tisdag 8 oktober 2013

"Vi måste ha mer krav på varandra"

(Victor Ahlström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

AIK bjöd på magisk hockey – i tio minuter. Sedan skulle ett plexiglas fixas och efter den ofrivilliga pausen hade magin gått upp i rök.

– Vi vet ju att vi kan och de här (Frölunda) ska vi vinna mot, tycker jag. Speciellt med den här starten. Att vi inte kan komma tillbaka här på slutet det tycker jag är riktigt dåligt från vår sida, säger Victor Ahlström.


Vi kan väl börja med det roliga. AIK kom stärkta av 5-2 segern i Leksand ut och bjöd på tio fartfyllda minuter där man spelade precis som spelidén säger – aggressiv forecheck, intensiv skridskoåkning, samlade anfall, snabb puckförflyttning och det gav utdelning.

Frölunda kom på efterkälken, drog på sig utvisningar och AIK ångade på, frustande av självförtroende och gjorde två fina mål – det första efter 6.07, det andra efter 11.18, i pp.

– Precis. Vi fick några pp att gå på, fick spela fem mot tre ett tag och det är klart att då får man självförtroende och håller i pucken och sådär men sedan efter det så är det inte så speciellt bra de sista tio. Vi kommer ändå in till periodpaus med 2-2 efter att ha haft 2-0-ledning…

Men om vi tar det som är bra först, vad funkar? För det här vill man ju se fler gånger?
– Ja precis, vi har haft ett bra pp ett tag och så och nu kommer vi ut med fart, får med oss en utvisning direkt och alla får självförtroende, vi leder med 1-0 direkt och det är hemmaplan. Det är väl mycket det, man kommer ut med mycket energi.

Sedan behövde plexiglas lagas och det blev en oväntad och lång paus i spelet där Frölunda hann samla ihop sig och ladda om medan AIK… ja vad hände egentligen?

 – Jag vet inte men vi slutar väl åka skridskor och köra på den vägen som vi gjorde och samtidigt så tycker jag väl att vi fortsätter väl gå framåt lite väl mycket kanske och kanske borde ha hållit 2-0 ledningen inför pausen. Så det var riktigt dåligt spel av oss (AIK) sista tio i första och andra perioden ska vi inte ens tala om. Den var ju kanske en av våra sämsta perioder i år.

Ändå gör ju Hurtubise 3-2 där…?
– Ja precis. Men de får in ett snabbt mål på det och det självförtroende som vi fick av 3-2- målet är snabbt borta. Det försvinner direkt.

Varför är det så svårt att behålla självförtroendet? När ni har det så går det ju bra?
– Ja precis, men jag vet inte. Det är svårt att svara på men vi måste jobba på det. Vi måste fortsätta och ta med oss det som är bra. Vi måste ta med oss den bra match vi gjorde uppe i Leksand hit och nu har vi de första tio som vi kör bra men resten är värdelöst. Vi får in en puck till men spelet är inte särskilt bra, säger Victor Ahlström.

Och här uppenbarar sig samma problem som AIK hade mot Luleå förra veckan. När det börjar svaja i såväl självförtroende som spel så är det ingen som lyckas kliva fram och stoppa nedåtspiralen, varken hos tränarna eller bland spelarna.

Men vad kan man göra om det plötsligt rasar?
– Då måste man göra det enkla i spelet, som att få ner puckarna och kriga på och inte ta några chansningar kanske. Utan ligga på rätt sida och börja från det enkla.

De gör 3-3 sedan kommer 4-3 och det är bara ett mål upp men det ser sjukt avslaget ut i tredje. Att Frölunda slår av lite på takten förstår man ju men att ni gör det också?
– Ja vi går ut där och ska försöka hämta in den där ledningen som de har men det hände liksom ingenting.

Det lagades ett plexiglas i tredje perioden med, och efter det hände det ingenting, det var som att orken bara tog slut där?
– Ja precis.

Ni ser trötta ut i benen?
– Men det var vi nog inte.

Sitter det i huvudet?
– Ja, det måste göra det.

Men om det sitter i huvudet… borde tränarna göra något då för att få en förändring i matchen?
– Nej det är upp till oss spelare som är på isen, det är vi som måste göra det.

Vid första plexifixarpausen samlade Roger ihop sina spelare och körde en extra timeout, borde ni samlat er och snacka ihop er också?
– Frasse brukar ju samla oss vid spelavbrott, nu kanske han mest skrek till oss i båset men jag tycker ändå att vi har vår spelidé. Vi måste kunna få en bättre forcering på slutet. I dag är vi ju inte ens nära en kvittering, säger Victor Ahlström.

(FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Han var inblandad med en assist vid Brett Carsons stenhårda skott som gav 2-0. Men hur ska AIK komma tillbaka och lyckas spela det fina spelet i en hel match och ja helst flera matcher då? Det är tiotusenkronorsfrågan som AIK måste lösa nu. Victor har sina funderingar:

– Vi måste gå ut och göra de bra sakerna som vi har gjort tidigare och kriga på och köra och liksom… vi får inte gräva ner oss om vi får ett mål emot heller utan vi måste fortsätta hela tiden med samma saker. För mål kommer vi att släppa in men vi får inte sjunka ihop för det, inte så mycket som vi gjorde idag.

Ni tog ett låååångt möte direkt efter matchen innan ni mötte media. Vad var det ni pratade om?
– Det var vi spelare som ville prata och vi har snackat lite att vi kan inte acceptera att vi gör en bra match, sedan kanske två dåliga innan vi kan göra en bra match igen utan vi måste ta med oss de bra matcherna och bygga därifrån.

Eller en bra period och så två dåliga?
– Nej precis, vi kan inte hoppa upp två steg och sedan backa tillbaka fem i matchen efter, det är mycket det.

Vad kom ni fram till?
– Att vi måste ha mer krav på varandra och såna saker och kanske ta tag mer i den defensiva biten först, så får det andra komma senare. Det är det som har varit vårt grundspel sedan tidigare, att när vi har spelat bra så är det bakifrån som det börjar. Och spelet på hemmaplan, vi gör tre mål då ska man vinna. Med de målen ska vi vinna. Vi får inte släppa in så många mål som vi gör. Mål framåt har vi ju gjort men det är för mycket insläppta mål bakåt.

Det är så konstigt att det går att spela drömhockey i tio minuter och sedan bara nä?

– Ja jag vet inte, jag har inget svar på det. Jag vet inte varför det blir så. Jag själv försöker kriga på och skapa chanser men jag har väl samma problem nu som förra året att jag får inte in puckarna i början (av säsongen) och då blir det lite tungrott men äh jag försöker kriga på. Det finns inte så mycket annat att göra.

Inga kommentarer: