torsdag 31 oktober 2013

"Det måste komma instinktivt"

(Jocke Eriksson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Den goda DIF-nyheten: Djurgården gjorde samtliga mål i onsdagens match i fem mot fem. Det var på tiden.

Den dåliga nyheten: De tre målen räckte inte och därmed kom säsongens andra match utan poäng för DIF.


– Jag tycker att vi gör en ganska dålig match. Vi spelar okej första tio minuterna, sedan från minut tio till minut fyrtio så spelar vi under all kritik. Vi dräller med puckar, vi spelar hafsigt och slafsig, är oorganiserade och förlorar närkamper, konstaterar Jocke Eriksson.

Djurgårdens mål då? Alla tre kom i tredje perioden, som DIF vann med 3-1. Men Oskarshamn vann som sagt matchen, med 4-3.

– I sista spelar vi bra och samlar ihop oss. Vi höjer oss och spela som vi vill. Vi har bud på en kvittering men i och med att vi hade gett bort stora delar av matchen redan, har 0-3 efter två perioder, så orkar vi inte jaga i fatt och om hela vägen fram, analyserar Jocke Eriksson.

 Men hur kunde det bli så här?
 – Vi hamnar i dåliga vanor efter deras 1-0-mål. Men vi börjar helt okej, sedan tappar vi riktlinjer och koncepter för kanske första gången i år. Eller Almtuna borta var också en sån här match, som den såg ut i dag. Annars har det inte sett ut så där, säger Jocke Eriksson och fortsätter:

– Det blir som en blödning som man inte får stopp på. Någon tar ett felbeslut sedan tar nästa spelare felbeslut. Det där sprider sig och sedan händer fler saker, istället för att vi lyckas stoppa blödningen och gå tillbaka till grundspelet så tar det för lång tid, 1,5 perioder innan vi gör det. Sedan återfann vi oss själva i sista, då kontrollerar och dominerar vi den delen av matchen men vi gav bort matchen innan dess och sedan blev det för svårt att vinna.

Varför den onda cirkeln ens drar i gång på är svårt att förklara även för Djurgårdens assisterande lagkapten:

– Det som gör det så svårt är att det kan vara flera olika individuella förklaringar. Vissa är inte bekväma för dagen och tar felbeslut på grund av det. Andra har inte fräscha ben eller huvuden för dagen. Vissa kanske inte är inställningsmässigt på plats. Alla kan ha olika förklaringar men det är en grupprocess som inleds och avslutas.

– Som grupp betraktat så börjar vi okej, spelar sedan sämre men det positiva är att vi bryter mönstret i tredje så att även vi är missnöjda med matchen som helhet och den är inte godkänd så är det bra att vi slutar blöda i den här matchen så att vi kan ta med det bra spelet mot VIK i nästa match på fredag.

Nu har ju Djurgården bara gått poänglösa i två matcher varav den här är den ena. Vilket är bra men visst behöver man börja plocka lite treor också:

– Att vi inte gjort det har sin förklaring. Och det är att vi har levt på pp-mål. I ett antal av de matcher som vi har kryssat så har vi varit det bättre laget men vi har samtidigt gjort för få mål. Jag tänker på Mora borta (2-3), Asplöven borta (1-2), Troja borta (1-2). De tre matcherna skulle vi ha vunnit vid full tid om vi hade haft lite normal effektivitet. Så det finns säkert förbättring spelmässigt men framför allt så har effektiviten i fem mot fem inte varit så bra som vi har hoppats.

 Vad ligger bakom det då?
– Det är många olika förklaringar där med men i grunden så handlar det om att gör man mål så höjer det självförtroendet, då blir det ett omvänt scenario. När det går troll i målgörandet i fem mot fem då kanske det beror på att man tvekar lite eller stressar nä man ska vara kall eller passar istället för att skjuta, säger Jocke Eriksson och avslutar:

– Det finns inget enkelt svar men samtidigt så går det inte att tänka sig till en förändring utan ska det hända något offensivt så måste det komma instinktivt. Man får nöta in det som man gör rätt så att avsluten sedan sker instinktivt. Men det hade varit värre om vi inte hade spelat bra och skapat målchanser, för det gör vi.  
Inga kommentarer: