söndag 17 oktober 2010

Salmonsson " Ingen av oss är förvånad"

 
(Salmonson fotad på försäsongen. Gjorde 1+1 i går mot Timrå. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

 Andra raka segern för AIK och den första trepoängaren på bortaplan.

Gnaget fortsätter överraska – dock inte sig själva:
– Det är ingen av oss som är förvånad, he, he. Vi är bättre än många tror och gjorde en riktigt bra bortamatch, säger Johannes Salmonsson.

Det hördes ett och annat ”vad fan? Vann AIK med 4-1???” på Hovet igår. Och just den inställningen kan ibland jobba för AIK, tror Salmonsson:

– Folk kanske har underskattat oss, det är många lag som kanske känner någonstans att det här ska bli lättare än vad det egentligen är.

Menar du att Timrå underskattade er?
– Ja kanske. Sedan gör vi en bra match också. Vi ger dem inte mycket, vi åker bra skridskor och ger de inte den tid och det utrymme som de vill ha. Och utnyttjar våra chanser. Sedan tycker jag att vi har gjort många bra bortamatcher. Vi var nära när vi förlorade mot Luleå (0-1) och Skellefteå (2-3) och har varit med i nästan varje match utan den första mot Linköping. Så segern mot Timrå var välförtjänt.

Timrå låg ända högt upp i tabellen, pratade ni något om det före matchen?
– Nej det var inget snack om Timrå eller tabellen. Det var ingen respekt så, vi åkte bara upp och fokuserade på vad vi skulle göra och sedan gjorde vi det, säger Salomonson glatt.

Han själv stod för ett mål och en assist.
Vid första målet skjuter Henrik Nilson ett slagskott som Salmonsson slår in:

– Jag får en lite lätt touch på klubban, känner bara att den tar på klubban och att jag styr in pucken.

Vid 3-0 serverade Salmonsson en minst sagt elegant diagonalpass rätt framför näsan på målvakten Juha Pitkämäki och bakom ryggen på en Timråspelare till Richard Gynge.

– Gynge gör det bra där! Han var så kåt på mål så det var bara att hitta hans blad där det var rent. Mycket bra gjort av Gynge.

Och av dig som la passen!
– Jo men det var en bättre insats ändå av Gynge för det var ju för att han åkte sig ren som vi fick mål. Många åker och väntar på vad som ska hända när man kommer i ett sånt där läge men om en kille går stenhårt på stolpen utan att tveka så blir det rent.

Hade du kunnat sätta den själv?
– Nääää det tror jag inte. Eller egentligen borde jag kanske ha skjutit för i förra matchen mot Modo så kom vi i ett likadant läge och skulle lägga en likadan flippmacka men då gick den över bladet. Fast nu när vi kom i samma läge så hade jag ändå ingen tanke på att skjuta, he, he, säger Salmonsson.

Men 4-1 är som sagt bra jobbat mot Timrå som kan vara svårspelade borta.

– Jag har mött Timrå många gånger och tycker själv att de är svårspelade, så det var lite chockerande att vi vann, he, he. Det känns ofta jobbigt att komma dit eftersom de åker så mycket skridskor och oftast så får man inte mycket tid med pucken där men nu drällde deras backar lite och vi checkade bra och fick fast de tidigt i banan så att de inte kunde slå ett tidigt förstapass. Det gjorde att vi fick fast dem på ett bra sätt.

Nya duon Pavlikovsky och McDonell fick nöja sig med totalt en pinne då McDonell spelade fram till 4-1. AIK har tagit sex poäng med nykomlingarna i laget. Men är det deras förtjänst eller hade segrarna kommit ändå?

– Det är väl lite både också det där. Rastislav gjorde mål mot Modo och hjälpte oss där, Kent har gjort ett par assist också så de har kommit in bra i det båda två. Det har inte stuckit ut så att man tänker ”shit vad bra” men samtidigt så gör de ett bra jobb och försöker spela enkelt. De är lite äldre och har varit med länge. Vi behövde lite rutin i vårat unga lag.

Har hotet om att bli petad för att de ska ta plats tvingat er som redan fanns i laget att höja sig tror du?
– Nja, nej, de sista fem-sex matcherna har vi spelat bättre och bättre, vi har gjort många bra matcher där vi har varit värda poäng. Det kändes redan mot HV, när vi tog en poäng där (förlust 2-3 efter förlängning) att vi gjorde en bra match. Vi har ganska bra självförtroende i laget och tror på oss själva. Sedan är det självklart inte kul för de som nu inte får spela.

Har du känt någon oro att just du skulle ryka?
– Alltså jag har inte tänkt så för börjar man tänka att jag kanske inte får spela så kanske det blir så att man spänner sig och inte spelar sitt spel. Sedan kanske det beror lite på hur det går för en när de nya kommer in också, men för mig personligen har det rullat på bra i de senaste matcherna så jag har inte känt av någon oro, säger Salmonsson.

De två trepoängarna är dock inget som AIK tänker slå sig till ro och vara nöjda med, lovar han.

– Det är fortfarande långt var och vi kan inte vara övermodiga och börja tro en massa saker nu. Vi vinner mycket på att slå ur underläge och vi måste fortsätta jobba hårdare än alla andra. Vi har inte de där toppspelarna som andra har och då får man hitta andra vägar.

Det är ju lättare sagt än gjort det där att ”jobba hårdare än andra”. Det är inte alla som lyckas med det i praktiken. Men det känns som ni har gjort det faktiskt?
– Ja, absolut. Vi har våran spelidé, att åka mycket skridskor och jobba jäkligt hårt. Vi tänker absolut inte bara backa hem och slå ifrån oss, vi vill ha vårat eget spel och köra på det, vi vill ta för oss, säger AIK-forwarden.

I morgon måndag väntar hemmamatch mot HV71, de regerande mästarna som just nu ligger nia, bara en poäng före tian AIK.

– De har inte fått ihop det än men man har fortfarande respekt för dem. De är ett jävligt bra lag och det kommer att bli tufft. Man vet ju vilka spelare som de har, rät som det är så kanske alla bitarna faller på plats och då är de kanske det bästa laget av alla.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Riktigt bra match av Gnaget igår. Jag är imponerad. Fast det är långt kvar och det kan gå fort utför...

Kalle sa...

Tack för att du skriver Salmonsson. Blir så trött på alla som säger och skriver Salomonsson om honom... Han kan bli ruggigt bra den här säsongen. Han är redan nu på väg mot mot sin målmässigt bästa elitseriesäsong och då har den ju knappt börjat. Kan han bara få till avsluten ett snäpp bättre än hittills (matchen mot SSK undantagen) så kan han plättlätt göra 45-50 poäng den här säsongen...
Förstår inte varför inte han spelar i en förstakedja med McDonell och Steen.

Hans sa...

Varför flytta på Salmonsson? Han passar ju uppenbarligen bra ihop med Gynge och Johan Andersson. Det är bara att fortsätta med ett vinnande koncept.

Kalle sa...

Hans: Vi måste flytta honom för att spetsa förstakedjan ännu mer. Rudslätt, 0 mål på tio matcher, håller ju inte för förstakedjan och borde få ta klivet ned i fjärde med tanke på hur lite han har levererat.

För att få mer spets på laget:
McDonell-Steen-Salmonsson
Ahlström-Pavlikovsky-Ahlström
Blomdahl-Andersson-Gynge
Bång-Sandberg-Rudslätt

Marie Hallman sa...

Anonym: jo men jag tror inte de kommer slå sig till ro direkt...

Kalle: kanske är lätt att det glider ihop när man refererar? jag vet inte. Men det är roligt om han kan ut allt av sin talang nu.