fredag 22 oktober 2010

Daniel Widing: " Det känns bättre nu än det gjorde i början"


(Widing hösten 2010. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Djurgården blev nollade borta mot HV71 i går, torsdag – både poäng och målmässigt.
Förre DIF-målvakten Danne Larsson stod i kassen för Jönköpingslaget:
– Jag tycker inte att vi hade de där farliga avsluten som vi har haft i tidigare matcher, så han fick en ganska behaglig match, säger Daniel Widing självkritiskt.

Djurgården sköt totalt 21 skott och de flesta landade där det är lättast att ta dem, menar DIF-forwarden:

– Det gick på benskydden, på magen och jag vet inte om han gjorde någon riktigt stor räddning sådär. Sedan har vi många pp så vi har många chanser att kvittera och till att ta ledningen. PP är viktigt, det är där man vinner matcher.

Ni ligger femma i pp-tabellen med 8 mål på 45 skott, vilket ger 17,78 i pp-procent?
– Ja, det är godkänt men vi måste upp lite för man ska helst ligga runt 20 procent om det ska vara bra.

Vad kan man göra för att få upp målskyttet?
– Alltså det är ju inte så mycket mer än att nöta på och träna och kanske ta lite mer skott här och där men det tycker jag vi är duktiga på så det är bara att puckarna ska trilla in också, säger Widing.

Djurgården har värvat rätt friskt och med tanke på att det kommit in spelare så sent som för någon vecka sedan så är det inte så konstigt att inte allt sitter perfekt.
De nya spelarna måste ju spelas in också och det tar normalt en tid innan ett lag har spelats ihop.

 ( FOTO ANDREAS GRANDIN)

– Att komma in i gruppen, rent socialt är inget problem, där kommer alla in direkt. Men att få ihop spelet tar ett litet tag. Ta Kronwall till exempel, han har inte spelat i Sverige på fem, sex år så det är klart det kommer ta lite tid för honom. Nu har han gjort det bra tycker jag men det tar lite tid och det är ju inte nu som vi ska vara bäst. Det är i slutspelet. Nu nöter man på så tar det ett tag innan det sitter.

Hur lång tid tar det ”normalt” att spela ihop ett lag så att allt sitter perfekt som det ska.
– Åh det är svårt att säga men till februari kanske? Eller det blir fel att säga så men det är lite så att det tar sin tid sedan har vi inte haft någon femma som har producerat mer än andra. Vi har spridit ut våra målskyttar och det är en styrka på ett sätt- att många kan göra mål. Vi har inte förlitat oss på en enda femma – sedan skulle det i och för sig vara bra att få ihop en femma som är spets om man kan säga så.

Lite som Johan Davidssons kedja i HV71?
– Ja lite så men det har ju en bra andra och tredje också som kan vara spets. Men vi har ju gjort mål i de matcher som vi har vunnit också så det är bara att jobba på. Det finns inget annat man kan göra. Det går inte att fundera om man hade gjort si eller så, utan det är bara att köra på. Det är bästa medicinen, säger Widing.

Så här långt har det blivit ett mål och tre framspelningar från hans sida.
Inte alls vad han själv hade hoppats på.

– Jag är inte nöjd med mitt spel så här långt utan jag vet att jag kan mycket bättre. Det känns bättre nu än det gjorde i början så jag är på gång mer och mer.

(FOTO JIMMY PETERSON)

Men även om du inte har gjort mål så ligger du ju i som fan. Det känns som att du är med och skjuter och jobbar överallt.
– Jo, när man inte bidrar med målskytte så får man försöka bidra med annat som att jobba hårt och skjuta mycket. Jag har ju gjort över 20 mål under tre säsonger i rad så jag vet att jag kan göra mål. Det gäller bara att hitta den där känslan. Man får fortsätta att skjuta och så länge jag skapar skottlägen och chanser så känner jag mig lugn, säger Widing och fortsätter:

– Jag försöker jobba hårt och jag vill ju vinna, man är här för att vinna och då måsta man köra på och försöka hjälpa till på annat sätt än målskyttet. Man får jobba hårt och göra smågrejer som kan ge energi till laget. Sedan är det bara det lilla sista som ska hitta rätt. Jag känner mig bra i skridskoåkningen, men nu kommer det ett nytt sånt där konstigt, långt brejk (DIF spelar nästa match första på tisdag) och det är inte bra. Man vill ju köra!

Men det är som sagt inte bara Widing som letar formen. Hela laget måste bli jämnare i sitt spel.
Djurgården har blandat och gett – inte bra från match till match utan även i matcherna där det ibland gått från lysande till uselt till lysande igen och så vidare.

– Vi får lite dippar i matcherna, det kan jag hålla med om men det är det som det handlar om – när man ska spela ihop ett lag så tar det ett tag innan man spelar bra i hela 60 minuter. Det har alla lag svårt med. Det blir lätt bra i 40 och dåligt i 20. Typ. För det är alltid ett lag som tar kommandot i en match och är man då på andra sidan så gäller det att man håller emot, att man håller nollan under de perioderna, säger Daniel Widing och fortsätter:

– Det är ju så att ena laget får ett momentum i matchen, hur och varför är svårt att förklara. Men det är något som vi pratar om och är medvetna om så det jobbar vi med hela tiden. Som spelare vill man hålla det jämt men det går inte alltid. Sedan känner vi i gruppen att vi tog poäng fyra matcher i rad före HV-matchen och vi hade goda chanser att vinna mot HV så vi känner väl att ändå att vi är bra.

Men även om Daniel Widing håller humöret uppe så stör det honom rätt rejält att målskyttet inte har kommit igång ännu:

– Ja det stör mig jättemycket, så klart. När man är målskytt och gör lite mål så blir man fundersam men jag har varit med om såna situationer förr då det har gått tungt. Då är det bara att åka mer skridskor och gå mer på mål så får man in ett skitmål till slut. Se bara på Kempe, han gör ett jättebra jobb och till slut lossnar det, då får han in två mål i ena matchen och ett i matchen efter det. Får man bara självförtroendet så går puckarna in.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kämpa på Widing! Det kommer lossna! :)

Anonym sa...

Tycker du visar bra energi och försöker verkligen få till det Daniel. Du har haft en extrem otur med skotten som träffar antingen skridskor, benskydd och stolpar. Men snart vänder oturen till tur och du stänker in ett par härliga strutar. Tror det vänder mot Frölunda. Lycka till Daniel. //Kokta Hönan//

Marie Hallman sa...

Anonym o kokta hönan: Kul att det är fler än jag som tycker så! håller med er båda.

Anonym sa...

Tror också det kommer lossna för Widing. Han åker skridskor och kämpar hela tiden, hade varit annorlunda om han bara hade glidit runt på isen.

Mårten