onsdag 2 oktober 2013

AIK var för beskedliga, förlorade borta mot Färjestad

(Lagkaptenen Patric Blomdahl klev av matchen mot Färjestad, än så länge oklart varför. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Ibland blir inget som man har tänkt sig. Som AIKs match mot Färjestad på onsdagskvällen. AIK jagade sin första seger på bortaplan och får fortsätta jaga då Karlstadlaget vann med 3-1.

Så här sa tränaren Rickard Franzén före matchen till AIK:s hemsida:
– Vi ska vara ”jobbiga AIK” och ta för oss i varje situation och göra klart arbetet.


Men. Så här sa Björn Melin till C more, inför tredje:
–”Vi måste få in lite jävlar anamma i laget och gå in och visa att vi vill vara med i matchen.

Ganska rejäl diskrepans där som ni ser.

Tränarfrasse sa även så här före matchen:
– Vi har en enorm styrka i det här laget. Vi måste bara tro på oss fullt ut och göra de saker vi kommit överrens om fullt ut varje dag i 60 minuter. Då är vi ett bra hockeylag. Men börjar vi släppa på detaljerna blir det tufft i den här serien. 

Men. Självförtroendet verkar inte finnas där. Eller det fanns där fram till 1-1 då Björn Melin dundrade in ett direktskott från blå och med ett vackert mål gav hopp till AIK. Det är bara det att efter målet så kom ingen boost mentalt utan det såg fortsatt ängsligt ut. Eller ängsligt kanske är fel men lite krampaktigt är det ju.

Eller som ”tränarFrasse” sa innan matchen:
– Vi har inte riktigt trott på oss själva som lag och gjort det vi ska göra.  Vissa matcher har vi hamnat fel och tagit säkerhetsavstånd och gett bort alldeles för mycket yta till motståndarna, då kan vilket lag som helst vara bra mot oss.

Och lite så blev det nu. Så här sa AIK-tränaren efter matchen:
 – Det var ingen bra match från vår sida. Färjestad behövde inte vara speciellt bra för att vinna den här matchen. Vi måste kunna hålla energin uppe, vi är inte riktigt där idag

Jag säger inte att AIK var dåliga jag säger bara att de inte spelar på den nivå där de skulle kunna spela och det beror på händer som håller hårt i klubban, att många i laget inte vågar slappna av och spela ut på bortaplanen. Det kan också vara förklaringen till att ”ingen är där”.

Varför det är så här vet jag inte men jag hoppas Franzéns tränarteam vet, för det räcker inte enbart med att vinna hemma om man ska hålla sig på säg en åttonde plats och uppåt.

Noterat i matchen:
Danne Larsson stod i mål, släppte visserligen tre mål men jag tycker han gör en bra match. Det hade kunnat stå betydligt mer än 1-0 till Färjestad efter första perioden om inte Larson bland annat räddat två frilägen.

Björn Melin gjorde AIKs enda mål och jäklar vilket drag det var i det skottet. Melin gjorde en ganska blek fikur förra säsongen men känns betydligt starkare nu. Sedan är det bara det här med att få hela lagets självförtroende.

Lagkaptenen Patric Blomdahl klev av tidigt i matchen, spelade endast 5.13 totalt. Jag såg inte vad som hände men något var det ju. Helt klart.

Christian Sandberg spelade ännu mindre, endast två minuter och tio sekunder. Får kolla upp det där under torsdagen, ser inte bra ut alls. Sampa hade en säsongen fylld av skador förra vintern jag hoppas verkligen inte det blir så igen.

Mattias Janmark var återigen glödhet, spelade 24.08 – mest av alla i AIK. Björn Melin var inte långt efter med 22.03.  Esa Pirnes kom upp i 22.07 och då är alla forwards, är ju annars oftast backarna i ett lag som har mest speltid. Jag är lite kluven till det där. Om man nu inte gör mål ska man då kanske inte skaka om lite och ge till exempel en som Marcus Nilsson chansen, han måste ju få spela för att komma igång.

Apropå det spe lade Fredrik Carlsson endast 09.28. Det känns ju lite ovant. Får kolla skadeläget där med.

Twinsen fick spela en del mot Färjestad och gjorde det bra. Båda var nära att näta, Oscar i andra och Victor i tredje och i just tredje, där större delen av AIK såg uppgivna ut när Färjestad lyckades låsa matchen var tvillingarna ljus i mörkret just genom sitt hårda jobb.

Mattias Janmark hade föresten ett skott i målramen i början av tredje. Frågan är hur matchen slutat om ”Janis” hade fått in pucken och därmed gjutit mer mod i AIK.


För det känns ju som mycket sitter där, i huvudet och då undrar man ju vem som ska ta tag i det och få med sig övriga?! Känns inte som att någon lyckas ta täten just nu.

Inga kommentarer: