torsdag 3 oktober 2013

"Vi har kommit samman bra som en grupp"

(Micke Holmqvist gjorde mål för andra matchen i rad. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Det satt verkligen hårt inne men Sam Lofquists första mål för säsongen – ett stenhårt direktskott - gav också Djurgårdens första bortaseger den här hösten.

– Skönt att få det avklarat, säger Djurgårdsforwarden Michael Holmqvist.


Det var han som gav Djurgården ledningen (0-1) knappa kvarten spelad av första perioden i Nobelhallen i Karlskoga.

– Jag tycker att vi gör en jämnare match än vi gjorde senast (Timrå hemma). Vi börjar första perioden riktigt bra, det är en av de bättre perioder vi har gjort tycker jag. Sedan faller vi tillbaka lite i andra. Vi tvingas ta utvisningar och tar utvisningar som gör att de (BIK Karlskoga) får komma in i matchen. Sedan i tredje tar vi över och vinner rättvist, analyserar Holmqvist.

Djurgården vann skotten med 27-18 men de siffrorna speglar inte riktigt matchens utseende. Det var i stället ett böljande spel, mestadels jämnt puckinnehav och många chanser åt båda håll. Att slå BIK Karlskoga i Nobelhallen är allt annat än en lätt uppgift.

 – De vill ju gärna ha fram och tillbakahockey, de har rappa spelare som kör i bra fart men vi får stopp på dem, får ner puckarna på dem och får fast dem till slut. De är svåra att möta så det var en bra vinst.

Och mål för andra matchen i rad för dig?
– Ja, det har känts ganska bra hela säsongen. Jag trivs jättebra i den här serien och med det här laget. Jag känner mig bra, känner mig fräsch i kroppen. Det är kul att spela. Jag har roligt, säger Michael Holmqvist.

Det snackas ju mycket om att forna elitseriespelare vantrivs i HockeyAllsvenskan men Michael Holmqvist har gått i bräschen för att skapa en positiv känsla i laget – oberoende av var man spelar, vilka man möter eller hur höga kraven är på laget:

– Jag tycker att vi har en riktigt skön grupp och att vi har kommit samman bra som en grupp. Det är väl därför det är så kul att spela nu. Det är kul att få vinna tillsammans, det är ju därför man spelar hockey.

Vad har ni gjort för att få ihop gruppen nu när fyra av klubbens tunga kulturbärare slutat?
– Vi har umgåtts mycket utanför hockeyn, har hittat på saker tillsammans och har fått ihop det bra. Sedan vet man ju inte än hur det blir framöver men vi jobbar varje dag med här att ha en bra grupp och även med video för att se vad vi ska göra och inte göra under matcherna. Vi vet vad som inte funkar när det inte går bra och vi vet vad vi ska göra för att ha en bra dag och gör vi som vi sagt så har vi en bra dag.

Säg något ni har gjort för att få ihop gruppen?
– Det är inga stora grejer men … vi har varit och bowlat med laget, har käkat middag, såna grejer. Tanken är att vi inte bara ska ses i omklädningsrummet utan även utanför, för det skapar en bra stämning i gruppen, säger Micke Holmqvist.

Men Djurgården hade, trots bra stämning, inte lyckats ta mer än två poäng på de tre inledande bortamatcherna (0-2 mot VIK, 2-3 efter straffar mot Almtuna och 2-3 efter förlängning mot Mora). Hemma har det blivit tre vinster (3-2 på övertid mot Troja Ljungby, 4-2 mot Oskarshamn och 5-4 efter förlängning mot Timrå i helgen)

Det har dessutom varit stor skillnad på spelet i European Trophy där DIF seglade fram och tog vinst efter vinst samtidigt som – minst sagt ologiskt – det har gått tyngre i serien.

– Det har varit lite annorlunda att gå från European Trophymatcherna för där har vi inget att förlora. Där spelar vi mot topplag i Europa, det gör att de andra lagen förväntas dominera mot oss så där har vi inget att förlora och ibland kan det vara enklare att ha det utgångsläget än när vi är i HockeyAllsvenskan. Här förväntas vi föra matcherna, då blir det en liten omställning och det blir även en annan typ av hockey, påpekar Holmqvist.

Han säger att Djurgården inte är nöjda med lagets start – sju poäng på de sex inledande matcherna före BIK Karlskogamatchen. Efter torsdagens möte är DIF nu uppe på en åttonde plats i tabellen, på samma poäng (12) som sjuan Malmö som liksom Djurgården bara spelat sju och inte åtta matcher som de andra.

Och nu är ni plötsligt favoriter?
– Ja, det har blivit så speciellt i och med att vi vann i European Trophy mot lag som ska vara bättre än oss. Innan hade vi kanske inte så mycket förväntningar på oss, nu gjorde vi en bra försäsong och det sätter större press på oss själva, Går det bra på försäsongen så får man större förväntningar och större press på sig. Så har känslan varit.

Man kan ju i och för sig se förväntningar som en typ av komplimang? Folk väntar sig saker för att de litar på dig?
– Ja så är det väl, säger Micke Holmqvist.

Och Djurgården har stundtals spelat bra hockey:
– Jag tycker att vi gjorde det riktigt bra mot Västerås (20 september, förlust 0-2) fast vi inte fick in några puckar. Sedan har vi haft perioder som vi har kommit bra in i det, även fast vi har dippat efter det. Men det känns som att det inte är kört bara för att vi har en dålig period i en match utan vi kär på. I dag var det en hyfsat jämn match som jag tycker att vi vinner rättvist. I tredje tar vi över mer och mer ju längre perioden går. Man hinner inte tänka så mycket där utan man kör bara på. Nu fick vi in en puck till 2-1, och lyckas hålla undan i de två, tre minuter på slutet som var kvar.

På lördag väntar hemmamatch mot Björklöven, ett publikmöte mellan två gamla storlag med starka klackar.

På lördag väntar också en avtackning av Djurgårdsikonen Kristofer Ottosson. När Jimmie Ölvestad tackades av i premiären mot Troja hemma tog känslorna över för många av Djurgårdsspelarna – så som det ofta blir efter hyllningar inför matcher. Stora delar av laget hade uppenbara problem med att hålla fokus i första halvan av premiärfajten mot Troja efter den fantastiska hyllningen av den förre lagkaptenen:
 
– Det blev ju något speciellt, dels för att det var premiärmatch och dels för det här med Jimpa. Alltså den hyllningen, det var det grymmaste tryck jag har hört på Hovet. Jag har inte hört något liknande men nu har vi varit med om det en gång så förhoppningsvis kan vi hantera det bättre på lördag.

Det lär ju bli galet tryck då också med tanke på hur populär Ottosson är bland fansen?!
– Ja det kommer bli känslosamt men det kommer också att bli en häftig händelse. Och vi ska hantera det bättre nu än vi gjorde senast. Det ska vi göra.
  


Inga kommentarer: