelarna om hur Rönnqvist och Robertsson jagade på sina spelare under såväl träningar som matcher. Den som inte backcheckar stenhårt under en match kan ta av sig grejerna och åka hem, för den spelaren får nöta bänk resten av matchen.


Rönnqvist berättade då i en artikel jag skrev åt City om hur han infört kortare, men betydligt mer effektiva träningar. Allt för att hålla liv i arbetsmoralen men samtidigt skona kropparna så att de skulle orka med slitet. Det var den långa tiden, den långa nötningen som var skadlig, inte att spelarna jagade skiten ur sig under träningar och matcher menade Almtunatränaren.


Och den som tror att Almtuna blir en munsbit i kvalserien för de andra lagen har helt fel.


Almtuna har visserligen varit enormt målsnåla framåt, gjorde 136 mål vilket kan jämföras med 185 av Leksand, 174 av AIK och 177 av Växjö.


Men, man har varit AIK:s boogeyteam hela säsongen och plockat poäng av alla topplagen på ett sätt som borde få Leksand, Växjö och AIK att alla utbrista i ett ”neeeeeeej inte dem! ”


Jag tror inte att Almtuna är starka nog att ta en elitserieplats, även om spelarna i laget själva tror det. Men de är starka nog att sätta en jäkla massa käppar i hjulet för alla kvalserielagen och att Almtuna nu blev klara kommer sätta lite extra krydda på kvalserien då alla lagen, även SSK och Rögle lär få slita för eventuella poäng mot Uppsalajokern. Och det särskilt i den iskalla plåtladan Gränby ishall där Almtuna vunnit 20 av seriens 26 hemmamatcher.


Och Almtuna har som sagt varit en rejäl finne i röven på AIK, Leksand och Växjö. Kolla in statistiken nedan så förstår ni varför.


AIK: Almtuna har vunnit tre av fyra matcher mot AIK vid full tid.

21/10 AIK (h) Vinst 5-1

9/11 AIK (b) Förlust 1-3

22/1 AIK (h) Vinst 3-2

7/2 AIK (b) Vinst 2-0

Växjö: Almtuna har vunnit två av fyra matcher mot Växjö vid full tid och varit nära i de två övriga.

23/9 Växjö (b) Vinst 4-3

1/12 Växjö (h) Vinst 4-0

27/12 Växjö (b) Förlust 1-3

3/3 Växjö (h) Förlust 1-2

Leksand: Almtuna har vunnit två av det fyra matcherna mot Leksand och varit nära i de två övriga.

2/10 Leksand (h) Vinst 5-0

25/11 Leksand (b) Förlust 0-2

5/1 Leksand (h) Vinst 3-1

22/2 Leksand (b) Förlust 2-3

Inga kommentarer: