fredag 8 oktober 2010

Oscar Steen: " Det handlar mycket om självförtroende"


Ännu en uddamålsförlust för AIK i går, torsdag mot Brynäs.
Trist så klart för AIK men ska man se det positiva i det så är det ju att AIK faktiskt är med i matcherna.
Och därmed finns det hopp om att det ska kunna vända.

Jag har snackat lite med Oscar Steen i dag, fredag, och han säger så här om matchen:

– Vi spelar ganska bra, skjuter ganska mycket. Sedan får de lite matchen dit de vill när de gör mål i pp. Sedan är det en kontring och så spelar de mycket försvarsspel. Vi försöker och skapar mer än vi har gjort i tidigare matcher men tyvärr så får vi inte in en kvittering på slutet som vi borde ha fått.

Hur nära var det?
– Nära och självklart så… om vi hade haft flyt så hade vi fått in en puck där men det känns som att vi förbättrar oss mycket hela tiden i alla fall och att vi utvecklas som lag sett. Det är på väg åt rätt håll. Men det skulle vara roligt om vi kunde få in någon seger, få lite poäng, så att vi kände att vi får något för vårat arbete, säger Steen och fortsätter:

– Det är tråkigt att vara så nära varje gång men utan att få poängen, men fortsätter vi jobba så här så borde det väl kunna ge lite poäng i framtiden.

AIK som har varit sparsamma med skotten i de första matcherna sköt nu 38 skott, vilket är det mesta hittills för AIK som vann skotten då Brynäs bara hade 29 skott.

Men var det bra skott då, eller bomba på som dårar som gällde?
– Det var väl lite både ock. Men att vi skjutit lite innan, det blir lätt så på bortaplan. Då blir det att man fokuserar på att spela ett bra försvarsspel. Vi har lagt mycket kraft där och vi har gjort det bra med tanke på hur få mål vi har släppt in men vi har inte kraft att gå framåt också, för att kunna vinna matcherna där. Vi har ju gjort jättelite mål på bortaplan, då går det inte att vinna. Vi har bara gjort tre mål borta och då vinner man inte.

 Hur ska ni få ihop den fina defensiven med mer offensivt spel då?
– Det är väl det att vi måste våga tro på oss själva, hålla i pucken och våga skapa istället för att be om ursäkt. Det är mycket såna saker, det mentala, det är kanske lite för mycket respekt inför motståndarna och så också.

Efter derbyt berättade både Roger Melin och Johan Andersson om hur ni uppmanats att släppa loss och våga och faktiskt gjorde det också. Hur ska ni komma tillbaka till den känslan?
– Ja det gäller väl att alla måste upp på samma laddning, att alla får samma fokus som i den matchen. Sedan samtidigt så kan man inte spela lite offensivt borta som hemma men det måste bli bättre. Vi kanske måste spela lite mer hårdare mot mål när vi kommer in i anfallszonen också. Det har kanske varit lite mycket att vi har nöjt oss med att var ute i hörnorna, säger Oscar Steen.

Han har till skillnad från många i laget en del elitserieerfarenhet och har spelat i högsta serie med Färjestad, Leksand och Modo.

Och frågan är ju hur långt AIK har kvar innan man når upp till den elitserienivå där de vill vara?
– Å det är omöjligt att säga men jag tycker att vi lär oss saker i alla matcher, det blir bättre hela tiden. Och vi får hoppas att vi kan… alltså får vi bara in lite mål så får man lite självförtroende, då kan man rulla på samma sätt som i försvarsspelet som har blivit mycket bättre. I första matchen mot Linköping var det inte så jättebra, men det (defensiven) har blivit bättre. Det går i rätt riktning och det andra kommer säkert att gå samma väg, säger Steen och fortsätter:

– Det handlar lite om att göra mål så att man får självförtroendet, då blir det lättare att jobba vidare. När man inte får in pucken så blir det lite tankar och så, det blir det även för den bästa av målskyttar. Det handlar så mycket om självförtroende.

SSK hade det också tungt ett tag och när jag pratade med Linus Videll i går så pekade han just på att när de väl fått trean förra veckan så blev det lättare att ta två poäng i nästa och så tre poäng efter det, att man kan spela mer avslappnat då man inte känner ”måste vinna” hänga över en?
– Jo och precis så är det, för alla lag. Får man in lite poäng eller mål så känns allt mycket lättare, när man förlorar så tänker man mer på saker och ting, det blir så att man börjar fundera på allt.

På lördag väntar HV71 borta för AIK. Jönköpingslaget tippades av nästan alla som guldfavoriter, har ett stjärnspäckat lag men har även de fått en tuff start. HV71 ligger på 10 plats, bara tre pinnar för AIK, har bara en seger vid full tid, precis som Gnaget. Och kollar man målstatistik så har HV71 bara gjort ett mål mer än AIK ( HV har gjort 16, AIK 15) och släppt in bara två mål färre än Gnaget (20 respektive 22).

Ändå lär HV vara skyhöga favoriter i den matchen. I alla fall på pappret.
– Ja men de har ju också haft en tuff start. Det rullar inte bara på där. Det är ett bra läge att komma dit och spela. De funderar nog också lite på vad som inte funkar för dem. Spelar vi bara samma fina försvarsspel och kommer inte liter mer på mål, och får pp och kan utnyttja det så kan vi nog vinna.

Kan ni till och med ha lite nytta av att komma in som underdogs och spela utan press, för den matchen väntar sig väl ingen att ni ska vinna?
– Ja precis, det kan bli lite som mot Frölunda. De fick ingen utdelning i början, då blev de lite spända och publiken började bua. Då blir det lite lättare för oss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oscar Steen har varit en av våra klart bästa spelare i år. Är jäkligt nöjd med att vi fått honom till klubben!!

Marie Hallman sa...

Anonym: Jo han har bidragit mycket. Nu måste han bara få med sig alla andra på elitserietåget också. Det märks att han har mer erfarenhet än många andra i laget men det kommer där med.