söndag 17 oktober 2010

Alexander Ytterell: " Det var oerhört kul att spela"





 (Ytterell -från J20 till elitserien, över en natt. Foto: privat)

Det var backkris i SSK i går kväll. Då fick 19-årige backen Alexander Ytterell oväntat chansen.

– Jag trodde jag skulle följa med som sjunde back och sitta på bänken, men jag fick spela – hela matchen, säger elitseriedebutanten till bloggen.

Alexander Ytterell fick beskedet av sin tränare på fredagskvällen efter en match med J20-laget där han spelar till vardags. Klockan 06.45 gick bussen till Arlanda. Och det var först efter det, när laget åt frukost ute vid Arlanda, som han fick beskedet att han skulle spela också.

– Det var mer att oj, ska jag göra elitseriedebut?! Det var inte väntat. Jag var en nervös kille där med ett gäng andra killar på Arlanda. Det var en lite ovanlig känsla måste jag säga.

Det kanske var bra att du inte fick veta det dagen innan?
– Jo, det var skönt att få veta det på morgonen för annars hade jag nog inte sovit på hela natten! Då hade jag nog legat och grunnat hela natten.

Vad hände sedan då?
– Vi kom upp vid 10-11 på förmiddagen, sedan var det bara att åka upp till hotellet och käka och ladda lite. Sedan var man nervös som en liten barngris. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Det släppte precis innan uppvärmningen men innan dess så svettade jag, var orolig i magen och höll på, det var allmänt jobbigt och kändes inte ens kul. Det var mest nervöst.

Men det där jobbiga försvann så fort grejerna kom på.

– Ja från att vi gick ut och värmde, så släppte allt. Då kunde jag fokusera på mitt spel, spela enkelt, köra på och under matchen var det inga som helst problem, säger Ytterell som sedan njöt av sin debut match:

– Det var oerhört kul att spela, det är så bra spelare i allihopa. Och det går fort, passningarna sitter. Går man bort så är det målchans direkt. Så det är ett stort steg. Farten var rätt lika den i J20, det var inte det största utan det var att ligga rätt och veta var man har sin gubbe. Det är såna små detaljer som avgör. Sedan är det inte så att man går in och försöker proppa en massa folk, jag försökte hålla mig från de stora killarna.

Alexander Ytterell är från Nässjö men efter provspel i Jönköping hamnade han på hockeygymnasiet i Luleå. Där fick han en roll han inte var helt förtjust i:

– Jag fick en defensiv roll, det var jag inte van vid. Det blev inte så mycket poäng och jag spelade mest i boxplay. Nu har jag det i bagaget, det är bra men jag vill hellre vara den offensiva backen, som sätter igång uppspelet och slår avgörande passningar och kan göra en del poäng.

Ove Karlsson, som är lagledare i SSK J20 säger så om Alexanders spelstil:
“Ska man jämföra med någon så är han lite Janne Huokkotyp, båda är rightare och gillar att hålla i pucken. Han har bra spelförståelse och följer med i anfallen bra men är samtidigt bra defensivt. Han spelar mycket pp och många av målen är pp-mål. ”

Och SSK-backen håller med:
– Jo men det är så det är. För det mesta.

Alexander Ytterell har varit med på några träningar med a-laget i höst och debutmatchen beskriver han så här:

– Jag spelade enkelt, tog mig inte vatten över huvudet, använde sargen och spelade enkelt. Försökte hålla mig själv så mycket på banan som möjligt med rätt inställning. Jag försökte att inte slå bort passningar utan hålla pucken inom laget. Sedan är Skellefteå ett fruktansvärt svårt lag att möta borta och kommer man upp med åtta skadade och en debutant så är det inte lätt men jag tycker att vi visade bra och stort hjärta för SSK.

Hur det blir med spel på torsdag har han ingen aning om, det beror så klart på hur många av de skadade ordinarie spelarna som är tillbaka eller inte. Men nu vet Peter och Peter i alla fall var de har en bra ersättare.

5 kommentarer:

Lossenlad sa...

tänkte verkligen "Ytterel?!" när kommentatorn tjata om honom i första perioden så tack för infon och en bra intervju! :D

Märkte inte särskilt mycket av honom under matchen. På det lilla jag såg av honom märktes det inte att han var debutant iaf, verkade lugn och sansad. Några felpass blev det väl, men inte så värst många inte.

Erixon sa...

Ytterell, Ytterell, Leffe Ytterell.
Han är en gigant, på sin kant.
Leffe Ytterell!

Släkt kanske?

Kent Fredriksson sa...

Sön kille med skön inställning. En match gör ingen vinter men nu vet han att han har ögonen på sig.

Skönt också att han säger att han var skitnervös innan. Ibland vill man slippa höra/läsa de vanliga klyschorna; "ähh hann inte tänka så mycket".

Vårda killen, SSK!

Marie Hallman sa...

Lossenlad: Ja det var en big surprise för de flesta tror jag. Tack själv för att du läser :)

Erixon: Inte en susning tyvärr.

Kent: Ja det gillade jag med, inga klyschor utan skönt ärlig och sedan spelade han ju bra när det väl släppte. Jag pratade en kortis med Almtorp i går och han tyckte att Alexander hade varit riktigt bra. Kul.

Anonym sa...

Leif "leffe" Ytterell är Alexander Ytterells farbror, så ja!
De är släkt :)