tisdag 22 oktober 2013

Disciplinnämnden: Fyra matcher (3+1) för Bohman och fem matcher för Bokros (3+2)

Nu har Disciplinnämnden funderat kring de två matchstraffen som delades ut i lördags i matchen mellan SSK och Asplöven.

Om vi börjar med SSK-backen Tomas Bokros så fick han ju lämna isen efter en tackling på Simon Olsson. Asplövenforwarden Olsson svimmade av vid tacklingen och fördes till Södertälje sjukhus för undersökning, där det konstaterades att han hade fått hjärnskakning.


Bokros får nu fem matchers avstängning, mellan 21 och 29 oktober. Två av de matcherna omvandlas till böter om 6 000 kronor. SSK-backen missar därmed matcherna mot Rögle, Mora och Karlskrona och är åter spelbar mot Timrå på torsdag i nästa vecka.

Disciplinnämnden motiverar beslutet så här:

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Tomas Bokros samt har granskat filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår att en motspelare befinner sig nere i sarghörnet i sin zon för att hämta pucken. När motspelaren fått tag i pucken försöker han göra en dragning på Tomas Bokros, varvid Tomas Bokros tacklar motspelaren med armbågen i ansiktet. Motspelaren ådrar sig skada och får åka till sjukhuset med hjärnskakning.

Tomas Bokros har i huvudsak anfört att hans avsikt varit att utdela en korrekt tackling för att vinna tillbaka pucken. På grund av motspelarens rörelse råkade han träffa motspelaren i huvudet, vilket inte var hans avsikt.

Av filmsekvenserna framgår enligt Disciplinnämndens bedömning att Tomas Bokros utdelat en tackling med höjd armbåge som träffat motspelaren i huvudet. Tomas Bokros har haft god tid på sig att avbryta den men har istället valt att med avsikt träffa motspelaren i huvudet.

Tacklingar av denna typ är generellt farliga och medför risk för allvarliga skador. Disciplinnämnden anser att påföljden ska motsvara totalt fem matchers avstängning, varav två matcher omvandlas till böter. ”


Och här har ni Disciplinnämndens beslut angående Asplövens Marcus Bohman efter tacklingen på Jesper Thörnberg i lördags. Thörnberg försökte spela vidare efter tacklingen men fick hjärnskakning av tacklingen och klev av efter en stund.

Bohman fick fyra matchers avstängning – under perioden 21-28 oktober, en av dessa omvandlas till böter på 3000 kronor.

Så här motiverar Disciplinnämnden sitt beslut:

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Marcus Bohman samt har granskat filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår att en motspelare befinner sig i mittzonen i väntan på att ta emot en passning. I det läget sätter Marcus Bohman in en tackling som träffar i bröstet. Motspelaren är totalt oförberedd på tacklingen. Han spelar först vidare men får senare lämna isen på grund av skada.

Marcus Bohman har anfört han uppfattar det som att motspelaren är på väg att få en passning. Han står upp för att utdela en tackling och vinna tillbaka puck. Pucken bryts dock på vägen och han hinner därför inte avbryta den tackling han tänkt utdela.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Av utredningen framgår att Marcus Bohman har utdelat en otillåten tackling mot en motspelare. Motspelaren var inte puckförare och var därför oförberedd på att ta emot en tackling.

Tacklingen kommer dessutom snett bakifrån vilket gör att motspelaren inte har någon möjlighet att göra sig beredd.

Det är enligt Disciplinnämnden fråga om en respektlös tackling som ska leda till bestraffning. Mot hänsyn tagen till att farten vid tacklingen inte varit så hög, kan påföljden stanna vid en avstängning motsvarande totalt fyra matchers avstängning, varav en match omvandlas till böter. ”


35 001 och 50 000 kronor i månaden.

Inga kommentarer: