lördag 26 oktober 2013

" Ibland så lär man väl vara på gränsen. "

(Mats Bäcklin. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

AIK vill spela en aggressiv, snabb hockey. Men. Det saknas både aggressivitet och speed i spelet just nu:

 Vi tränar på att spela så, det ser bra ut på träning och alla vet hur vi ska spela men sedan blir det inte så. Varför, är skitsvårt att svara på, säger AIK:s assisterande tränare Mats Bäcklin.


Mot Linköping spelade AIK jämt med hemmalaget i en period. Man hade rätt bra fart på rören, hade en del chanser men. Inga mål. De stod i stället LHC för och ska man sammanfatta målen så var samtliga frukten av tre markeringsmissar där målskytten fick vara helt fri och ostörd framför Danne Larsson som höll AIK kvar i matchen genom stabilt positionsspel.

– Jag tycker att vi gör en skaplig förstaperiod förutom att vi går bort oss på 1-0-målet, där hamnar vi i hörnet och en av vår forwards går bort sig. Men vi har en del chanser, jag tänker bland annat på Linkans (Michael Lindqvists) chans i början av första, säger Mats Bäcklin.

Men så var det ju den här mittenakten där AIK mest fick jaga alternativt slå ifrån sig.

– Ja andra, är under all kritik. LHC vinner skotten med 17-7, eller 17-5 om man ska gå på det officiella. Så där är vi klart underkända och det är där också som vi förlorar matchen. I tredje ser det bättre ut även om vi inte är riktigt nära att få de här heta chanserna. Men vi har lite stukat självförtroende, har inte gjort så många mål på slutet, då blir det tufft, säger Bäcklin.

Och visst går det trögt med målskyttet. Ett mål mot LHC i kväll (Fredrik Hynning reducerade i tredje), noll mål mot Modo i torsdags och två mål mot Luleå innan dess är målproduktionen på de tre senaste matcherna för AIK som har gjort totalt 36 mål på sexton matcher.

Gnaget är inte sämst på att göra mål, det är Leksand med 32 mål, men AIK, Växjö, Färjestad, HV och Modo ligger alla mellan 36 och 39 mål. Det är givetvis en siffra som måste upp, inte minst för AIK

Ni har ju som spelidé att spela en snabb aggressiv hockey men jag tycker ni är väldigt snälla runt båda målen i dag. Till exempel, varför blir det så?
– Det där är svårt att svara på men idag börjar vi på sju backar, sedan går Fisch (Fredrik Carlsson) sönder i andra bytet och kliver av så vi får köra på sex backar. Sedan går Josef (Daniel Josefsson) av så vi får slita hårt på backarna. Vi får långa byten, Växjö får ytor att spela på, deras självförtroende växer men visst i grund och botten så är vi inte tillräckligt aggressiva.

 Och varför blir det så?
– Nämen när man förlorar matcher och gör lite mål så tappar man självförtroendet samtidigt som motståndarna får ha mycket puck mot oss. Det där går hand i hand. Det är klart att vi vill spela aggressiv, snabb hockey men det kuggar inte i. Vi har inte det här självförtroendet som krävs just nu.

Hur ska ni göra för att få ha mer puck i matcherna?
– Alltså vi tränar på det varje dag. Vi vet hur vi ska spela och vi gjorde om kedjorna i dag, då blev det bättre. Och vi tror ändå på det här. Vi tror det kommer att lossna men visst, man måste göra mål och bli bättre offensivt. Jag tycker att försvarsspelet har funkat hyfsat. Sedan saknar vi (handskadade) Björn Melin som har gjort en kanonsäsong. Och det märks ju nu, som idag då har vi en del lägen men trycker inte dit puckarna.

Kan du beskriva vad ni tränar på för att få ett mer aggressivt spel, till exempel?
– Vi tränar bland annat på att bli tuffare på träning mot varandra, vi tränar på att trycka på mot mål, vi tränar på att vara aggressiva i egen zon, smäller på varandra hårdare på träning. Vi kör mycket offensivt och försöker hitta en helhet. Sedan kan allt bli bättre och man har ju en motståndare på matcherna också. Så jag tycker vi tränar bra men vi får inte ut allt på match.

Hur aggressiv kan man vara mot varandra på träning? Man vill ju inte få skador heller…?
– Nej men ibland så lär man väl vara på gränsen. Sedan kan jag tycka att nivåerna på en del grejer… Som Josefssons tackling i Modomatchen, den är ju klockren. När man pratar med spelarna så vet de knappt om de törs tackla mer. Hans tackling var inte våldsam, ingen blev skadad, den var perfekt tajmad och ändå åker han på 2+10, säger Bäcklin som även konstaterar att AIK har få saker med sig just nu.

Som när Fredrik Hynning kommer fri i slutet av tredje, men blir hakad, hindrad och omkulldragen precis när han ska ta skott framför LHC-målvakten Christian Engstrand och det inte ens blir en utvisning. Istället åker AIK-forwarden Teemu Ramstedt ut för att ha skällt på domaren över nyss nämnda situation.

– Jag tycker det ska vara straff där men vi får inte ens en utvisning med oss. Men så är det, det är inget vi kan göra något nu utan vi får åka ännu mer skridskor. Vi kan inte skylla på domarna utan vi måste gå till oss själva. Däremot är det märkligt att det inte blir straff. Det är ändå två minuter kvar och hade vi gjort mål där så hade vi kanske kunnat kvittera och sedan stjäla bonuspoängen. Men det är så det är när man ligger på nedre halvan. Då får man inget gratis.

***

När det gäller Fisch så verkar han ha fått hjärnskakningar. Josefsson klev i sin tur av i början av tredje med känningar, oklart om det är på över eller underkroppen.  Nu hoppas AIK att Fredrik Svensson som inte var med mot LHC kan spela på måndag när AIK tar emot Växjö.


– Han hade en liten känning i underkroppen i går (fredag). Han hade kanske kunnat spela (mot LHC) men vi tog det säkra före det osäkra. Sedan har vi tagit hem Jonathan Andersson från Oskarshamn. Han gjorde det bra och visade att han vill slå sig in i laget igen så honom behåller vi.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Alldeles bedrövligt markerings spel i egen zon. Vi måste tackla mer och se till att hålla rent framför eget mål. Och varför inte ta hem Klavins nu när Björn är skadad. Han är en relativt stor spelare som kan ta för sig i anfallszon, lite grann som Björn.

Marie Hallman sa...

anonym: ja såna missar håller inte. Klavins? Ja varför inte. Han har ju långt kvar till Melins erfarenhet men kan säkert lyfta i någon kedja.

Anonym sa...

lol har ni sett klavins eller?
underpresterar i div1 ju.

Anonym sa...

Underpresterar? 2mål 1ass på 8 matcher.Han är ny i laget nya kedjekamrater och skapar ändå en hel del chanser, vad har du förväntat dig? Att han ska dominera och ösa in mål från första början

Marie Hallman sa...

anonym x 2: ja är mer på nummer tvås sida!