onsdag 27 oktober 2010

Gynge: "Vi vet vad som gäller"


 
(Gynge på Ritorp i augusti. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Tredje raka torsken för AIK, när Luleå vann med 3-0 i går, tisdag.
Och tyvärr för AIK:s del ett återfall till problemet med väldigt få skott.
Jag ringde Richard Gynge som beskriver matchen så här:
– Det var en jämn match, väldigt tajt där båda lagen spelade bra försvar och var noga med att täcka skott och så. Det var en defensivt sett bra match.

Hm, bra på ett sätt men låter lite tråkigt?
– Jo det var nog tyvärr en tråkig match att se, ganska chansfattig.

Luleå sköt sitt första skott först efter tio minuter, ändå vinner dem. Hur ska man förklara det?
– Vi hade ett väldigt bra försvarsspel, det är därför det tar tid (innan Luleå noteras för första skottet). Sedan gör de mål i pp i första, i andra var det ett litet slumpskott där han (Cam Abbot) får göra mål på returen, sista kom i tom kasse. Det är lite otur också tycker jag, det är lite slumpen som avgör. Det var så jämt så jag tycker att vi lika gärna kunde ha vunnit, säger Gynge.

AIK har blandat och gett så här långt, visat upp riktigt bra spel ibland, hängt med för det mesta men har även haft lite svårt att dra längsta strået när det är just jämna matcher.

Så hur tycker då Gynge själv att det har gått?
– Helt okej faktiskt. För några omgångar sedan var vi ju uppe på nionde, tionde plats, då såg det riktigt bra ut. Nu har vi förlorat tre i rad och då tappar man fort i tabellen. Men ser man på det stor hela så har det ändå sett rätt bra ut, vi drabbas inte av någon större panik, vi vet vad som gäller och jobbar man hårt så får man studsarna med sig till slut.

Den där HV-matchen, där allt rasade. Har det varit svårt att komma över den och komma tillbaka till det fina spel ni hade före raset?
– Nej, nej, jag tror inte det är någon som tänker på den matchen alls. Och det har ingen betydelse om man torskar med fyra eller sju mål, utan det är väl mer det att vi har nosat på segern i ett par matcher men sedan inte fått den, att vi har förlorat på små marginaler som är jobbigt. Det är bara jobba på och försöka vinna i morgon (torsdag, mot Brynäs borta).

Vad gör du för att hålla humöret uppe när det går emot?
– Jag försöker jobba på, tänka på annat utanför ishockey, försöker ha roligt.

Har ni haft några krismöten?
– Nej, ha, ha, några krismöten har vi inte haft, däremot så har vi pratat lite med varandra men det gör man ju alltid. Vi brukar snacka lite om matchen som har varit dagen efter, då brukar Roger säga några ord. Men vi tänker inte så mycket på det som har varit, en ny match är en ny match, då nollställs allt oavsett vad som har hänt innan.

(Gynge vs Sebastian Meijer i går. FOTO OLSIN SPORTFOTO)

Ni försöker släppa det fort?
– Ja det gör man ju för man kan bara påverka det som man har framför sig. Det som har hänt har ju redan hänt, säger Gynge.

Han var poängkung i laget förra året, nu har det gått lite tyngre. Gynge står noterad för två mål och två assist, totalt fyra pinnar på tio matcher.

 – Jag har tycker att det har gått helt okej. Det var lite tråkigt att jag blev skadad där ett tag. Det är alltid svårt att komma in i det igen när man har missat två veckors som jag gjorde men annars så har det gått helt okej. Jag har jobbat hårt, har blivit starkare och snabbare sedan förra året. Känner att när vi kommer en mot en så har jag lättare att matcha de andra. Sedan har inte utdelningen kommit på det riktigt även om jag har gjort ett par poäng. Men det är samma där som för laget, det är bara att jobba hårt så brukar det lossna.

 Att det ”bara” blivit två mål så här långt, hur mycket tänker du på det?
– Inte så mycket. Man vill ju alltid göra mål för att hjälpa laget att vinna men det är inte så mycket att fundera på, man kan bara göra sitt bästa.

Hur lång tid tycker du det tog att känna dig i paritet med de andra spelarna i elitserien?
- Det var redan från början! Tempomässigt tog det väl några matcher, det kommer mer och mer att man bli alltmer bekväm med tempot, hittar mer rätt i det. Det är ändå lite skillnad (mot allsvenskan) trots allt. Det är väl det som är det svåraste, att det går lite fortare men att man ändå ska vara lugn med pucken. Men det där kommer mer och mer, säger Gynge.

(På jakt efter mål mot SSK. FOTO OLSIN SPORTFOTO)

För några matcher sedan fick AIK fart på skotten mot mål, nu har antalet skott minskat igen, mot Luleå blev det bara 16 skott (men då hade å andra sidan Luleå bara 17). Att antalet skott har gått ner igen förklarar AIK-forwarden så här:

– Det hänger framför allt på om vi spelar bra eller inte. Vi hade några matcher när vi hade ett riktigt bra anfallsspel, då var det mycket skott och många mål. Sedan nu när vi inte har lirat lika bra anfallsspel, då blir det inte lika många skott och följaktligen inte lika många mål. Sedan beror det lite på vilka man möter också. Luleå är kanske det starkaste lag som vi har mött så här långt, i alla fall defensivt det starkaste.

Receptet på hur ni ska vända det läget?
– Att fortsätta ha bra fart i anfallsspelet, ta sig in på mål mer och ligga på där.

 Jag lovade en av er läsare att ta med en fråga, nämligen varför det ibland är så att fyra spelare byter på samma gång samtidigt som AIK fått tag på pucken och kan starta ett anfall.

– Ja då blir det inte mycket av det anfallet men det beror på att de fyra är trötta, att de har försvarat sig länge och då byter man när man har kontroll på pucken. Man kan ju inte byte när motståndarna har kontroll på pucken. Så har man spelat försvar länge så är det enda läget att ta ett byte, det är därför man gör det, säger Gynge.

I  morgon torsdag väntar Brynäs. Om det blir Greiss – ni vet han med mardrömsdebuten – i mål eller Svedberg alternativt Bjurling (inte så troligt med just den sistnämnda) återstår att se. Men Gynge fick lite tips av bloggen att köra en SSK och bomba Greiss med puckar i första. Det lyckades ju bra häromdagen…

– Ha, ha, ja jag ska ta med mig det! Det ska bli en rolig match tycker jag, vi har lite revansch att utkräva, både för matchen senast mot dem (förlust hemma med 2-3 den 7 oktober) och för gårdagens match.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Säga vad man säga vill men killen har ju en skön (positiv) stil. :) Tycker också att han spelat ganska bra hittills med mycket energi samt att han fullföljer ofta, både på mål och tacklingar. Målen kan han inte alltid göra själv utan de kommer när omgivningen höjer sig. Jag tror på Gynge!

Marie Hallman sa...

anonym: ja verkligen, tror inte han vet vad deppa ihop eller ge upp betyder he he