lördag 5 oktober 2013

Snabb revansch för AIK mot generöst Leksand

(Joslin ville ha uppryckning. Det fick han. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Derek Joslin var inte nöjd efter plattmatchen mot Luleå i fredags och hoppades inför Leksandsmatchen att alla i laget hade kort minne och skulle regroup, det vill säga samla ihop sig och göra en omstart.

Det var precis vad som hände. Och Derek Joslin visade vägen när han gjorde 1-1 efter 9.36 och tog in AIK i matchen där Leksand hade dominerat och ett tag hade typ 7-0 i skott under de första minuterna.


Om ni minns så sa Mats Bäcklin till bloggen i fredagskväll att AIK behövde få några enkla mål också för att få upp självförtroendet. Och det var precis det som hände – det också.

En minut och en sekund före första pausen slängde fenomenale Mattias Janmark in pucken mot mål. Där kastade annars duktige Oscar Alsenfelt in pucken själv och tog sig sedan bedrövad för huvudet.

Janmark noterades därmed för sitt åttonde mål den här säsongen och går från klarhet till klarhet.

När sedan Patrick Blomdahl gjorde 3-1 efter bara 2.21 av tredje kunde AIK börja spela ut. Leksand fick förvisso in en reducering i slutet av mitten akten men Björn Melin – som så här långt varit lysande – satte 4-2 till AIK efter bara 42 sekunder av tredje perioden. Fredrik Hynning fastställde sedan segersiffrorna till 5-2 med mål i tom kasse med 44 sekunder kvar av full tid.

Alexander Hamberg fick fina 95,55 i räddningsprocent men så fick han bra hjälp av utespelarna också. Starkt av AIK att komma tillbaka så snabbt och så kraftfullt efter plattmatchen mot Luleå där det nu för övrigt konstaterats att Fredric Anderberg både fick hjärnskakning samt bröt käken tack vare Anton Hedmans tackling med axelkåpan mot hakan på SHL-debutanten.

Noterbart här var att AIK-tränarna valde att använda enbart sex av de åtta tillgängliga backarna. Varken Jonathan Andersson eller Fredrik Carlsson spelade en enda sekund. Jag frågade Fredrik lite om det häromdagen och då sågade han sig själv. Jag glömde fråga om han saknar att spela med förra radarpartnern Stefan Johansson men det har sett lite så ut.

Noterbart också att Marcus ”Lilliz” Nilsson spelade endast 4.16. Jag vet inte hur AIK ska få i gång den förre skyttekungen i Allsvenskan men de som känner honom från tidigarte säger att han är lite svårstartad och måste få ha mycket puck för att komma igång. Här känns det mest som att han kommer längre och längre bort från spel överhuvudtaget. Läge för en utlåning kanske? För att få igång självförtroendet i t.ex. HockeyAllsvenskan?

Kedjan med Ramstedt, Janmark och Melin har däremot gott om speltid. 20.22 på Ramstedt, 19.33 på Melin och 19.53 på Janmark förpliktigar men hittills har de ju svarat på allra bästa sätt.

Mark Hurtubise spelade ju i Leksand förra säsongen och var ironiskt nog den enda med ett minus (-1) i AIK:s spelarprotokoll efter matchen.

AIK delade ut 12 tacklingar (som noterades officiellt). Derek Joslin stod för tre av dessa, Teemu Ramstedt för en, Brett Carson för två och Daniel Josefsson för tre men jag skulle gärna se ännu mer känslor  från AIKs. Sida,

Joslin verkar för övrigt vara en skön lirare. Kan han få upp moralen hos sina Nordamerikanska kollegor i synnerhet så är ju det guld för Gnaget.

Målen, laguppställningar och matchfakta hittar ni på denna länk.


Inga kommentarer: