tisdag 29 oktober 2013

"De ville inte kämpa, inte som vi gjorde i alla fall"

(Oscar Ahlström. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Med fem minuter kvar till full tid såg AIK totalt körda ut. Växjö ledde med 3-1, minuterna tickade på. Sedan kom en av de mest galna vändningarna på år och dagar på Hovet.

Mattias Janmark reducerade på egen hand till 2-3, sedan kom tre AIK-mål till på två minuter och 41 sekunder.

– Det var någonting vi behövde i alla fall! Vi i laget och föreningen också, slår Oscar Ahlström fast och fortsätter:


– Vi har många borta som har fått kliva av med skador och sjukdomar och sådär och många nya som fick komma in. Det gjorde att vi hade många ändringar i kedjorna också…

… och så klev Sampa (Christian Sandberg) av med revbensskada också efter att bara ha spelat i 1.30?
– Ja så det vart ju ganska mycket speltid på vissa andra, vilket är ganska kul och så men det är självklart jäkligt kul att vinna då också, det är det!

Och som AIK vann! Publiken på Hovet jublade hoppfullt när Mattias Janmark gav ett försiktigt löfte om en skräll med sitt fantastiska 2-3 mål. När Christopher Aspeqvist kvitterade till 3-3 med sitt andra mål för säsongen andades jublet förväntningar om en skräll eller åtminstone en pinne eller två. När Oscar Ahlström gjorde 4-3 med bara 1.12 kvar till full tid stod fansen upp och skrek rakt ut. När Mattias Janmark punkterar med 5-3 i tom bur med 42 sekunder kvar var både glädje och lättnadsvrål som ekade runt Hovet. För visst var det en crazy vändning?!

– Ja det blev ju det!  Men vi kände lite redan i andra perioden, när de fick sitt 3-1-mål att de ville nog bara åka hem egentligen. De ville inte kämpa, inte som vi gjorde i alla fall. Och jag tycker att vi skapade jäkligt många bra chanser, fast vi fick inte in dem då men vi kände att vi hade dem (Växjö), hela tiden, bara vi jobbade på. Vi har ju känt så innan (i andra matcher) också men då har vi inte fått in puckarna, vilket har känts jäkligt surt men det kom i dag.

När det var fem minuter kvar och Växjö ledde med 3-1, kände ni verkligen då att det här tar vi?
– Nej det gör man väl inte men vi sa det att få vi in ett mål, då! Då kan det bli lite skakigt och då kan vi få in ett till och nu vart det ju två mål till och det var jäkligt skönt, det var det.

Sjutton sekunder senare, när Janmark snor pucken av Eddie Larsson som dräller vid blålinjen i AIKs zon, åker över hela isen och prickskjuter in reduceringen till 2-3. Vad känner ni i båset då?
– Det är klart att det är en jätteprestation att han åker ifrån de så där, och det har han gjort flera gånger i år också. Sedan, fan… då är det ju bara framåt som gäller.

Får man en extra energiboost i båset när sånt där händer?
– Ja det är klart man får. Då känner man att det är bara ett mål i från, då är det bara köra, säger Oscar Ahlström.

(FOTO: JESPERZERMAN.SE)

Mitt i AIKs energiorkan kommer en märklig skada på Växjös målvakt Mattias Modig som snubblar till samtidigt som han höjer armen för icing, slår i målramen lite lätt och där poppar ena axeln ur led.

Modig får hjälp av isen under stora smärtor. In kommer Scott Munroe, iskall i kroppen efter en match som båsdörrvakt och släpper in två mål på tre skott. Först gör Christopher Aspeqvist 3-3 på första skottet som Munroe får emot sig, han tar därefter ett skott av Oscar Steen skott men släpper sedan in Oscar Ahlströms 4-3 mål på det tredje skottet som han får på sig. Sedan
är vändningen är klar (och utökas senare till 5-3 i tom kasse).

– Men jag kan känna att han inte kan göra så mycket! Det var bra lägen som vi fick också. Jag hade ju öppet mål efter en bra passning av (Jonas) Liwing och Stoffe (Aspeqvist) kom in i slottet och pangade på i full fart. Det är inte så lätt att ta. Det tror jag inte.

Så att Munroe kom in ouppvärmd var inte grejen?
– Nej det tror jag inte. Sedan vet man ju aldrig men det känns inte så!

Fast det var nog lite knäckande för honom att släppa in 3-3 på första skottet?
– Nej, det var väl inte så roligt men det är inget som vi bryr oss om… ha, ha.

Det kanske bidrar till att han blir lite skakis?
– Ja, he, he, det gör det nog.

Kände ni föresten att hela Växjö blev skakis redan vid 2-3 eller 3-3?
– Ja det kände vi. För vi kände redan innan att de inte var med från början heller. De tog ju timeout i andra (efter 04.54) och då kände man att de är inte med riktigt. Och jag tycker det kändes som att vi hade press på dem hela tiden. Vi skapar mycket lägen och så, medan de inte skapar så mycket heller, bara enstaka grejer.

Så ni kände det som att de bara ville åka hem hela tredje också?
– Ja det kändes så. Men man tänker inte så mycket på det andra laget heller utan vi hade ju fullt upp med vårat och att åka framåt så jag vet inte om de kanske… hade gett upp det lite. Det kändes i alla fall så i andra och i början av tredje, att de egentligen bara ville lira av matchen, säger Oscar Ahlström och fortsätter:

– Sedan vill jag säga att vi gör ett jätte, jättejobb hela laget. Jag tycker vi gör det jäkligt bra. Vi jobbar i alla fall för varandra.

Du ser mer lättad än glad ut? Är det så?
– Ja det är klart! Hade vi fått en torsk i dag så hade det blivit tufft. Vi har ju inte tagit så många trepoängare heller, det här var fjärde bara och vi sa väl innan matchen att vi ska fan inte förlora i dag, även om vi har många borta.

Men om man säger så och ligger under med 1-3 med runt fem minuter kvar som ni gjorde, hur känns det då?
– Det kändes självklart inte bra och jag kände att fan ska det studsa emot oss här igen då!

Men då knöt ni näven istället för att få gamnacke och deppa ihop?
– Ja precis och det var jäkligt skönt!

(FOTO: JESPERZERMAN.SE)

Och om någon hörde ett jättebrak när 5-3 kom i tom kasse så var det en samling stenar som ramlade av AIK-spelarnas axlar. Inte minst för att motluten har varit så många och det stickande regnet i ansiktet har varit monumentalt – som när Oscar Ahlström får en klubba i ansiktet i slutet av första och spelet borde ha blåsts av för hög klubba men domarna inte ser något, spelet fortsätter och hela sekvensen slutar med att Malte Strömwall gör sitt första SHL-mål i karriären några sekunder senare:

Vad hände egentligen när du fick klubban i fejan?
– Jag åkte väl ner för att checka och skulle ta pucken där så vispar han upp den (bladet) i ansiktet och det är väl en olyckshändelse, det är det ju och jag försökte ju… får du en klubba i ansiktet så kanske du kan köra på direkt hemåt men man försöker ju ge en reaktion också och visa domarna att du fick något i ansiktet så att de ska se det.

Vad sa domaren efteråt?
– Att han inte såg det. Så sa han.

När de såg såret i ansiktet då?
– Ja då förstod de väl att jag hade fått klubban i ansiktet men då var det för sent.

Och så är det. Jag kollade reglerna efteråt med domarkontrollanten och domarna har inte rätt att backa och slå av ett mål för att dem missat att ta en utvisning – såvida det inte rör sig om ett matchstraff, alltså att den som gör fel ska ha fem minuter. Den som nu drog klubban i ansiktet skulle ha fått två minuter och missar domarna såna ”mindre” straff så kan de inte backa utan då är det mål även om det borde ha varit avblåst.

Nu fick det felaktiga domslutet ingen betydelse i och med den galna vändningen. Och för AIK är vinsten värd så mycket mer moraliskt än de tre poängen som rullade in på kontot:

Vad kommer det här betyda, tror du, att ni får en sån här vändning?
– Det kommer bli skönt! Och det blir skönt för hela laget för även om man försöker gå med mungiporna uppåt så kanske det inte är så lätt alla gånger när man har många torskar och sådär att komma glad till träningen och så men med det här i minnet så blir det så jäkla mycket roligare att komma till hallen i morgon (tisdag) och träna. Vi har två träningar innan vi har Färjestad (hemma på torsdag) och det ska bli så jäkla skönt och jag hoppas vi kan göra en riktigt bra match mot Färjestad. Sedan kommer det här uppehållet och då kanske vissa spelare kan tillfriskna lite och sådär, så det är väl det.

Måste vara extra skönt att vända och vinna också när ni – no offense till juniorerna – men när ni ställer ett så ung och oerfaret lag som ni gjorde idag på isen?

– Ja, det är något vi kommer ha med oss och som vi hade med oss från förra året också. Då hade vi ju sju man borta ett tag men vann trots det några matcher och spelade jäkligt bra och så, så det går ändå. Det vet vi!

Inga kommentarer: