måndag 14 oktober 2013

SSK sparkar Johan Strömwall - andrecoachen Anders Sörensen tar över

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

SSK har fått en tung inledning av årets säsong – precis som för ett år sedan. Nu får det konsekvenser.

Sju förluster på elva matcher, tre matcher där man blivit nollade på bortaplan, en ruggigt risig start mot bottenlaget Björklöven (tre skott, tre baklängesmål), en plattmatch och nollade av DIF hemma och så en andefattig match mot Almtuna senast är några saker som lett fram till en tionde plats, endast fyra pinnar från det nedre kvalstrecket.


Och kanske värst av allt – som spelet har sett ut så har det inte gått att skönja någon ljusning. Lamt, krampaktigt, handbroms in, glädjelöst, jobbar en och en, låg energi är bara några ord för att beskriva inledningen på säsongen.

Vems fel det är? Jag vet inte. Man bör ta med att SSK haft skador på tongivande spelare plus att några spelare inte har nått ens en godkänd nivå på sitt eget spel. Inte blev det väl bättre av att det har spekulerats kring Sörensens vara eller inte vara i klubben och att det gått rykten om att spelarna inte har haft förtroende för Johan Strömwall.

Om de ryktena stämmer vet jag inte. Jag har inte hört spelare säga något off the record om det i alla fall. Däremot har ju var och en kunnat se att något inte har stämt på matcherna. Tränarens uppgift är ju att få ut max av spelarna och där har det inte varit önskvärda resultat. Sedan vad det beror på, det kan man alltid diskutera.

SSK var illa ute även förra året vid den här tiden, och hade då förlorat sju matcher av tio spelade men då kom Calle Hagelin och Matt Read in och lyfte laget. Några såna spelarvärvningar är inte att tänka på, pengar finns helt enkelt inte. Det finns inga pengar till en ny röst i båset heller därför gör man nu en liten omkastning av tillgängliga medarbetare.

Huvudtränaren Johan Strömwall får gå, assisterande tränaren Anders Sörensen lyfts upp till headcoach och sportchefen Per Nygårds tar på sig dubbla roller – det vill säga blir kvar som sportchef men går även ner i båset som assisterande tränare.

SSK motiverar – i ett pressmeddelande – förändringarna med att ” en förändring i lagledningen krävs för att ge ny energi i laget.”

Förutom tränarbytet kommer man även (enligt samma pressmeddelande) att skapa finansiering för att stärka laget samt införa en rekryteringskommitté för att förstärka rekryteringsfunktionen.

Så här kommenterar Jan Bergman, ordförande i SSK klubbens åtgärder:

-Anders Sörensen har ett stort förtroende i såväl truppen som föreningen i stort! Hela
lagledningen och laget har ett ansvar för prestationen hittills men vår bedömning är att
Sörensen som huvudtränare med fullt ansvar kommer komma ge ny energi till gruppen. Per
Nygårds har med stor framgång som tränare tidigare lett många i laget och kommer vara en
ny röst i det dagliga arbetet.

- Vi kommer också förstärka rekryteringsfunktionen och inleder arbetet med att skapa en mer
formaliserad rekryteringskommitté som kommer ledas av Per Nygårds, som fortsätter sin roll
som sportchef. Avsikten är att förstärka scoutingen och komponerandet av truppen


Anders Sörensen kommenterar åtgärderna i samma pressmeddelande:

- Självklart ser jag mitt ansvar för vår prestation hittills och är oerhört ödmjuk för den situation vi befinner oss i. Vi får dock inte lägga någon energi på vad som varit utan nu blickar vi bara framåt. Jag kommer tillsammans med grabbarna och ledningen göra allt för att återskapa en positiv energi i gruppen så att vi gemensamt ska kunna vända det här. Som södertäljekille från barnsben är jag oerhört glad att jag får detta förtroende.

Här har ni även – återigen samma pressmeddelande – kommentarer från Per Nygårds…
- Som sportchef har jag det yttersta ansvaret för läget som vi befinner oss i och har stor
respekt inför detta. Styrelsen har nu bett mig att komma in i A-laget som assisterande
tränare och vara en ny operativ röst med ny energi för att vända det här tillsammans med
Anders Sörensen, övriga ledarstaben och laget. Jag tror att det här laget har vad som krävs
för att nå Kvalserien men nu krävs det att alla går in och visar att de vill vara med och göra
allt för att nå dit,

… och klubbdirektören Maria Andark:

- Vi är otroligt tacksamma för alla som visat intresse för att hjälpa klubben. Vi gör
bedömningen att ytterligare spelare behövs men i dagsläget saknas finansiering för detta. Då
är det mycket glädjande med de partners som spontant hört av sig med intresse för att vara
delaktiga i finansiering och förhoppningsvis finns det fler som vill medverka så vi kan göra det möjligt. Det finns också fans som hört av sig och som vill hjälpa till på olika sätt och vi blirnaturligtvis fantastiskt glada för de som är konstruktiva och ger stöd. Det är i tuffa tider
stödet är som allra viktigast och vi är glada att det finns där. Vi vill se detta som en omstart av säsongen och samtidigt göra något extra för våra unga supportrar på lördag då det är

familjelördag och erbjuda fri entré för alla grundskoleungdomar till matchen mot Asplöven.

2 kommentarer:

Kringlan sa...

Var det inte så att Strömvall var en felrekrytering redan från början? Han fick ju sparken i Österrike och redan där borde SSK ha dragit öronen åt sig. Om man fått sparken från ett lag i en C-liga som den österrikiska så är man allt annat än en frälsare som ska ta laget upp till högsta serien. Han hade ju nada rutin från att träna ett svenskt hockeylag och det känns fortfarande som en stor gåta att Södertälje gav honom chansen. Klar felrekrytering av Nygårds.

Jag har varit skeptisk till Strömvall från dag 1 och nu är han äntligen borta. Tack för det. Kenta Johansson är ledig. Han skulle vara ypperlig att få hit och ta oss upp till elitserien där vår anrika förening hör hemma :-)

Marie Hallman sa...

Kringlan: Så dålig tycker jag inte att han har varit, titta bara på SSKs vinstsvit förra vintern. Men något behövde uppenbarligen göras, då blir det så här.

Kenta tror jag inte på, dels för att SSK inte har pengar och dels för att han mestadels såg trött och ointresserad ut i Frölunda, inte vad SSK behöver!