torsdag 3 oktober 2013

"En ren kalldusch att få en sån start emot sig"

 (Jonas Engström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Tre skott, tre mål. 0-1 efter 33 sekunder, och 0-3 efter 3.44 av matchen. Det läget kan bara beskrivas på ett sätt:

– Det var en start man verkligen inte ville ha. De (Löven) får en drömöppning, vi får en mardrömsstart. Och det är något som hänger kvar hos oss sedan Malmömatchen att vi klickar inte från start. Jag vet inte varför men vi är inte med från start, säger Jonas Engström sammanbitet.


(Svårt att ta sig igenom ett tajt försvar. FOTO RICHARD HIMBERG)

SSK-forwarden var själv inne på första baklängesmålet.

– Jag vet inte vad som händer egentligen men de har en två mot tvåa mot oss och jag blir helt rökt – som jag inte får bli. Sedan kommer de två mot en från rödlinjen och drar på ett skott som går rakt in i mål. Det var ett bra skott, konstaterar Engström.

Vid 0-2 var det unge jättetalangen David Pastrnak som gick bort sig.

– Han slår en puck som han inte borde slå. Han borde lagt pucken djupt i stället, sedan tappar han balansen och hamnar i samma läge som jag gjorde vid första målet. Han (Gustav Hjalmarsson, inlånad Lövenforward från Växjö) blir i stort sett fri från blå och stänker upp pucken.

Vid 0-3 är det spelare som står i fel positioner som ligger bakom att Löven får den chans som de får.

– Vi tittar för mycket på puck. De gör en sidledspass, den är svår för målvakterna och den kan Idoff inte göra något åt, konstaterar Engström.

Sebastian Idoff var vid det här laget rasande, lämnade målet och slängde enligt Länstidningens utsända i väg målvaktsspaden. In kom istället Niklas Lundström som höll nollan under de återstående 56 minuterna.

Men Jonas Engström vill inte lägga någon skuld på Sebastian Idoff för de tre målen. Det var istället misstag från utespelarna som låg bakom katastrofstarten, säger SSK-forwarden:

 – Jag tycker inte det var hans fel. Utan det är vi andra som… det var samma mot Malmö senast (där SSK förlorade med 0-5) att vi får en start som… Jag vet inte vad man ska sätta fingret på men det känns ibland som att vi inte klickar från start. Vi gör en bra första period (efter den dåliga starten) där med och det är samma nu. Men jag blir rökt för enkelt, David tappar balansen och vid tredje kollar vi bara puck, analyserar SSK-forwarden inledningen.

 ( FOTO RICHARD HIMBERG)

Utåt sett kan det se ut som att spelarna inte vill göra en bra start men inget kunde vara mer fel än just det antagandet. Viljan finns där men något går just nu i baklås. Hockey är ett mentalt spel och frågan är hur den här låsningen ska brytas. Just nu går huvudena – och därmed spelet- i baklås på något sätt:

– Vi sitter i omklädningsrummet före match, vi är jättetaggade sedan är det en ren kalldusch att få en sån start emot sig. De (Löven) får en kanonstart men de får den för enkelt. Det här ska inte behöva ske – men vi har det trögt just nu, säger Engström i bilen på väg hem från matchen.

Efter en så här kalldusch kan man ju tänka sig att man som spelare bara vill ge upp men det var faktiskt tvärtom för SSK-spelarna som samlade ihop sig efter den jobbiga starten.

– Vi sa i båset och i pausen att visst, vi får en kalldusch men det var ändå en hel match kvar att spela. Vi var positiva och sa att vi skiter i att det står 0-3 och går bara ut och kör nu. Det har bara gått fyra minuter, vi har mycket tid att vända den här matchen. Och när vi får in 1-3 reduceringen så är det full match igen. Sedan skjuter de bara tretton skott på hela matchen. Vi ska ju utnyttja det mycket bättre, säger en självkritisk Jonas Engström.

(Engström har reducerat till 1-3. FOTO RICHARD HIMBERG)

Men det var ändå han som halvvägs in i första ledde jakten på en kvittering till att börja med och som efter 9.55 i första reducerade till 1-3.

– Jag fick en bra pass av David (Pastrnak), stod fri framför mål, sköt en backhand och tog min egen retur.

 SSK spelade sedan upp sig, hade ett bra tryck, inte minst i slutet av matchen:

– Sista tio i tredje, då tryckte vi på ordentligt, fick ner puckarna och (Jay Gregoire) gör 2-3. Det finns tid kvar att spela på, vi har gott om tid och vi har en stor tro på oss själva att vi ska vända detta men vi kommer inte riktigt in på kassen. Det blir ju svårt för när de (Löven) har gjort 3-0 borta då vill de ju inte ens anfalla efter det. Då ställer de upp i en köttmur och väntar bara. Det blir väldigt svårt när de inte ens vill anfalla, säger Jonas Engström.


(Mike Bergin kan vara en retsticka när det behövs... FOTO RICHARD HIMBERG)

(...här i sitt esse.  FOTO RICHARD HIMBERG)

Men nu måste SSK hitta en lösning på de sega matchstarterna. Hade de vetat exakt vad som ska göras så hade problemet så klart redan varit ur världen men laget söker efter en lösning, inte minst när det gäller bortaspelet.

SSK hade före torsdagens förlust fått med sig poäng i de tre inledande hemmamatcherna (en pinne mot Mora, två poäng mot Timrå och tre mot BIK Karlskoga). Samtidigt har bortamatcherna varit sorgebarnet med noll gjorda mål (!) i tre av de första fyra bortafajterna (2-1 vinst Rögle sedan tre raka torsk 0-4 mot Karlskrona, 0-3 mot Troja Ljungby och 0-5 mot Malmö).

– Vi måste helt klart spela bättre borta, det har inte varit bra hittills. Vi har bara inte fått ihop det, det har inte klickat och nu måste vi nöja oss med det enkla spelet.

 Vem ska kliva fram och leda laget i det här läget?
– Allihop! Vi måste alla se oss i spegeln och ta ansvar. Alla måste göra sitt för att föra laget framåt. Vi måste tro på det här allihop. Det är många matcher kvar och vi vet om att det finns bra spel inom oss.

Idoff var såklart jätteledsen efter den här starten, vad sa ni åt honom?
– Vi var så klart fram och pushade honom. Det är självklart, samtidigt så hade vi ju fokus på att vända matchen så det var mer efteråt som vi har pratat med och pushat honom.

Nu hade Idoff oturen att vara den som skulle skriva autografer efteråt? Känns väl taskigt efter en sån här match men var bestämt innan nedsläpp?

– Ja, men vi är proffs så det får man hantera bara. Det är samma lika för alla i laget, det måste man klara av och det gjorde han säkert. 

***
Fotograf Richard Himberg har tagit bilderna här ovan, fler fina bilder hittar ni på den här länken

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du fångar läget MarieH...En intervju med Per Nygårds kanske, många vill säkert höra honom - länge sen.

Marie Hallman sa...

anonym: Tack! Ja jag vet. Vi får se. Han är rätt bökig att få tag på så det glider lätt utanför agendan.