torsdag 10 oktober 2013

"Vi sa att det här ska vara vår bästa match. Och alla köpte det"

(Johan Mattsson  var tillbaka i Axa och höll säsongens första nolla för DIF. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Tappad 2-0 ledning mot Troja i premiären, tappad 3-0 ledning mot Timrå i början av oktober och tre poäng, med nöd och näppe, mot Björklöven senast trots en 3-0 ledning i matchen.  När Djurgården gjorde 3-0 mot SSK undrade man ju, men. Nu höll det, hela vägen.

– Matchen kändes lugn. Vi spelade bra i 60 minuter och det är väl första gången vi gör det för säsongen, så det kändes lugnt hela matchen igenom, säger Djurgårdsmålvakten Johan Mattsson.


Skillnaden på den här matchen och de tidigare, där det rasat? Förmodligen graden av självförtroende:

– Jag vet inte, men vi höll våra huvuden kalla. Vi hade gått igenom matchen innan och sa att det här ska vara vår bästa match. Och alla köpte det. Och då ser det ut så här, när alla köper det till hundra procent. Vi släpper inte in dem i matchen, så det är riktigt bra.

Det låter ju väldigt lätt? Att man säger det så blir det så. Men vad gör att det blir så på riktigt och inte bara blir något ni säger?
– Jag vet inte, men Tony och Nyman är riktigt bra tränare. De når ut bra till oss och det är väl därför. De är duktiga på att snacka, det blir inte… alltså vissa tränare blir lite repetitiva. De säger samma sak om och om igen…

Och då slutar man lyssna eller?
– Ja, nu är ju inte jag utespelare men det känns så ibland. Och jag har inte sett det (dövörat) än med Tony och Nyman så det kan vara någonting där.

Men det var inte bara självförtroendet och strikt disciplin som gjorde att Djurgården vann. DIF har haft fart i tidigare matcher, men sällan matcherna igenom. Det hade man nu:

– Ja framför allt så åkte vi grillor. Förr har vi åkt grillor i första perioden och fått utdelning men sedan så har det väl saktats av lite i andra och i tredje också, så jag tycker vi åker grillor hela matchen och gör man det så vinner man matcher. Det är så det brukar vara.

Men det fanns en kritisk tidpunkt i matchen som – nog – blev lite spiken i kistan. SSK växlade upp efter första pausen, spelade jämnt med DIF i början av den tredje – även om man fick i väg få skott. Djurgårdstränaren Tony Zabel blev lite orolig, tyckte DIF blev för passiva, vill få upp intensiteten, få loss handbromsen och tog en timeout. Enligt uppgift ska han ha skrikit åt spelarna något i stil med att bara köra och strunta i om det blir utvisningar, bara spelarna gasade på. Om det var så kan dock Johan Mattson inte svara på:

– Jag hörde faktiskt inte, jag stod och pratade med Keller (materialförvaltaren Johan Kellerstam) och Adam (Reideborn) så jag fokuserade på det egna men det är mycket möjligt…

Kändes det som att ni höll på att tappa matchen där?
– Nej det tycker jag inte. Visst de var i vår zon lite grann men inte så mycket. De hade lite i första också men satte inte dit lägena och i sedan i andra fick de lite snurr men jag tror att jag hade tre skott emot mig i den perioden och det, visar väl att vi är så pass bra defensivt att de kan ha puck i vår zon men vi släpper ändå inte till farliga chanser.

Vad säger du om din egen insats?
 Den var helt okej. Det var någon situation bakom mål som jag läste fel men annars var den helt okej. Det var inte så mycket att göra.

Det brukar man väl säga är svårt för målvakter?
– Jo det är klart att det är det, men det var framför allt i mitten som de hade bra inspel där och kunde ha fått träff men äh. Våra backar är så pass bra att SSK inte kommer till avslut fast de har de lägena och det ska våra backar ha cred för.

Om SSK hade ett tamt och långsamt pp, så gasade Djurgården järnet i sitt med snabba fötter, snabba pass, många alternativ och intensiv skymning framför SSK-målet:

– Vi gick igenom deras pp innan matchen med Nyman och fick ett hum om vad de försöker göra och mycket riktigt så stämde det. Jag tycker att vi har bra koll. Sedan är Jocke så jäkla bra på att vinna tekningar. Jag kommer inte ens ihåg om de vann en enda tekning i vår försvarszon, det är en stor del. Sedan är det klart att det bli jobbigt när de får åka ner och hämta puck varje gång och då står vi upp bra och släpper inte in någon gratis. Jag tror det tar energi från dem att de inte får till ett bra spel, konstaterar Djurgårdsmålvakten.

Hur jobbigt är det som målvakt när motståndarna ligger på mot målet, som ni gör nu, i pp?
– Det är klart att det är jobbigt. Man ser ju framför allt att fan nu kan jag inte släppa någon retur. Man blir väl inte stressad så men vad som helst kan ju hända när man inte ser pucken så det är väl främst det som är jobbigt, så det hjälper att vi har så jävla hungriga grabbar framför mål som vi har med en sån som Ahlén och då blir vi jättefarliga där framme.

Johan Mattson har SSK förflutet och har fostrats i klubben som junior innan han åkte över till Sudbury Wolves hösten 2011. Men att just han fick stå mot Södertälje var inget eget önskemål:

– Nej, eller visst har man önskemål men det är ju inte upp till mig men nu lyckades det bli så att jag stod här och Adam mot Almtuna (där han fostrats) men vi har inte sagt att vi vill stå helst mot någon så det var väl tur där bara ha, ha.

Nollan mot SSK var Johan Mattssons första i DIF-tröjan och lagets första nolla den här säsongen. Så här långt har Adam Reideborn stått fem matcher och Johan Mattson fyra. Vem som får stå på fredag när målglada Karlskrona kommer till Hovet (42 mål så här långt) blir en överraskning.

– Om det blir jag så blir det en jäkla kul match. De har ju plöjt genom serien!

Och vräkt in mål?!

– Ja och inte släppt in så många heller, så det blir en riktigt rolig utmaning. Det är alltid kul att mäta sig mot topplagen.

Inga kommentarer: